Μητσοτάκης (CNN): Να ξανασκεφτούμε τη σύνδεση τιμών αερίου και ρεύματος - «Ό,τι χρειαστεί» για την προστασία της κυριαρχίας μας

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης (CNN): Να ξανασκεφτούμε τη σύνδεση τιμών αερίου και ρεύματος - «Ό,τι χρειαστεί» για την προστασία της κυριαρχίας μας
Οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι βιώσιμες, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο CNN, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε μέτρα τα οποία ο κόσμος να βρίσκει αξιόπιστα.

Οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι βιώσιμες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο CNN, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε μέτρα τα οποία να είναι αξιόπιστα».

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο καιρό χρειαστεί καθώς η οικονομία μας υπεραποδίδει, συνεχίζουμε να επιδοτούμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας έως και το 90% των αυξήσεων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στάση, προειδοποίησε ότι «πρέπει να δράσουμε πριν από τον επερχόμενο χειμώνα, ώστε να δείξουμε όχι μόνο αλληλεγγύη, αλλά και αποτελεσματικότητα».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι ορισμένοι βγάζουν πολλά χρήματα σε βάρος των κυβερνήσεων και των Ευρωπαίων πολιτών και ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει.

Ερωτώμενος για την πρόταση για ένα πανευρωπαϊκό μηχανισμό για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εξήγησε: «Συμφωνήσαμε επί της αρχής να μειώσουμε τη ζήτηση μας για φυσικό αέριο κατά 15%. Συμφωνήσαμε, επίσης, ένα υποχρεωτικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει σε περίπτωση πραγματικής έκτακτης ανάγκης. Αλλά προφανώς πρέπει να στείλουμε ένα ακόμα πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά ότι η προσέγγισή μας είναι αξιόπιστη. Αυτός είναι ο λόγος που έστειλα μία επιστολή στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προτείνοντας αυτό που θεωρώ ότι είναι μια λογική μέση οδός μεταξύ των απολύτως υποχρεωτικών και των οικειοθελών μέτρων».

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε για άλλη μια φορά, πως «πρέπει να ξανασκεφτούμε την σύνδεση μεταξύ της τιμής αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», τώρα που οι τιμές του καυσίμου «εκτοξεύονται», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα στηρίζεται στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε κατευθύνεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Λαμβάνουμε δικά μέτρα μας για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Είμαστε αναγκασμένοι να επιστρέψουμε στον λιγνίτη για τα επόμενα δύο χρόνια, επιστρατεύουμε επίσης διάφορα άλλα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επίσης με τρόπο αξιόπιστο για τις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε πως από το Φεβρουάριο υποστηρίζει πως κάτι δεν πάει καλά στην αγορά φυσικού αερίου.

«Όταν κοιτάζει κανείς τη μεταβλητότητα στον δείκτη TTF, δεν υπάρχει λόγος να είναι τόσο ευμετάβλητες οι τιμές. Αν συγκρίνετε, για παράδειγμα, τον δείκτη TTF με την αγορά πετρελαίου, θα παρατηρήσετε σημαντικά μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι κερδίζουν πολλά χρήματα σε βάρος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και, εν τέλει, σε βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο δραστικά. Πρέπει να επανεξετάσουμε τη σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν θέσαμε σε εφαρμογή τον μηχανισμό της οριακής τιμής για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν πολύ λογικό. Ήταν μια εποχή που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν ακόμα η πιο ακριβή μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά τώρα, με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, αυτός ο μηχανισμός δεν έχει κανένα νόημα. Επομένως, ελπίζω πραγματικά ότι, ως Ευρωπαίοι, θα συνεννοηθούμε πριν έρθει ο χειμώνας και θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο αλληλεγγύης, αλλά και αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που ουσιαστικά μας επηρεάζει όλους», είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόωρες εκλογές

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα και αυτό φαίνεται από το επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα, εν συγκρίσει με τα ιταλικά, καθώς η Ιταλία βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια με την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι. «Δεν θα θυσιάσω την πολιτική σταθερότητα της χώρας για να κερδίσω πολιτικό πλεονέκτημα, οι αγορές μας επιβραβεύουν γιατί είμαστε θεσμικά σοβαροί», διευκρίνισε.

«Πιστεύω, λοιπόν, ότι έτσι αντιστεκόμαστε στον πειρασμό για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αν και έχουμε μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Είναι σημαντικό σε αυτούς τους καιρούς να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και πολιτικής προβλεψιμότητας. Και το ελπίζω πως όταν τελειώσει η θητεία μας, θα πείσουμε ξανά τον ελληνικό λαό ότι αξίζουμε μια δεύτερη θητεία. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο στο τέλος της τετραετίας, το 2023», τόνισε ενώ έφερε ως παράδειγμα την γειτονική Ιταλία.

«Η Ιταλία βυθίζεται σε πολιτική κρίση. Η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση. Αυτήν τη στιγμή, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν καλύτερη απόδοση κατά 30 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα ιταλικά ομόλογα. Μολονότι έχουμε υψηλότερο χρέος, έχει πολύ ιδιόμορφα χαρακτηριστικά. Ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι επειδή η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και η Ιταλία, επί του παρόντος, είναι πολιτικά ασταθής. Επομένως, σε καμία περίπτωση, Julia, δεν θα έκανα ποτέ συμβιβασμούς ως προς την πολιτική σταθερότητα για να αποκομίσω βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος. Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος διακυβέρνησης μιας χώρας. Και νομίζω ότι ένας από τους λόγους που οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα είναι διότι είμαστε υπεύθυνοι από θεσμικής πλευράς», ανέφερε.

Μιλώντας για τα επιτεύγματα στον κλάδο του Τουρισμού, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η Ελλάδα δεν είναι μόνο για τουρισμό, αν και θέλουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να την επισκέπτονται. Ήδη χιλιάδες digital nomads ζουν στην Ελλάδα και θέλουμε να τους πολλαπλασιάσουμε».

«Πιστεύω ότι μόλις κάνουμε την αποτίμηση στο τέλος της σεζόν, ελπίζω ότι θα βρεθούμε ενώπιον μιας ευχάριστης έκπληξης. Πολλοί έρχονται στην Ελλάδα, αλλά το πιο σημαντικό για εμένα, Julia, είναι ότι ο κόσμος είναι χαρούμενος και περνάει φανταστικά στην Ελλάδα. Είτε λοιπόν επισκέπτονται τα νησιά, είτε επισκέπτονται την ηπειρωτική χώρα, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι νέες επενδύσεις στον τουρισμό είναι βιώσιμες και οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να έχουν μία εξαιρετική εμπειρία. Και το καλό είναι ότι πλέον δεν έρχονται μόνο το καλοκαίρι. Είδαμε φέτος ότι η τουριστική περίοδος ξεκινά πολύ νωρίς και αναμένω πως θα τελειώσει πολύ αργά. Έχουμε εννέα ή δέκα, νομίζω, απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε -για να σας δώσω μια ένδειξη- ένα εκατομμύριο επισκέπτες να φτάσουν στην Αθήνα, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Μας χαροποιεί λοιπόν ιδιαίτερα αυτή η εισροή τουριστών, αλλά και το γεγονός ότι οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα φαίνεται να ξοδεύουν περισσότερα από ό,τι στο παρελθόν. Επαναλαμβάνω όμως ότι κύριο μέλημα μας είναι να διασφαλίσουμε ότι διαχειριζόμαστε σωστά τους προορισμούς μας, ότι οι επισκέπτες περνούν υπέροχα, ότι μοιράζονται τις εμπειρίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι μπορούν να πείσουν ανθρώπους σαν εσάς να έρθουν, να μας επισκεφτούν και ότι μπορούν να επιστρέψουν του χρόνου και να φέρουν ακόμα περισσότερους φίλους στην Ελλάδα», δήλωσε.

Επιπρόσθετα εξήγησε γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας τουριστικός προορισμός.

«Είναι ένας υπέροχος τόπος για να περάσεις όλο το χρόνο. Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε εξαιρετικό προορισμό κατά τη διάρκεια του Covid για όσους ήθελαν να εργαστούν από εδώ. Θέλουμε λοιπόν να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν προορισμό που οι άνθρωποι μπορούν να επισκεφτούν για διακοπές, ένα μέρος από όπου μπορούν να εργαστούν. Χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες θα έλεγα, ψηφιακοί νομάδες εργάζονται από την Ελλάδα. Έχουμε συνταξιούχους που επιλέγουν να περάσουν το χειμώνα τους στην Ελλάδα, αντί για τους σκοτεινούς βορειοευρωπαϊκούς χειμώνες, κάτι εξαιρετικό για εμάς, καθώς μας βοηθά να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν. Επομένως, δεν μιλάμε μόνο για ανθρώπους που εκτιμούν την ομορφιά των παραλιών μας το καλοκαίρι. Πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω από αυτό», ανέφερε.

Οι ελληνοτουρκικές εντάσεις

Όσον αφορά την Τουρκία και στις εντάσεις που σοβούν το τελευταίο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «αντιμετωπίζουμε μια γεωπολιτική κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κανείς στην διεθνή κοινότητα δεν θέλει άλλη μια σύγκρουση», προσθέτοντας πως «αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες σοβαρές προκλήσεις από την Τουρκία, νομίζω πως ο πρόεδρος Ερντογάν θα έκανε καλό στους πολίτες του εάν προσπαθούσε να αναζωογονήσει την τουρκική οικονομία παρά να επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο νεοθωμανικές επιδιώξεις».

Τέλος, ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να διαμηνύσει, για άλλη μια φορά πως «σε κάθε περίπτωση, θα προασπίσω την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: «Αναχώματα στις ανατιμήσεις» - Επίθεση στους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας»

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα και προς το καλύτερο - Γίνεται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider