Αισιόδοξος για την επάρκεια φαρμάκων προς το τέλος του μήνα, οπότε αναμένεται η μεγάλη έξαρση των ιώσεων και κυρίως της γρίπης στη χώρα μας εμφανίστηκε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (2/1) στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι τα φάρμακα αυτά δεν είναι εξαγώγιμα και απέδωσε την έλλειψή τους στην κατά 60-70% μείωση της παραγωγής στις ασιατικές χώρες και στην έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού σε μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη.
Όπως εξήγησε, προς το τέλος του μήνα, η έξαρση θα έχει υποχωρήσει από μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού εδάφους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγαλύτερες διαθέσιμες ποσότητες, οι οποίες θα μπορέσουν να διοχετευτούν στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, κυρίως αντιβιοτικά, αντιπυρετικά και εισπνεόμενα, σε ολόκληρη τη χώρα, με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Ωστόσο, ο Υπουργός, αναγνώρισε ότι διαχρονικά υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλους κωδικούς, οι οποίες οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές.
«Η κατάσταση, αναφορικά με τα παιδιατρικά, όπου αντιμετωπίζεται κυρίως το μεγαλύτερο πρόβλημα, και τις αντιβιώσεις θα εξομαλύνεται παράλληλα με την ύφεση της γρίπης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη κινείται τρεις - τέσσερις εβδομάδες μπροστά από την Ελλάδα, άρα στο διάστημα αυτό θα αρχίσει να υπάρχει μειωμένη ζήτηση από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και ευελπιστούμε ότι προς τα τέλη Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων ο Υπουργός Υγείας ανέφερε: «Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο λόγους. Λόγω της γενικής έλλειψης αλλά και λόγω των παράλληλων εξαγωγών» ενώ «η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις» και πρόσθεσε πως: «η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων, μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Πρόβλημα υπάρχει όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας». Τόνισε δε ότι, όπως έχει ενημερωθεί, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τριπλασιάσει την παραγωγή της προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες των ασθενών.
Όσον αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και οι εταιρείες που πράττουν αντίθετα με τον νόμο θα κλείσουν όπως έγινε και σε δύο φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, που δεν δέχτηκαν τον έλεγχο. «Ευελπιστούμε ότι προς το τέλος Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση και από τα υπόλοιπα κράτη» τόνισε.
Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε 9 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αναφορικά με το αν διοχετεύουν στην ελληνική αγορά τις απαιτούμενες ποσότητες φαρμάκων, τονίζοντας ότι, σε περίπτωση που πράττουν αντίθετα με τον νόμο, θα τους επιβληθούν πρόστιμα.
Παράλληλα, έχει εκδοθεί από τον ΕΟΦ απαγόρευση εξαγωγών 260 κωδικών και έχουν γίνει στοχευμένοι έλεγχοι σε 15 φαρμακαποθήκες, εκ των οποίων στις δύο ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους.
«Γιατρούς δεν κατηγόρησα, αυτό που είπα είναι ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς αγοράζουν περισσότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι γιατροί, κάποιες φορές μπορεί να συνταγογραφούν αντιβιώσεις παραπάνω με σκοπό να “στοκάρουν” οι γονείς λόγω φόβου έλλειψης, εντείνει το πρόβλημα» σημείωσε ακόμη.
Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που επέστρεψαν από 1/1/2023 στο δημόσιο, τόνισε πως «επειδή ακόμη οι μελέτες δείχνουν ότι έστω σε μικρότερο βαθμό οι μη εμβολιασμένοι μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό, δεν θα επιστρέψουν σε ΜΕΘ και σε δομές με ανοσοκατασταλμένους». Οι γιατροί που τους αντικατέστησαν θα παραμείνουν στα πόστα τους.
Αναφορικά με την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, επεσήμανε ότι θα γίνει σύσκεψη από τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ την εβδομάδα αυτή και τόνισε ότι όπως έχουν δείξει όλα, η πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού «Zero Covid» δεν αποδίδει.