Απάντηση στην Άγκυρα από ελληνικές διπλωματικές πηγές για Θράκη και Κυπριακό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απάντηση στην Άγκυρα από ελληνικές διπλωματικές πηγές για Θράκη και Κυπριακό
Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».

Την απάντησή τους στέλνουν οι διπλωματικές πηγές μετά την σκληρή ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του, σήμερα Τετάρτη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), για την Κύπρο και για την μειονότητα στην Θράκη, την οποία χαρακτήρισε «τουρκική».

Αναφορικά με το Κυπριακό, οι διπλωματικές πηγές τονίζουν πως: «Η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».

Ταυτόχρονα οι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, πως: «Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».

Υπενθυμίζεται πως στην αρχή της ομιλίας του, κατά την οποία χαρακτήρισε τη μειονότητα στη Θράκη «τουρκική», ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θέλει να αποτίσει φόρο τιμής «στον θρυλικό ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, τον αείμνηστο Δρ Σαδίκ Αχμέτ» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με αφορμή τη σημερινή 29η επέτειο από το θάνατό του. «Ο Δρ Σαδίκ Αχμέτ ήταν ένας άνθρωπος του αγώνα που δεν δίστασε να υπερασπιστεί τις αξίες στις οποίες πίστευε και να πληρώσει το τίμημα για τον αγώνα αυτό. Ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος Δρ Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλη συμβολή στα επιτεύγματα της “τουρκικής μειονότητας” στη Δυτική Θράκη σήμερα. Τον μνημονεύω για άλλη μια φορά με ευλάβεια, εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του και στους συντρόφους του» είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει: «Θα ήθελα να τονίσω και πάλι εδώ ότι ως Τουρκία θα σταθούμε δίπλα στους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη με όλα μας τα μέσα».

Κάνοντας αναφορά στο εν εξελίξει διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε ότι επωφελείται από αυτόν για να θέσει θέμα μειονότητας και, όπως τόνισε, «στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας».

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν στη θρησκευτική και λατρευτική ελευθερία και τα δικαιώματα στην εκπαίδευση βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας. Παρακολουθούμε όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και στο εξής» .

«Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού λαού” που σφετερίστηκαν» είπε στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος και κάνοντας μία επίσης εκτενή αναφορά στο Κυπριακό και, επιχειρώντας έναν παραλληλισμό με όσα συμβαίνουν στη Γάζα, δήλωσε: «Ο “τουρκοκυπριακός λαός” έχει υποστεί αδικίες ανομίες και διακρίσεις για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα από τη δεκαετία του 1960. Πολλοί από εμάς θυμόμαστε σαν να ήταν χθες τις σφαγές που έγιναν μεταξύ του 1963 και του 1974. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας που προσπάθησαν να στριμωχτούν σε μόλις 3% του νησιού. Ενώ διαπράχθηκαν όλες αυτές οι φρικαλεότητες, οι δυτικοί θεσμοί και οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Όπως ακριβώς παρακολουθούν σήμερα τη γενοκτονία στη Γάζας, έτσι και τότε παρακολουθούσαν από μακριά τις απόπειρες εθνοκάθαρσης κατά του “τουρκοκυπριακού λαού”».

Χαρακτηρίζοντας κατά πάγια τουρκική θέση την εισβολή στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση», ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Με την “ειρηνευτική επιχείρηση” της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα βρόμικα και αιματοβαμμένα χέρια που απλώθηκαν κατά του “τουρκοκυπριακού λαού”. Η “ειρηνευτική επιχείρηση” στεφανώθηκε το 1983 με την ανακήρυξη της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Ωστόσο, οι πολιτικές που αποσκοπούν στο να κάμψουν τη θέληση των Τουρκοκυπρίων για ανεξαρτησία συνεχίζουν να αυξάνονται από τότε. Τέλος, ενώ η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, η οποία είπε “ναι” στο σχέδιο Ανάν το 2004, τιμωρήθηκε, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είπε “όχι” στο σχέδιο, ανταμείφθηκε με το να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, τίποτα δεν βγήκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη συνέχεια».

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε, τέλος, κάθε ιδέα για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο και τόνισε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η διεθνής αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Από τις 29/7 ξεκινά το πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών

Στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου: Οι συναντήσεις με Μπάιντεν, Χάρις και Τραμπ

Performance Technologies: Μεταβίβαση 43.000 ιδίων μετοχών στον CEO

gazzetta
gazzetta reader insider insider