Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την εξουδετέρωση των δυσμενών επιπτώσεων ενός πολύ σκληρού χειμώνα, από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που προκαλείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Είναι υποχρέωσή μας να δραστηριοποιηθούμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στη αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης» είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν συνθέτουν ένα πλαίσιο προστασίας ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να αντέξουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, το κυβερνητικό σχέδιο εδράζεται σε δυο άξονες:
- στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
- στην τήρηση του αδιαπραγμάτευτου, όπως τον χαρακτήρισε, στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής:
«Ό,τι κάνουμε είναι μετρημένο» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στους άξονες του σχεδίου για φτηνή στέγη σε νέους, νέα ζευγάρια και φοιτητές κάνοντας λόγο για εντυπωσιακή ανταπόκριση από τους νέους και υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι για την κυβέρνηση, πρώτη προτεραιότητα.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωθυπουργός επέμεινε για την υιοθέτηση της πρότασής του για την επιβολή πλαφόν στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και όχι μόνον στο ρωσικό φυσικό αέριο και σημείωσε, πως λυπάται καθώς Βρυξέλλες και κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν σε μια συμφωνία.
«Η κρίση επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πλήττει τους ασθενέστερους. Χαίρομαι που η Ευρώπη συνειδητοποίει πλέον το πρόβλημα και αναζητά λύσεις» είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και συμπλήρωσε: «τα υπερκέρδη που προκύπτουν από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διανεμηθούν στους ασθενέστερους».
Τα δύο σενάρια για το πώς θα καλυφθεί η επιδότηση θέρμανσης με αέριο
Όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει δύο εναλλακτικές εκδοχές αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στο φυσικό αέριο, για τη φετινή χειμερινή περίοδο.
- Η πρώτη είναι η συνέχιση της περσινής «φόρμουλας», όπως ένα μέρος της ελάφρυνσης προήλθε από τις οριζόντιες εκπτώσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας (προς όλους τους καταναλωτές) και το υπόλοιπο από κρατικές ενισχύσεις – κυρίως μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).
- Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Insider.gr, το δεύτερο σενάριο που διερευνά το ΥΠΕΝ είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο των επιδοτήσεων στο ρεύμα, στο πλαίσιο του οποίου ανακτώνται τα υπερέσοδα όλων των ηλεκτροπαραγωγών, ώστε αυτά να εισρεύσουν στο ΤΕΜ. Έτσι, το Ταμείο αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησης των ενισχύσεων.
Στην περίπτωση του αερίου, αυτό σημαίνει πως η εναλλακτική εκδοχή είναι η άντληση εσόδων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, μέσω της επιβολής έκτακτου τέλους αλληλεγγύης. Τα ποσά που θα συγκεντρωθούν θα διοχετευθούν στο ΤΕΜ, το οποίο θα αναλάβει εξ ολοκλήρου να χρηματοδοτήσει το «δίχτυ προστασίας» των καταναλωτών αερίου.