Φον ντερ Λάιεν για 7η Οκτωβρίου: Καμία δικαιολόγηση για τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φον ντερ Λάιεν για 7η Οκτωβρίου: Καμία δικαιολόγηση για τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολόγηση για τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Καταδικάζω για ακόμη μία φορά με τον πιο έντονο τρόπο, αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις», αναφέρει.

«Στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο κόσμος συγκλονίστηκε από τις αποτρόπαιες εικόνες ανείπωτης βαρβαρότητας, από σκηνές που θα παραμείνουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό μας», αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε γραπτή δήλωση για την πρώτη επέτειο από το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Οι τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς είναι αδικαιολόγητες. Καταδικάζω εκ νέου, και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις.

Έφεραν τεράστια δεινά όχι μόνο στον λαό του Ισραήλ, αλλά και στους αθώους Παλαιστίνιους. Σ’ αυτή την τραγική επέτειο, θέλω να τιμήσω τη μνήμη των θυμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό όλων των αθώων ανθρώπων, οι ζωές των οποίων έχουν κλονιστεί συθέμελα έπειτα από εκείνη την ημέρα», υπογραμμίζει η αξιωματούχος της Κομισιόν.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και τερματισμό της σύγκρουσης. Υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Έναν χρόνο μετά, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι φρικτή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κινητοποιήσει χρηματοδοτική βοήθεια και να διευκολύνει τις παραδόσεις και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό, και τώρα και στον Λίβανο. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ πυροδότησαν έναν φαύλο κύκλο βίας που έφερε ολόκληρη την περιοχή σε κατάσταση ακραίας έντασης και αστάθειας. Όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργούν υπεύθυνα, με αυτοσυγκράτηση, και να έρθουν σε επαφή για την αποκλιμάκωση των σημερινών εντάσεων», υποστηρίζει.

Τέλος, διαμηνύει πως «Ενόσω αντιμετωπίζουμε την άμεση κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για να τεθούν οι βάσεις για μια βιώσιμη ειρήνη, που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών, όπου το Ισραήλ και η Παλαιστίνη θα συνυπάρχουν ειρηνικά, με ασφάλεια και για τα δύο μέρη. Είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για να τερματιστεί επιτέλους η οδύνη.

Σήμερα, η σκέψη μας πηγαίνει επίσης στις εβραϊκές κοινότητες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Τα αντισημιτικά περιστατικά αυξάνονται και πάλι, απότομα. Πρέπει να καταπολεμήσουμε συλλογικά αυτό το κακό όπου κι αν εξαπλώνεται —μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε και να επικαιροποιούμε, ανάλογα με τις ανάγκες, τη στρατηγική μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής. Θα αφιερώσω περισσότερους πόρους σ’ αυτόν τον στόχο. Όλοι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφράζουν δημοσίως την πίστη τους στην Ένωσή μας. Είμαστε υπερήφανοι για την πολυμορφία μας. Πρέπει να την προστατεύσουμε πάση θυσία».

ΟΗΕ: «Ατελείωτη τραγωδία» η χρονιά που πέρασε

Η χρονιά που πέρασε ήταν για τη Μέση Ανατολή μια «ατελείωτη τραγωδία», ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ με αφορμή την πρώτη επέτειο από τη φονική και πρωτοφανή επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Στην πιο αιματηρή αυτή επίθεση στην Ιστορία του Ισραήλ, πάνω από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 250 απήχθησαν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ απάντησε με μαζικές επιθέσεις κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες έχουν σκοτωθεί πάνω από 41.800 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα. Η Χαμάς δεν κάνει διάκριση στον απολογισμό της ανάμεσα σε μαχητές και αμάχους και τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

«Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ή λέξεις που να μπορούν να εκφράσουν πλήρως το μέγεθος της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής καταστροφής που έχει συμβεί», σημειώνει η Τζόις Μισούγια, μεταβατική επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Η Μισούγια καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ «να ασκήσουν την επιρροή τους» για να διασφαλίσουν τον σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Πρέπει επίσης να εργαστούν για να τερματιστεί η ατιμωρησία. Μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια βιώσιμη ειρήνη έχουν καθυστερήσει πολύ».

Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας έχει εκτοπιστεί και οι άμαχοι αντιμετωπίζουν ακραίες στερήσεις, με περιορισμένη ή καμία πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα ή ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το OCHA.

Πάνω από 300 εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, περισσότεροι από αυτούς σε οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη κρίση, γεγονός που καθιστά τον παλαιστινιακό θύλακα το πιο επικίνδυνο μέρος για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικούς φορείς, προσθέτει το OCHA.

«Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει να προστατεύονται και η δουλειά τους να διευκολύνεται. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτούν για οποιεσδήποτε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Και η επίθεση στη Γάζα πρέπει να σταματήσει», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Οι πολίτες του Ισραήλ έχουν δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια - Έκκληση για κατάπαυση πυρός

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να νικήσει τους «εχθρούς» του Ισραήλ, έναν χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider