Μπλίνκεν: Η Κίνα και όχι η Ρωσία παραμένει ο μεγάλος γεωπολιτικός αντίπαλος των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλίνκεν: Η Κίνα και όχι η Ρωσία παραμένει ο μεγάλος γεωπολιτικός αντίπαλος των ΗΠΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι ο κ. Μπλίνκεν βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και η ομιλία της Πέμπτης αναβάλλεται για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ενώ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσοχής κατευθύνεται στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανανεώσει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Κίνα και όχι την χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν ως τον μεγαλύτερο γεωπολιτικό τους αντίπαλο.

Πάνω από 18 μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε προγραμματίσει να δώσει μια ομιλία την Πέμπτη για να εξετάσει το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την Κίνα.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι ο κ. Μπλίνκεν βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και η ομιλία της Πέμπτης αναβάλλεται για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Marketwatch, η ομιλία είναι απίθανο να προσφέρει μια προσέγγιση διαφορετική από αυτή που είχε περιγράψει ο Λευκός Οίκος κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους - δηλαδή, συνεργασία με τους συμμάχους για ενίσχυση του ανταγωνισμού με την Κίνα, δημιουργώντας παράλληλα δικλείδες ασφαλείας «για να αποτρέψουμε ο ανταγωνισμός από το να γίνει εντελώς εχθρικός».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία - μια κρίση που οι ειδικοί στην εξωτερική πολιτική λένε ότι έχει αποσπάσει την προσοχή της κυβέρνησης και των εταίρων της από τη διαχείριση των σχέσεων με την Κίνα και έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση για το πώς μπορούν να χειριστούν τις ταυτόχρονες προκλήσεις από τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπλίνκεν: Ο Πούτιν δεν είναι «σοβαρός» στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία

Την αμερικανική πολιτική για την Κίνα θα ανακοινώσει αύριο ο Μπλίνκεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider