Kaplan (Foreign Policy Research Institute): Η παρέμβαση των ΗΠΑ στη Γάζα είναι προσωρινή και όχι μόνιμη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Kaplan (Foreign Policy Research Institute): Η παρέμβαση των ΗΠΑ στη Γάζα είναι προσωρινή και όχι μόνιμη
Από αριστερά: Hugo Dixon, Αρθρογράφος, Reuters - Robert D. Kaplan, Robert Strausz-Hupé Chair in Geopolitics, Foreign Policy Research Institute, ΗΠΑ
Ο καθηγητής γεωπολιτικής στις ΗΠΑ και επικεφαλής του Foreign Policy Research Institute USA, Robert Kaplan είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον σχολιαστή του Reuters Hugo Dixon, για το νέο του βιβλίο «Τhe Loom of Time»

Ο καθηγητής γεωπολιτικής στις ΗΠΑ και επικεφαλής του Foreign Policy Research Institute USA, Robert Kaplan είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον σχολιαστή του Reuters Hugo Dixon, για το νέο του βιβλίο «Τhe Loom of Time» και πώς τα όσα αναφέρει σε αυτό, βοηθούν να κατανοήσουμε τα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η συζήτηση διεξήχθη στα πλαίσια του 9oυ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως εξήγησε ο Robert Kaplan, η περιοχή ιστορικά διοικείται από τυραννικές αυτοκρατορίες και αυτό διότι υπάρχει ο φόβος ότι αν αλλάξει το καθεστώς θα επικρατήσει χάος και αναρχία. Ιστορικά, οποιαδήποτε προσπάθεια να βρεθεί μία ισορροπία και ένα δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης δεν έχει αποδώσει.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Αίγυπτο, είπε ότι η δικτατορία Αλ Σίσι (όπως και οι προηγούμενες) είναι αδιέξοδη. Δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου και το γεγονός ότι η κοινωνία και η οικονομία διοικείται από το στρατό δεν αφήνει πολλά περιθώρια ώστε να γίνει η οικονομία της χώρας ανταγωνιστική, όπως αυτή την εννοούμε στη Δύση.

Για τη Σαουδική Αραβία ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η δικτατορία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει «τροποποιηθεί» τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι πλέον οι γυναίκες είναι ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της χώρας σημαίνει ότι έχει αλλάξει και η νοοτροπία των ανδρών και πως βλέπουν τις γυναίκες και την αλλαγή της κοινωνίας.

«Η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται για την εποχή που το πετρέλαιο και το αέριο δεν θα πλέον σε αφθονία. Ετοιμάζονται για την μετάβαση σε ένα άλλο οικονομικό μοντέλο», είπε χαρακτηριστικά.

Για το Ιράν, ο συγγραφέας ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι απομονωμένη, είναι μισητή από την κοινωνία και έχει αποδυναμώσει την μεσαία τάξη. «Η αλλαγή διακυβέρνησης στο Ιράν μπορεί να αργήσει, ίσως και ακόμη για δεκαετίες αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει από εξωγενή παράγοντα αλλά από το εσωτερικό της χώρας, όπως στη Ρωσία την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», συμπλήρωσε.

Για το Ισραήλ ο κ. Κaplan επισήμανε ότι η κυβέρνηση αδυνατεί επί του παρόντος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της κοινωνίας και να αλλάξει την εικόνα της που είναι πολύ αντι-δημοφιλής.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποτροπή της μεγάλης χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα μάλλον είναι προσωρινή και όχι μόνιμη. «Ίσως αυτό που επιτυγχάνεται με την αλλαγή πολιτικής της Αμερικής στην αντιμετώπισης του Ισραήλ, είναι να αλλάξει λίγο ο χαρακτήρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ από πιο «σαρωτικές» σε πιο στοχευμένες», τόνισε στο τέλος ο καθηγητής γεωπολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική πρωταγωνιστεί σε ESG και ψηφιακή καινοτομία

Λοΐζου: Ανάγκη χάραξης ολιστικής εθνικής στρατηγικής στον τομέα των ημιαγωγών

Οι τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και οι επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider