Σκυλακάκης: Δεν θα γίνουν αυξήσεις στο νερό - Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Δεν θα γίνουν αυξήσεις στο νερό - Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση
Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς του νερού, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης

Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς του νερού, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν θα ακριβύνει το νερό αλλά αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος στον έλεγχο της τιμολόγησης.

«Ζητάμε κατανάλωση με μέτρο», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης, ενώ αναφερόμενος στα στρατηγικά έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως η σύνδεση με τη λίμνη Κρεμαστών και τα έργα αφαλάτωσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως «σε ένα χρόνο από σήμερα αφού δούμε τι χειμώνα θα έχουμε, θα εξετάσουμε ποια διοικητικά μέτρα θα εφαρμόσουμε για να περιοριστεί η κατανάλωση»

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε πως το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημά διαθεσιμότητας νερού, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχει σειρά προβλημάτων, όπως το παλιό δίκτυο και το κόστος άντλησης, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Ανατολική Κρήτη, την Ανατ. Πελοπόννησο. Για την Αττική ανέφερε πως τα προβλήματα στην επάρκεια δημιουργούνται λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.

«Εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη που έχουν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η υπόλοιπη Ελλάδα έχει 300 διαφορετικούς παρόχους», σημείωσε ο υπουργός εξηγώντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και αναμένεται να ενεργοποιηθεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων όλοι θα ελέγχονται για τον τρόπο που τιμολογούν το νερό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνει πλήρης ανάκτηση του κόστους, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή οδηγία. «Οι εταιρείες δεν πρέπει να μπαίνουν "μέσα" και για το λόγο αυτό θα ενισχυθούν από το κράτος με 250 εκατ. ευρώ» τόνισε προσθέτοντας ότι η παρέμβαση αυτή έχει στόχο τη μείωση και όχι την αύξηση του νερού.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΡΥΑ θα ελέγχει τους παρόχους εάν έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για το δίκτυο. Ακόμα ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι ενοποιούνται οι εταιρείες ύδρευσης και δημιουργείται ΕΥΔΑΠ νήσων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα απολύσεων.

Αμυράς: Τα τιμολόγια για το νερό θα παραμείνουν προσιτά – Ειδικές προβλέψεις για ευάλωτους

Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό και τα τιμολόγια θα παραμείνουν προσιτά για την κάλυψη όλων των αναγκών διαβίωσης του μέσου νοικοκυριού, ανέφερε ο Γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.

Η διαχείριση των υδάτων και το θέμα της τιμολόγησης όχι μόνο θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο αλλά θα εγκρίνεται και από μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή υδάτων, ανέφερε επισημαίνοντας ότι το νερό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό που όμως δεν είναι εν αφθονία. Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για κοινωνικά τιμολόγια σχετικά με τα ευάλωτα νοικοκυριά, τρίτεκνους ή πολύτεκνους.

«Καταρχάς, η ΕΥΔΑΠ και η εταιρεία ύδρευσης Θεσσαλονίκης οι αντίστοιχοι είχαν μετακομίσει στο Υπερταμείο με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν πάει δηλαδή προς εκποίηση ή προς περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέστρεψε την ΕΥΔΑΠ και την Εταιρεία Υδάτων υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Άρα δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση. Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό και με βάση τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκύπτουν κάποια βασικά συμπεράσματα.

Εκτός από τα μέτρα κατά της λειψυδρίας πλέον η διαχείριση των υδάτων και το θέμα της τιμολόγησης όχι απλώς θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά θα εγκρίνεται και από μία ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή Υδάτων. Και που σημαίνει ότι θα είναι από ένα διπλό δημόσιο έλεγχο, με δημόσιο χαρακτήρα των εταιρειών και κρατικό ή εν πάση περιπτώσει κοινωνικό ανεξάρτητο χαρακτήρα της ρυθμιστικής αρχής.

Επομένως, δεν θα πρέπει να ανησυχεί το μέσο νοικοκυριό ότι θα δει αυξήσεις υπέρογκες», τόνισε ο κ. Αμυράς.

Ούτε φόβος ιδιωτικοποίησης υπάρχει», τόνισε ο Πάνος Αμυράς. Αντιθέτως, όπως είπε, στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι θα υπάρχει ένα κλιμάκιο κατανάλωσης το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του νοικοκυριού με προσιτή τιμή. Μάλιστα, οποιαδήποτε τιμολογιακή κίνηση και αν γίνεται, θα πρέπει να εγκρίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή. Στο σχέδιο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης, οποιαδήποτε αύξηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το γενικό επίπεδο του Γενικού Δείκτη Τιμών καταναλωτή.

Τα κριτήρια για τις αυξήσεις θα καθοριστούν με βάση τις τελικές αποφάσεις και τις αποφάσεις και της ΕΥΔΑΠ, αλλά και της ρυθμιστικής αρχής. Σκοπός της κυβέρνησης και σκοπός του υπουργείου είναι να περιοριστεί η σπατάλη, η υπερκατανάλωση, η αλόγιστη χρήση. Γιατί το νερό είναι δημόσιο αγαθό αλλά δεν είναι σε αφθονία και το διαπιστώσαμε σε πολλές περιοχές φέτος όπου διαπιστώσαμε διακοπές νερού, προβλήματα υδροδότησης κλπ., τόνισε και πρόσθεσε:
Επομένως η βασική αρχή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εκδοθεί είναι ότι οι ανάγκες για το μέσο νοικοκυριό, θα καλυφθούν με προσιτά τιμολόγια.

Έργα αφαλάτωσης, προωθούνται, είπε, ερωτηθείς για περιοχές όπως οι Κυκλάδες ενώ αναφέρθηκε σε σχέδιο να περιοριστούν στο ένα τέταρτο οι εταιρείες, «ώστε να γίνει συγκέντρωση δυνάμεων, πιο καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων και κυρίως ανάκτηση των απωλειών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λειψυδρία: Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα νέα έργα - Τι θα γίνει στα νησιά, οι αλλαγές στην ΕΥΔΑΠ

Νερό: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και η διαχείριση των υποδομών

Δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού στην Αττική – Τι μέτρα λαμβάνουν ΥΠΕΝ και ΕΥΔΑΠ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider