Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν το προεδρικό αεροπλάνο του Μαδούρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν το προεδρικό αεροπλάνο του Μαδούρο
Νικολάς Μαδούρο / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροπλάνο κατασχέθηκε για ύποπτες παραβιάσεις των αμερικανικών νόμων περί ελέγχου εξαγωγών και κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ένα αεροπλάνο που ανήκει στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ισχυριζόμενες ότι αγοράστηκε παράνομα για 13 εκατομμύρια δολάρια (9,8 εκατομμύρια λίρες) και βγήκε λαθραία από τη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το αεροσκάφος Falcon 900EX κατασχέθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία και μεταφέρθηκε στην αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα.

Δεν είναι σαφές πώς και πότε το αεροπλάνο κατέληξε στη Δομινικανή Δημοκρατία. Τα δεδομένα παρακολούθησης το έδειξαν να αναχωρεί από το αεροδρόμιο La Isabela κοντά στην πρωτεύουσα Santo Domingo τη Δευτέρα, ενώ λίγο αργότερα έφτασε στο αεροδρόμιο Fort Lauderdale στη Φλόριντα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροπλάνο κατασχέθηκε για ύποπτες παραβιάσεις των αμερικανικών νόμων περί ελέγχου εξαγωγών και κυρώσεων.

Πρόσθεσαν ότι από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι άτομα που συνδέονται με τον κ. Μαδούρο φέρονται να χρησιμοποίησαν μια εταιρεία-βιτρίνα με έδρα την Καραϊβική για να κρύψουν τη συμμετοχή τους στην παράνομη αγορά του αεροπλάνου από μια εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023. Το αεροσκάφος στη συνέχεια εξήχθη παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βενεζουέλα μέσω της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2023.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι ο Μαδούρο θα συνεχίσει να αισθάνεται τις συνέπειες από την κακή διακυβέρνηση της Βενεζουέλας».

Ο Markenzy Lapointe, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη νότια περιφέρεια της Φλόριντα, δήλωσε ότι οι αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας έδωσαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ «ανεκτίμητη βοήθεια» για την οργάνωση της κατάσχεσης.

«Δεν έχει σημασία πόσο φανταχτερό είναι το ιδιωτικό τζετ ή πόσο ισχυροί είναι οι αξιωματούχοι θα εργαστούμε αμείλικτα με τους εταίρους μας εδώ και σε όλο τον κόσμο για να εντοπίσουμε και να επιστρέψουμε κάθε αεροσκάφος που έχει διακινηθεί παράνομα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μάθιου Σ. Άξελροντ από το υπουργείο Εμπορίου μία από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που συμμετείχαν στην επιχείρηση ανάκτησης του αεροσκάφους.

Το αεροπλάνο φαίνεται να πετούσε προς την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας Καράκας αφού έφτασε στο Κίνγκστον του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο ιστότοπος Flightradar24.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στη συνέχεια πέταξε «σχεδόν αποκλειστικά από και προς μια στρατιωτική βάση στη Βενεζουέλα». Δεν είναι σαφές πώς και πότε το αεροπλάνο έφτασε στη Δομινικανή Δημοκρατία. Αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το τζετ είχε χρησιμοποιηθεί από τον κ. Μαδούρο «για επισκέψεις σε άλλες χώρες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider