Tην εγκύκλιο σχετικά με τις εφημερίες από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους υγειονομικούς, ανακάλεσε με νέα εγκύκλιο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Η επίμαχη εγκύκλιος, η οποία εκδόθηκε με τη «βούλα» του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ ), έδινε τη δυνατότητα όταν δεν υπάρχει γιατρός ενός τμήματος ή κλινικής, να καλύπτει την εφημερία γιατρός άλλης ειδικότητας του ιδίου τομέα.
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επεσήμανε ότι η πρακτική αυτή ενέχει μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς, ενώ, παράλληλα, θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων των θέσεων με μετακινήσεις γιατρών που γίνεται έως τώρα.
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), έστειλε στην Αναπληρώτρια Υπουργό εξώδικο, ζητώντας την άμεση απόσυρση νέας εγκυκλίου, ενώ παράλληλα οι γιατροί δήλωσαν ότι θα προβούν σε κάθε νομική ενέργεια.
«Η υπουργική εγκύκλιος που εισάγει το καθεστώς «εφημερία τομέα» έχει ως μόνο σκοπό την συγκάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, που είναι παράνομο και επικίνδυνο για τις ζωές των ασθενών. Πρόκειται για έγγραφο χωρίς νομική αξία. Οι ευθύνες οι δικές της μεταφέρονται στους συναδέλφους της ιατρούς, κάτι που θα οδηγήσει όσους ιατρούς έχουν απομείνει στο ΕΣΥ σε μαζικές παραιτήσεις επιπλέον!», σημείωναν σε ανακοίνωσή της ΕΙΝΑΠ.
«Αυτό το καθεστώς θα οδηγήσει άμεσα σε νέα "καταιγίδα" παραιτήσεων, έτσι ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο και να παρουσιαστεί σαν μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα της συνειδητής, διαχρονικής κρατικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας, η περαιτέρω συρρίκνωση, υποβάθμιση και το κλείσιμο νοσοκομείων», ανέφερε από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).
Το υπουργείο Υγείας έδωσε αργότερα διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό.
Ωστόσο, σε σημερινή εγκύκλιο της Αναπληρώτριας Υπουργού επισημαίνεται πως το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ, προκειμένου να εκδώσει νέα γνωμοδότηση.
«Σε σχέση με την υπ’ αριθ. 1356/29-12-2022 απόφαση του ΚΕΣΥ, το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Έως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες», αναφέρεται συγκεκριμένα στη νέα εγκύκλιο.