Ευρωεκλογές 2024: Άνοδος αλλά όχι νίκη της ακροδεξιάς στην Ολλανδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωεκλογές 2024: Άνοδος αλλά όχι νίκη της ακροδεξιάς στην Ολλανδία
Σύμφωνα με τα exit polls το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα PVV βελτιώνει σημαντικά το ποσοστό του συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019 – ευρισκόμενο όμως στη δεύτερη θέση.

Αν και στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ οι πολίτες πρόκειται να ψηφίσουν την Κυριακή (9 Ιουνίου) για τις ευρωεκλογές, οι Ολλανδοί έχουν ψηφίσει ήδη από την Πέμπτη. Και παρ’ ότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται πριν την Κυριακή, τα exit polls δείχνουν πως το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα PVV του Γκερτ Βίλντερς βελτιώνει σημαντικά το ποσοστό του συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019 – ευρισκόμενο όμως στη δεύτερη θέση, πίσω από τη συμμαχία Εργατικού Κόμματος και Πράσινης Αριστεράς.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, «το κόκκινο-πράσινο στρατόπεδο υφίσταται στην πραγματικότητα ελαφριές απώλειες, ταυτοχρόνως όμως φαίνεται και πάλι συνολικά πως μία συμμαχία των δυνάμεων της Αριστεράς είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μπορεί να επικρατήσει στις εκλογές», παρατηρεί η tageszeitung, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό «απέχει πολύ από ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα με μεγαλύτερη επίδραση. Με άλλα λόγια, σε ένα πολιτικό τοπίο στο οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικοί και η Δεξιά, η προοδευτική συμμαχία μάλλον δεν μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα».

Η εφημερίδα του Βερολίνου εστιάζει επιπλέον και στο ό,τι «περισσότεροι από τους μισούς πολίτες που ψήφισαν το PVV στις εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο, έκατσαν σπίτι τους. Επειδή η Ευρώπη τους είναι αδιάφορη, επειδή απορρίπτουν την ΕΕ ή επειδή θεωρούν "τις Βρυξέλλες” ως κάποιου είδους επιβολή. Παρ’ όλα αυτά το κόμμα φαίνεται να κερδίζει έξι παραπάνω έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι η άνοδος του PVV έχει υπόβαθρο».

«Πώς θα διαχειριστεί το ΕΛΚ τα συντηρητικά έως ακροδεξιά κόμματα;», διερωτάται τέλος η taz, για να δώσει η ίδια την απάντηση: «Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ήδη μία προσέγγιση, όπως για παράδειγμα όταν η Τζόρτζια Μελόνι έκλεινε συμφωνίες για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής χέρι-χέρι με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές 2024: Τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ευρωεκλογές 2024: Σήμερα και αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία των εκλογών - Χαμηλά ποσοστά συμμετοχής

gazzetta
gazzetta reader insider insider