Σκρέκας: Κοινή επιστολή 5 χωρών για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Τα δύο βασικά σημεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Κοινή επιστολή 5 χωρών για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Τα δύο βασικά σημεία
«Με την κοινή επιστολή πέντε υπουργών Ενέργειας κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση από κοινού της ενεργειακής κρίσης» τονίζει ο κ. Σκρέκας.

Κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου έστειλαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, όπως έκανε γνωστό ο Κώστας Σκρέκας.

Οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας, και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας.

Τα δύο βασικά σημεία της επιστολής που βασίζονται στην πρόταση την οποία υπέβαλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι τα εξής:

  1. Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.
  2. Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.

«Η κοινή επιστολή που στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους άλλους τέσσερις ομολόγους μου αποτελεί ένα ουσιαστικό, θετικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση. Η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης. Είμαι αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη να στηρίξει αποφασιστικά τους πολίτες της ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται» υπογράμμισε ο Κώστας Σκρέκας.

Νωρίτερα, ο Έλληνας ΥΠΕΝ υποστήριξε, για μια ακόμη φορά, πως η επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση των τεράστιων διακυμάνσεων των τιμών στην αγορά του φυσικού αερίου. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις τόσο για την επάρκεια όσο και για τη μείωση των τιμών.

Παράλληλα, τόνισε ότι, αν και καταφθάνουν αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ε.Ε, εν τούτοις οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη και «αυτό σημαίνει ότι οι αγορές δε λειτουργούν σωστά και η διαθεσιμότητα δεν είναι θέμα τιμής αλλά επάρκειας υποδομών».

Η ελληνική πλευρά ζήτησε ένα μεταβλητό ανώτατο όριο στον δείκτη TTF που να διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο είναι μόνο οριακά ακριβότερο από την Ασία και άλλες περιοχές, και όχι διπλάσιο από την τιμή που καταβάλλεται σε άλλες ηπείρους.

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι η πρόταση των 15 κρατών μελών διασφαλίζει πως δεν θα υπάρχουν ελλείψεις στα περισσότερα κράτη μέλη. «Η τιμή είναι εξίσου σημαντική με τη διαθεσιμότητα, καθώς ορισμένοι καταναλωτές και νοικοκυριά δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φυσικό αέριο σε υψηλές τιμές. Καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση τους θα είναι ανάλογη με μία διακοπή της ροής του φυσικού αερίου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Άρχισαν οι απευθείας παραδόσεις από τη Γαλλία στη Γερμανία

Βιομηχανία: Το πλαφόν στην αγορά ρεύματος εμπόδιο για βιώσιμο ενεργειακό κόστος

ΕΕ: Συμφωνία επί της αρχής για κοινές αγορές φυσικού αερίου - Σε 4 άξονες το πακέτο της Κομισιόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider