Σολτς: «Πικρά και ανησυχητικά» τα αποτελέσματα των εκλογών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σολτς: «Πικρά και ανησυχητικά» τα αποτελέσματα των εκλογών
Το AfD, κατακτώντας το Σάββατο την πρώτη θέση στο κρατίδιο της Θουριγγίας και φτάνοντας κοντά στην δεύτερη θέση, πίσω από τους Συντηρητικούς, στην Σαξονία, έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που κερδίζει εκλογές για νομοθετικό σώμα γερμανικού κρατιδίου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πικρά» χαρακτήρισε ο Όλαφ Σολτς τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία που σήμαναν νίκη σε δύο εκλογικές περιφέρειες για την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και σημαντικές απώλειες για τον συνασπισμό του. Ακόμη, απηύθυνε «κάλεσμα» στα κυρίαρχα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς «ακροδεξιούς εξτρεμιστές».

Το AfD, κατακτώντας το Σάββατο την πρώτη θέση στο κρατίδιο της Θουριγγίας και φτάνοντας κοντά στην δεύτερη θέση, πίσω από τους Συντηρητικούς, στην Σαξονία, έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που κερδίζει εκλογές για το νομοθετικό σώμα γερμανικού κρατιδίου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, το AfD ,που θεωρείται από τους αξιωματούχους ασφαλείας και των δύο ανατολικών κρατιδίων ως «ακροδεξιό», είναι απίθανο να μπορέσει να κυβερνήσει καθώς οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν μαζί του για να σχηματιστεί πλειοψηφία.

Το εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό και φιλικό προς τη Ρωσία κόμμα θα μπορούσε παρ' όλα αυτά, να καταλήξει με αρκετές έδρες και στα δύο κρατίδια και να εμποδίσει στο μέλλον αποφάσεις που απαιτούν πλειοψηφία 2/3, όπως ο διορισμός δικαστών ή κορυφαίων αξιωματούχων ασφαλείας, αποκτώντας έτσι πρωτοφανή εξουσία.

«Τα αποτελέσματα για το AfD στη Σαξονία και τη Θουριγγία είναι ανησυχητικά», δήλωσε ο Σολτς στο Reuters.

«Η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνηθίσει σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα.Το AfD κάνει ζημιά στη Γερμανία, αποδυναμώνει την οικονομία, διχάζει την κοινωνία και καταστρέφει τη φήμη της χώρας μας», τόνισε.

Ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας, τα αποτελέσματα της Κυριακής φαίνεται να «τιμώρησαν» τον κατακερματισμένο συνασπισμό του Σολτς, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εσωτερικές διαμάχες.

Και τα τρία κυβερνητικά κόμματα έχασαν ψήφους και μόνο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σολτς ξεπέρασε με άνεση το όριο του 5% που απαιτείται για να παραμείνει στα κοινοβούλια των δύο κρατιδίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider