Στη Βουλή η τροπολογία για το έκτακτο τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή η τροπολογία για το έκτακτο τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς
Κατατέθηκε η τροπολογία για την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς - Τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο.

Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επιβάλλεται η ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, η οποία καθορίζεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως είχε προαναγγείλει το insider.gr. Τα έσοδα από την εισφορά θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμανθούν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας η εισφορά επιβάλλεται κατά αρχήν για το μήνα Αύγουστο με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις μήνες. Η ρύθμιση αυτή όπως επισημαίνεται είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές εξαιτίας της ανόδου των τιμών πώλησης του ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το κόστος παραγωγής. Και αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερβάλλουσας κερδοφορίας των μονάδων φυσικού αερίου.

Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία». Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.

Η ανάκτηση των υπερκερδών θα γίνει με έκτακτη ειδική εισφορά ανά θερμική Μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, στις εταιρείες που διαθέτουν μονάδες με καύσιμο το φυσικό αέριο. Το μέτρο εφαρμόστηκε από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα οικιακά τιμολόγια τον Αύγουστο η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η στήριξη θα παρασχεθεί οριζόντια, δηλαδή σε όλα τα νοικοκυριά και κατοικίες (κύριες, εξοχικές), ενώ θα καλύψει μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες. Το ύψος της επιδότησης αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί από τους προμηθευτές οι χρεώσεις των κυμαινόμενων προϊόντων τους για τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έφυγε» ο Γιάννης Καρακαδάς - Ήταν πρώην CEO στη Singular Logic

Wall Street: Νέες πιέσεις στις Big Tech – Σημαντική πτώση για τον Nasdaq

Airbus: Στα 814 εκατ. ευρώ τα κέρδη β' τριμήνου - Βουτιά άνω του 50%

gazzetta
gazzetta reader insider insider