Την παρέμβαση της κυβέρνησης στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την οποία ανακτώνται τα «υπερέσοδα» των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά και την ελληνική πρόταση για την αποσύνδεση των τιμών ρεύματος από αυτές του αερίου, περιγράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε επιστολή που απέστειλε στους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Σκρέκα στα κοινωνικά δίκτυα, στην επιστολή υπάρχει αναλυτική περιγραφή:
- Του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Των χρημάτων που έχουμε ανακτήσει τις πρώτες 55 ημέρες της εφαρμογής του μηχανισμού.
- Της ελληνικής πρότασης, που παρουσίασα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, για έναν μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό που αποσυνδέει τις τιμές φυσικού αερίου από αυτές του ρεύματος, με ποσοτικά παραδείγματα.
«Η Ελλάδα διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο με συγκεκριμένες προτάσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Σκρέκας.
Η επιστολή απεστάλη καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία η έκτακτη Σύνοδος υπουργών Ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου, όπου όπως έχει γράψει το Insider.gr, θα τεθεί επί τάπητος η εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκού πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο επεξεργάζεται τεχνικά η Κομισιόν, με σκοπό την αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε δύο εναλλακτικές φόρμουλες, ξεκινώντας από το «μπλόκο» στις εισαγωγές καυσίμου στην Ευρώπη, οι οποίες θα έχουν τιμολογηθεί πάνω από το ανώτατο όριο που θα θεσπισθεί.
Δεύτερη εναλλακτική είναι επιδότηση των εισαγωγέων καυσίμου, ώστε αυτοί να το διαθέσουν στις ευρωπαϊκές αγορές σε κόστος που δεν θα υπερβαίνει το πλαφόν, και όχι στην (υψηλότερη) τιμή με την οποία προμηθεύτηκαν το αέριο. Η υποψήφια αυτή λύση θυμίζει την παρέμβαση στην οποία έχουν προχωρήσει η Ισπανία και η Πορτογαλία, επιδοτώντας το αέριο, ώστε να αποκλιμακώσουν τις χονδρεμπορικές ηλεκτρισμού τους.
Στην ίδια Σύνοδο, θα συζητηθούν επίσης μέτρα άμεσης παρέμβασης για την αποσύνδεση των τιμών ρεύματος και αερίου. Μία υποψήφια λύση είναι ο μηχανισμός που εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας, για την παρακράτηση απευθείας στην αγορά Επόμενης Ημέρας των συγκυριακών ουρανοκατέβατων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών.
Όπως έγραφε νωρίτερα το Insider.gr, οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα, με τη μεταρρύθμιση του Target Model, για τη θωράκισή του στο μέλλον από ανάλογες αναταράξεις. Στο πλαίσιο αυτών των δομικών αλλαγών, η Ελλάδα έχει προτείνει τη «διχοτόμηση» της υφιστάμενης αγοράς Επόμενης Ημέρας, στο πρώτο σκέλος της οποίας θα συμμετέχουν οι μονάδες ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά και τα πυρηνικά. Στο δεύτερο σκέλος, θα λαμβάνουν μέρος οι μονάδες φυσικού αερίου και άνθρακα.