«Το διακύβευμα των εκλογών είναι το μέλλον ή παρελθόν» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν μάχες που έχουμε να δώσουμε ως χώρα, ως λαός σε έναν κόσμο που αλλάζει».
Σημείωσε ότι «οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ένα δημοψήφισμα πολιτικής σταθερότητας, χρειαζόμαστε να θεμελιώσουμε πολιτική σταθερότητα για να μπορέσει όλη η προσπάθειά μας να συνεχιστεί, να κλείσουν οι εκκρεμότητες όλων αυτών των ετών της κρίσης. Και επίσης επιτέλους η χώρα να πάει εκεί όπου της αξίζει».
Σχετικά με την τοξική προεκλογική ατμόσφαιρα ανέφερε ότι «δυστυχώς υπάρχει τοξικότητα στο πολιτικό σύστημα, βλέπουμε και ποιος έχει την ευθύνη ακόμη και στην διαχείριση πρόσφατων υποθέσεων και ο τρόπος με τον οποίο η κάθε παράταξη διαχειρίζεται αυτές τις υποθέσεις, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί και οι περιγραφές που βάζει κάνουν όλη την διαφορά». Ο υπουργός έκανε λόγο για αυτοδυναμία από τις δεύτερες εκλογές «για να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα με ταχύτητα λήψης αποφάσεων και ανταποκρισιμότητα σε μια από κρίσεις όπως αυτές θα προκύψουν. Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, μια κυβέρνηση ενός κόμματος δεν είναι κυβέρνηση ενός χρώματος, μπορούν να γίνουν μεγάλες συνθέσεις σε αυτό το πλαίσιο όπως και έγιναν, αλλά χρειάζεται να υπάρχει εντέλει κοινωνική συναίνεση. Πέρα από το σχηματισμό των κυβερνήσεων πρέπει σε βασικά πράγματα της χώρας να μπορούμε να συμφωνούμε ανεξάρτητα αν έχουμε απέναντί μας την αξιωματική αντιπολίτευση ή κάποιο άλλο κόμμα. Δυστυχώς η τοξικότητα παίζει αρνητικό ρόλο σε όλο αυτό».
Τόνισε μάλιστα ότι «ειδικά τώρα οι νέοι έχουν κουραστεί από τα πολλά ‘θα', από την υπερπληθώρα υποσχέσεων, έχουν ανάγκη να δούνε την λέξη ‘να'. Σαν υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να ακούμε πολύ περισσότερο από το να μιλάμε και επίσης να αφήνουμε τη δουλειά και το έργο να μιλάει. Αυτά είαι τα απαραίτητα συστατικά για να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του στους νέους».
Σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αφήνει το στίγμα της στη χώρα και αυτονόητα αναδεικνύει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά 30% στην χώρα τα οποία πρέπει να διορθώσουμε. Η αντίδραση που έχουμε εμείς και οφείλουμε να έχουμε δεν είναι η ισοπέδωση, αλλά αντίθετα πάμε να διορθώσουμε όλα εκείνα που εκκρεμούν με πολλή μεγάλη ταχύτητα». Έκανε λόγο για αστοχίες και λάθη που έχουν γίνει τα οποία όμως «έχουν μεταβολιστεί σε συνεχή μαθήματα και συνεχείς βελτιώσεις», ενώ συμπλήρωσε ότι «γίνεται πλέον πολύ αντιληπτό το ποιος έχει να κομίσει και τι πρακτικά για την καθημερινότητα του πολίτη και τη βελτίωσή της».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε την μεγάλη ανταπόκριση του gov.gr καθώς πάνω από 8 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μπει και έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του, το 2022 καταγράφηκαν 1,2 δισ. συναλλαγές που έγιναν ψηφιακά, ενώ προσφέρει πάνω από 1.530 ψηφιακές υπηρεσίες. «Ο κόσμος έχει καθολικά αγκαλιάσει την ψηφιοποίηση του κράτους ανεξάρτητα με το τι ψηφίζει, όλοι θέλουν να δούνε την γραφειοκρατία να μειώνεται».
Ο υπουργός μίλησε για την καταμέτρηση των διαδικασιών του Δημοσίου που έγινε με το πρόγραμμα ΜΙΤΟΣ, ωστόσο όπως είπε «δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της δουλειάς» αναφέροντας την εκκρεμότητα της ψηφιοποίησης 4.000 διαδικασιών η οποία θα ολοκληρωθεί την επόμενη τετραετία. «Η βελόνα όμως έχει κουνηθεί και για πρώτη φορά με τόση μεγάλη ταχύτητα σε αυτόν τον τομέα. Είναι δρομολογημένη αυτή η δουλειά με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης» προσθέτοντας ότι προτεραιότητα θα έχει η ψηφιοποίηση της μεταβίβασης ακινήτων, ο ψηφιακός φάκελος ακινήτων «Είναι από τα πρώτα πράγματα που θα γίνουν άμεσα», τόνισε.
Τέλος, δήλωσε «χαρούμενος που εκτίθεμαι στην ψήφο των πολιτών, ακούμε και μαθαίνουμε πολλά πράγματα τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για να διορθώσουμε και να έχουμε την απευθείας όσμωση και αλληλεπίδραση με τους πολίτες».