Κάμαλα Χάρις: Θα μπορέσει να διατηρήσει το momentum της εκστρατείας της; - Τα πέντε μεγάλα ερωτήματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάμαλα Χάρις: Θα μπορέσει να διατηρήσει το momentum της εκστρατείας της; - Τα πέντε μεγάλα ερωτήματα
Υστερεί στα θέματα της οικονομίας, ενώ δεν έχει δώσει μία σαφή πολιτική για τη Μέση Ανατολή. Αποφεύγει τις συνεντεύξεις Τύπου. Το μεγάλο ερώτημα πως θα αντιμετωπίσει την επιθετική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγοι υποψήφιοι είχαν ένα τόσο επιτυχημένο ξεκινημα προεκλογικής εκστρατείας όσο η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια σε χρηματοδότηση, ανεβάζοντας το ποσοστό δημοτικότητάς της και ενδυναμώνοντας τη βάση του κόμματος των Δημοκρατικών. Η εκστρατεία της Χάρις συγκέντρωσε επιπλέον 36 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της επιλογής του κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλς ως υποψηφίου Αντιπροέδρου της.

Μετά από τρεις εβδομάδες απίστευτης κεκτημένης ταχύτητας, η Χάρις αντιμετωπίζει τώρα την τεράστια - και ιστορικά ασυνήθιστη - πρόκληση να διατηρήσει την ορμή της εκστρατείας της σε ένα σπριντ 90 ημερών μέχρι την ημέρα των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Μαθαίνει συνεχώς στο νέο της ρόλο την ώρα που βρίσκεται ωστόσο αντιμέτωπη με μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα, μια πολιτικά ασταθή κατάσταση στη Μέση Ανατολή και πολλά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας σκληρής εκστρατείας.

Από τα κύρια ζητήματα πολιτικής έως τη στρατηγική των μέσων ενημέρωσης στην προεκλογική της καμπάνια, το Politico θέτει πέντε μεγάλα ερωτήματα:

Είναι έτοιμη η Κάμαλα Χάρις για ερωτήσεις που δεν είναι «στημένες»;

Αυτό για το οποίο διαμαρτύρονται συνεχώς δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι είναι ότι η Χάρις δεν δέχεται ερωτήσεις από τον Τύπο. Και οι Ρεπουμπλικάνοι υπογραμμίζουν εμφατικά το θέμα αυτό, με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Αντιπρόεδρό του, Γερουσιαστή Τζ. Βάνς να επιδιώκουν συνεντεύξεις και επαφές με δημοσιογράφους για να κάνουν ακόμη πιο έντονη την αντίθεση.

Η τελευταία επίσημη συνέντευξη της Χάρις ήταν στις 24 Ιουνίου, με το «Morning Joe» του MSNBC για να τιμήσει την επέτειο της απόφασης του Dobbs (με βάση την οποία το Σύνταγμα δεν προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση και η νομιμότητα των αμβλώσεων δεν αποτελεί ομοσπονδιακό ζήτημα ώστε να ρυθμίζεται ενιαία σε όλη την χώρα). Μίλησε με τον Άντερσον Κούπερ του CNN λίγες μέρες αργότερα, μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Δεν έχει βάλει όμως άλλες συνεντεύξεις ή επαφές με δημοσιογράφους στο πρόγραμμά της. Και η ομάδα της δεν βιάζεται γι΄αυτό.
Μετά τις συνεντεύξεις Τύπου του Τραμπ και του Βανς, η Χάρις μίλησε για λίγο με δημοσιογράφους και είπε ότι η ομάδα της θέλει να προγραμματίσει μια συνέντευξη μέχρι το τέλος του μήνα. Έχουν γίνει επίσης συζητήσεις σχετικά με μια κοινή συνέντευξη με την Χάρις και τον Γουόλς πριν από την έναρξη του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο στις 19 Αυγούστου.

Ωστόσο, κορυφαίοι συνεργάτες επικοινωνίας της Χάρις εμφανίζονται βαθιά δύσπιστοι για το εάν οι μεγάλες συνεντεύξεις με μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα ή αμερικανικές εφημερίδες θα προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους που χρειάζονται έως την 5η Νοεμβρίου - πιστεύοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζει την πολύ κακή προσέγγιση του στενού κύκλου του Μπάιντεν.
Εάν ανατρέξει κάποιος στη συνέντευξή της τον Ιούνιο του 2021 με τον Λέστερ Χολτ του NBC μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους η Χάρις μπορεί να είναι απρόθυμη να καθίσει για μια συνέντευξη. Η συνέντευξη Χολτ, κατά την οποία δέχθηκε πιέσεις επειδή δεν είχε επισκεφθεί τα νότια σύνορα, της προκάλεσε ζημιά.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Χάρις είναι διατεθειμένη να έρθει αντιμέτωπη με τον Τραμπ περισσότερες από μία φορές. Ο πρώην πρόεδρος δέχθηκε τελικά να συμμετάσχει στη συζήτηση που είχε συμφωνηθεί για το ABC στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά ζήτησε και άλλες δύο συζητήσεις. Η Χάρις δήλωσε ανοικτή και για τις άλλες συζητήσεις, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα δεχτεί.

Μπορεί η Χάρις να πείσει τους ψηφοφόρους να της εμπιστευτούν την οικονομία;

Οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για την αμερικανική οικονομία και τον πληθωρισμό. Οι ψηφοφόροι πήραν ένα μικρό δείγμα γραφής της Αντιπροέδρου κατά τη διάρκεια των ομιλιών της αυτή την εβδομάδα, όταν παραδέχθηκε ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές.

Σε πρόσφατη περιοδεία της στην Ατλάντα, σηματοδότησε τα σχέδια της να στηρίξει την οικονομία, δεσμευόμενη να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών, να μειώσει το κόστος, να απαγορεύσει κρυφές χρεώσεις και καθυστερημένες χρεώσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να περιορίσει τις «άδικες» αυξήσεις των ενοικίων και να μειώσει το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αυτές, όπως είπε, είναι πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος και θα εξοικονομήσουν χιλιάδες δολάρια ετησίως για πολλές οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Ωστόσο, η λαϊκή αντίληψη για την οικονομία είναι ένα αδύναμο σημείο για τους Δημοκρατικούς και η Χάρις δεν έχει πολύ χρόνο για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να κερδίζει την Χάρις στην οικονομία με διαφορά 2 προς 1, με τους Αμερικανούς να λένε ότι θα ήταν οικονομικά καλύτερα υπό μία προεδρία Τραμπ.

Το χάσμα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι εντυπωσιακό - το 79% των Ρεπουμπλικάνων έχει αυτή την πεποίθηση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNBC αυτή την εβδομάδα, ενώ μόλις το 48% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα αν κερδίσει η Χάρις, παρά τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα η Αντιπρόεδρος.
Η πρόσφατη απότομη βουτιά των μετοχών διεθνώς σηματοδότησε μια σημαντική ανατροπή από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που είχαν επισημάνει οι οικονομολόγοι τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ λειτούργησε και ως μια υπενθύμιση ότι η απογοήτευση των ψηφοφόρων για την οικονομία θα μπορούσε να πλήξει την εκστρατεία Χάρις. Το κρίσιμο στοιχείο και μαζί και το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Μπορεί η Χάρις να νικήσει τις επιθέσεις του Τραμπ για τη μετανάστευση;

Τα σύνορα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα τρωτά σημεία του Μπάιντεν και τώρα είναι και της Χάρις. Οι Ρεπουμπλικάνοι της έχουν αποδώσει τον τίτλο του «τσάρου των συνόρων» από τότε που ο Μπάιντεν της ζήτησε να συνεργαστεί με χώρες της Κεντρικής Αμερικής για να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης.

Η εκστρατεία της Χάρις έχει υιοθετήσει μια πιο ενεργή στάση για το θέμα τις τελευταίες εβδομάδες, με τους Δημοκρατικούς να προσπαθούν να υπερασπιστούν το ιστορικό της Χάρις για την ασφάλεια των συνόρων.

Η Χάρις τρέχει αυτή τη φορά για την καταστολή του ασύλου από τον Μπάιντεν, ενώ επίσης πρόβαλε λύσεις για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που κατοικούν επί μακρόν στις ΗΠΑ, όπως οι πολιτικές που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Και φυσικά, σχεδιάζει να επικρίνει τον Τραμπ για την καταψήφιση ενός δικομματικού νομοσχεδίου για τα σύνορα φέτος την Άνοιξη, ένα επιχείρημα που οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι θα έχει απήχηση στους ψηφοφόρους.
Με την κατάταξη των συνόρων ως κορυφαία ανησυχία για τους Αμερικανούς, η Χάρις ενδεχομένς να μην έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να μετατρέψει το ζήτημα σε πλεονέκτημα. Και εάν οι συνοριακές διελεύσεις αρχίσουν να επιταχύνονται το φθινόπωρο καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, το έργο της θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο δύσκολο.

Θα προσπαθήσει η Χάρις να διαφοροποιηθεί από τον Μπάιντεν για το Ισραήλ;

Αφότου διαδηλωτές διέκοψαν τη συγκέντρωσή της στο Μίσιγκαν και οι υποστηρικτές της ζήτησαν κατ΄ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν αλλαγές στην πολιτική εξοπλισμών με την Αντιπρόεδρο, έγινε σαφές ότι η Χάρις δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από το ζήτημα Ισραήλ-Γάζας που διχάζει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ακτιβιστές τείνουν να βλέπουν την Χάρις πιο ευνοϊκά στο συγκεκριμένο θέμα από τον Μπάιντεν και προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πιέσουν τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, τα κινήματα διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν και αναμένονται και στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο και κατά την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια αυτόν το μήνα.

Τώρα, η Χάρις θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει την πολιτική του Μπάιντεν, στηριζόμενη στην υπόθεση ότι θα επικρατήσει η προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών εάν κερδίσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου ή εάν θέλει να κάνει παιχνίδι με τους Αραβοαμερικανούς ψηφοφόρους και τους νέους ψηφοφόρους που ζητούν περιορισμούς στα όπλα που αποστέλλονται στο Ισραήλ.

Πώς θα αντιδράσει η εκστρατεία της Χάρις απέναντι στον Τραμπ;

Ο Τραμπ ξέρει «πώς να ρουφάει το πολιτικό οξυγόνο» - και προσφεύγει στις τακτικές του 2016 προσφέροντας αφειδώς συνεντεύξεις Τύπου με έντονους χαρακτηρισμούς και επιθετικές δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο πρώην πρόεδρος εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων κατά της Χάρις, καθώς η εκστρατεία Τραμπ προσπαθεί να στείλει ένα σταθερό μήνυμα κατά της εκστρατείας Χάρις-Γουόλς. Ήδη, έχει χαρακτηρίσει την Χάρις και τον Γουόλς «το πιο ριζοσπαστικό Αριστερό δίδυμο στην αμερικανική ιστορία», αποκαλεί την Χάρις άτομο με «χαμηλό IQ», ενώ έκανε και επιθέσεις με βάση τη φυλή και το φύλο.

Η εκστρατεία της Χάρις και άλλων Δημοκρατικών έχουν καταγγείλει τις επιθέσεις του Τραμπ, όμως αποφάσισαν να επικεντρωθούν στα δικά τους μηνύματα, καθώς πιστεύουν ότι μία μακροχρόνια μάχη θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Τραμπ περισσότερο από τα δικά τους.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι Δημοκρατικοί μπορούν ή όχι να τηρήσουν αυτή τη στρατηγική, γιατί με τον Τραμπ, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wells Fargo: Όταν μειώσει τα επιτόκια η Fed, θα ξαναζήσουμε ημέρες 1995

gazzetta
gazzetta reader insider insider