Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα σήμερα ότι η χώρα θα ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Έμπα Μπους σε συνέντευξη Τύπου. Η παράδοση από τη Σουηδία των ενταξιακών εγγράφων αναμένεται να λάβει χώρα σε τελετή στην Ουάσινγκτον αργότερα σήμερα. Η Σουηδία θα γίνει αμέσως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ μόλις καταθέσει τα επίσημα έγγραφα.
«Είναι επίσημο - Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνοντας τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως: «η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στην έδρα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα».
Οργή Πούτιν
Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δυσαρεστημένος όπως έγραψε η Daily Mail που δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη Σουηδία, απείλησε να λάβει απροσδιόριστα «πολιτικά και στρατιωτικο-τεχνικά αντίμετρα». Ωστόσο ακόμη και η Ουγγαρία, την περασμένη εβδομάδα επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας, αναγνωρίζοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «αποσταθεροποίησε το ευρωπαϊκό τοπίο ασφάλειας».
Σε αντάλλαγμα, η Σουηδία θα προσθέσει υποβρύχια αιχμής και έναν αρκετά μεγάλο στόλο μαχητικών αεροσκαφών Gripen εγχώριας παραγωγής υψηλής ικανότητας στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Θα είναι επίσης ένας κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ του Ατλαντικού και των Βαλτικών κρατών του ΝΑΤΟ, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία – που θεωρούνται ως αχίλλειος πτέρνα για τη συμμαχία. Η θέση της Σουηδίας, που απλώνεται στη Βόρεια όσο και στη Βαλτική Θάλασσα, θα επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να «αναπτύσσει δυνάμεις για να ενισχύσει τα έθνη της Βαλτικής Θάλασσας εγκαίρως, αλλά ιδιαίτερα τα κράτη της πρώτης γραμμής», δήλωσε ο Tuuli Duneton, υφυπουργός αμυντικής πολιτικής της Εσθονίας.
«Η λίμνη του ΝΑΤΟ»
Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ενισχύσει δραματικά τη δυτική συνεργασία σε σχέση με την προσέγγιση στην Αρκτική, που μετρά πλέον οκτώ κράτη – μέλη στο ΝΑΤΟ. «Αν κοιτάξετε έναν χάρτη, τότε γεωγραφικά η Βαλτική Θάλασσα γίνεται «λίμνη του ΝΑΤΟ», είπε η Minna Alander, ερευνήτρια στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του σουηδικού τηλεοπτικού σταθμού SR είπε ότι οι περισσότεροι Σουηδοί πιστεύουν ότι η χώρα έκανε πάρα πολλές θυσίες για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν και περισσότερα από τα τρία τέταρτα πίστευαν ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σουηδία είχε ήδη αναγνωριστεί ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, οι διαδοχικές κυβερνήσεις μείωσαν τις στρατιωτικές δαπάνες.
Η Τουρκία είχε αρνηθεί να δώσει στη Στοκχόλμη το πράσινο φως για την ένταξη στο ΝΑΤΟ για περισσότερο από ένα χρόνο, καλώντας τους Σουηδούς νομοθέτες να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι τοπικών μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Σε απάντηση, η Στοκχόλμη εισήγαγε ένα νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που καθιστά παράνομο το να είσαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.
Όταν η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον Ιανουάριο, η Ουγγαρία και ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν αντιπροσώπευαν το τελευταίο εμπόδιο. Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίχθηκε τελικά από 188 βουλευτές στο ουγγρικό κοινοβούλιο, με 6 κατά και καμία αποχή.
«Ενδεχόμενο επίθεσης σε 5- 8 χρόνια από τις δυνάμεις του Πούτιν»
Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έρχεται ημέρες αφότου ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ο στρατός του Πούτιν θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση σε συμμαχικές χώρες μέσα σε «πέντε έως οκτώ χρόνια». Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας πιστεύει ότι μια αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ είναι ακόμη πιο επικείμενη, δίνοντας ένα χρονοδιάγραμμα μόλις τριών έως πέντε ετών στην Ευρώπη να προετοιμαστεί για μια σοβαρή στρατιωτική απειλή στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας.