Να πείσει μια απογοητευμένη Αμερική ότι σε αυτόν οφείλει την ευημερία που ξαναβρήκε και ότι εκείνος είναι ο εγγυητής των μελλοντικών της επιτυχιών: αυτός είναι ο στόχος του Τζο Μπάιντεν, που εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024, κατά τη σημερινή του ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης.
Με την ετήσια αυτή ομιλία εδώ και δεκαετίες οι Αμερικανοί πρόεδροι παρουσιάζουν ενώπιον του Κογκρέσου τον απολογισμό της διακυβέρνησής τους τον προηγούμενο χρόνο αλλά και τα σχέδιά της για τον επόμενο, εκπληρώνοντας μια υποχρέωση η οποία περιλαμβάνεται στο αμερικανικό Σύνταγμα, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ενημερώνουν «από καιρό σε καιρό» τους κοινοβουλευτικούς για το έργο τους.
Η φετινή ομιλία του Μπάιντεν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο πιο ηλικιωμένος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.
2024
Στα 80 του χρόνια ο Μπάιντεν θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει τους συμπατριώτες του ότι είναι η καλύτερη επιλογή τους τώρα και πιθανόν στις προεδρικές εκλογές του 2024, απέναντι σε έναν Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία.
Ενώπιον του Κογκρέσου, το ένα σώμα του οποίου – η Βουλή των Αντιπροσώπων-- έχει περάσει στον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα υπογραμμίσει την ευημερία που γνωρίζουν οι ΗΠΑ αλλά και «τη δουλειά που μένει να γίνει», ώστε να επωφεληθεί η μεσαία τάξη, σημείωσε χθες Δευτέρα ο Μπράιαν Ντίσι βασικός οικονομικός σύμβουλος του Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τους αριθμούς με το μέρος του: ισχυρή ανάπτυξη, χαμηλή ανεργία και ένας πληθωρισμός που φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αφού έπληξε ιδιαίτερα τα νοικοκυριά.
Όμως οι συνέπειες αυτών των στατιστικών στοιχείων δεν γίνονται αισθητές από τους Αμερικανούς. Παρά τις τεράστιες επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με πρωτοβουλία του Μπάιντεν, το 62% των Αμερικανών εκτιμά ότι ο Δημοκρατικός «δεν έκανε και πολλά», ή ακόμη ότι «δεν έκανε τίποτα ή σχεδόν τίποτα» από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post/ ABC.
Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους δεν δείχνουν ενθουσιασμένοι στην προοπτική μιας νέας υποψηφιότητας Μπάιντεν. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 38% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων επιθυμούν άλλον υποψήφιο.
Ουκρανία και Κίνα
Ωστόσο ο Μπάιντεν δεν αναμένεται να αλλάξει τακτική.
Θα εμφανιστεί εκ νέου ως «ένας ιδιαίτερα αισιόδοξος πρόεδρος», δεσμεύθηκε χθες Δευτέρα η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν- Πιέρ. Ο Δημοκρατικός επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι «τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί» στη μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη, παρά τις διεθνείς προκλήσεις που αυξάνονται.
Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν αναμένεται να αναφερθεί στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος στη δυτική απάντηση έναντι της Ρωσίας και πιο ευρέως στο όραμά του ως “ηγέτης του ελεύθερου κόσμου” έναντι των αυταρχικών καθεστώτων, και κυρίως έναντι της Κίνας.
Πέρα από την οικονομία και τη γεωπολιτική ο Μπάιντεν επιθυμεί επίσης να αναφερθεί στην ομιλία του και σε άλλα θέματα, όπως η υγεία, τα πυροβόλα όπλα, η αστυνομική βία ή ο ρατσισμός.
Ο Δημοκρατικός δήλωσε χθες ότι επιθυμεί «να έχω μια συνομιλία με τους Αμερικανούς». Μένει να φανεί αν αυτοί το επιθυμούν επίσης.
Πέρυσι την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης παρακολούθησαν 38 εκατ. τηλεθεατές.
Επισημαίνοντας ότι εδώ και χρόνια μειώνεται ο αριθμός των Αμερικανών που παρακολουθούν αυτή την ομιλία των προέδρων, η Washington Post ζήτησε την Κυριακή στο κεντρικό της άρθρο να καταργηθεί. Υπενθύμισε εξάλλου ότι ως τις αρχές του 20ου αιώνα ο πρόεδρος ενημέρωνε το Κογκρέσο γραπτά για τα σχέδιά του για την επόμενη χρονιά.
Αν ο Μπάιντεν «θέλει πραγματικά να κερδίσει τη συμπάθεια του κοινού θα δώσει μια γραπτή αναφορά στον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων και μετά θα στραφεί στις κάμερες και θα πει: ‘Αμερικανοί, πηγαίνετε να χαρείτε τη βραδιά σας’», εκτίμησε η εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ