Με τη διαβεβαίωση ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά στην ενεργειακή κρίση» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, διευκρίνισε σήμερα ότι τα τιμολόγια των λογαριασμών θα αναφέρουν ξεκάθαρα το ποσό της επιδότησης ώστε οι καταναλωτές να το καταλάβουν.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου -η οποία είχε ως θέμα την κατακύρωση των αποτελεσμάτων για τα έργα της ΔΕΔΔΗΕ σε όλη την Ελλάδα και την ανάδειξη αναδόχων σε 37 εργολαβίες- ο αρμόδιος υπουργός απάντησε για τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και διευκρίνισε γιατί αλλάζει το σύστημα στον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, δεδομένου ότι στις 10 Ιουλίου, υποχρεούνται οι εταιρείες ενέργειας να γνωστοποιήσουν τις τιμές κιλοβατώρας για τον Αύγουστο, για πρώτη φορά προβλέποντας την τιμή.
Ο κ. Σκρέκας, εξήγησε σχετικώς: «Καταργούμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή τον αυτόματο τρόπο να αλλάζει η τιμή της MWh κάθε μήνα. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένας μαθηματικός τύπος (δύσκολος για τον καταναλωτή να τον καταλάβει) που προσδιορίζει την τελική τιμή του κόστους της κιλοβατώρας. Εμείς αυτό το καταργούμε. Ο προμηθευτής, υποχρεούται με νόμο να γνωστοποιεί την τιμή δύο μήνες πριν ώστε να μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν και να επιλέγουν το τιμολόγιο που προτιμούν. Θα ξέρει δηλαδή από πριν την τιμή που θα πληρώσει και δεν θα το μαθαίνει μετά. Και θα βλέπει δίπλα το ποσό της επιδότησης». Ειδικότερα ανέφερε ότι οι προμηθευτές θα ενημερώνουν από πριν για την τιμή που πουλάνε, όπως συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, δηλαδή θα προσδιορίζεται από πριν ολόκληρη η τιμή και όχι, όπως ήταν μέχρι σήμερα, μια τιμή βάσης και μια πρόσθετη τιμή που «έπαιζε» ανά ημέρα και που εκ των υστέρων μαθαίνει ο καταναλωτής ποια είναι.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε ότι έτσι θα βλέπει ο καταναλωτής στο λογαριασμό του το ποσό της επιδότησης και θα γνωρίζει από πριν τι θα πληρώσει τον επόμενο μήνα. «Θα αντιλαμβάνεται έτσι και πόσο βοηθάει αυτή η κυβέρνηση. Διότι ο λαός στην εξουσία σημαίνει ο λαός να έχει επιλογές», παρατήρησε.
Αφού υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε μεν η ΔΕΗ να εφαρμόσει ρήτρα αναπροσαρμογής, ανέφερε ότι οι ιδιώτες πάροχοι ωστόσο την εφάρμοζαν από το 2019 και προσέθεσε: «Το πρόβλημα είναι μεγάλο τώρα και οφείλεται στην τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση. Δεν φταίει η Ελλάδα που το φυσικό αέριο έφτασε στα 150 ευρώ, ενώ όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τις χαμηλότερες τιμές ορυκτών καυσίμων και είχαμε μηδενική ανάπτυξη. Τώρα παρά την τεράστια ενεργειακή κρίση, έχουμε ανάπτυξη».
Όπως είπε επιπροσθέτως, η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει επενδύσει τα περισσότερα χρήματα (3,6% του ΑΕΠ) για να απορροφήσει το έξτρα κόστος από την ενεργειακή κρίση με επιδοτήσεις. Εξήγησε δε πως μπορεί στην χονδρική να έχουμε μεγάλη αύξηση, αλλά στις τιμές λιανικής (που τελικά πληρώνει ο καταναλωτής) η Ελλάδα είναι φθηνότερη από τις περισσότερες δυτικές χώρες.
Προσλήψεις - Διαγωνισμοί
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, παραβρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, ο οποίος ενημέρωσε ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε 1.000 προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2022 καθώς επί πολλά χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε κανένα σχέδιο αντικατάστασης του προσωπικού των 1.500 ατόμων που έχει αποχωρήσει.
Σχετικώς με τον διαγωνισμό για τις υπεργολαβίες σε όλη την Ελλάδα για έργα ΔΕΔΔΗΕ οι ανάδοχοι είναι: Pyramis, Intrakat, Ένωση Μηχανοδομική Electromec, Ένωση ΕΡΓΟΤΕΜ-Europa EBIEK, EKTER AE -ERTEKA, Κύβος Τεχνική, ΣΧΣ ΑΤΕΕ, Εντελέχεια, ΤΕΣ ΑΕ, ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΤΕ-Balkan Electric, ΒΙΕΡ ΑΤΕ, Mytilineos, ΕΛΥΡΟΣ ΑΕ και ΜΑΛΛΙΟΝΤΑ ΑΤΕ, ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ, Europa EBIEK και ΤΕΡΝΑ ΑΕ.
Όσον αφορά το διαγωνισμό για τους ψηφιακούς μετρητές, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Μάνος ενημέρωσε ότι έχουν γίνει επτά υποβολές από διεθνείς εταιρείες, από τις οποίες οι τρεις - τέσσερις κατατάσσονται στις δέκα καλύτερες παγκοσμίως. Τόνισε δε ότι ότι κατά την περίοδο 2014-2019 δεν είχε γίνει τίποτα για το θέμα των έξυπνων μετρητών και έτσι παρήλθαν επτά - οκτώ χρόνια πλήρους απραξίας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ