Τραμπ ή Χάρις; Τι «ψηφίζει» η Χρηματιστηριακή Ιστορία

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τραμπ ή Χάρις; Τι «ψηφίζει» η Χρηματιστηριακή Ιστορία
Τι έχει δείξει η εμπειρία από 22 προέδρους στις ΗΠΑ - Ποιοι «κοκκίνισαν» τα ταμπλό. Τελικά, πόσο η αλλαγή στον ένοικο του Λευκού Οίκου και τον προεδρικό θώκο μπορεί να επηρεάσει τις χρηματιστηριακές αγορές;

Με όλο τον πλανήτη να παρακολουθεί στενά τις αμερικανικές εκλογές που θα αναδείξουν τον νέο ή την νέα πρόεδρο των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις) δεν είναι λίγοι οι επενδυτές να εξετάζουν να πουλήσουν τις μετοχές τους λόγω της αβεβαιότητας που κρύβουν οι κάλπες. Όμως, η ιστορία έχει δείξει πως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς η διεθνής αγορά τείνει να τα πηγαίνει θετικά ανεξαρτήτως από το ποιο κόμμα επικρατήσει.

Η άσκηση πολιτικής εξουσίας αποτελεί αντικείμενο βαρύνουσας σημασίας σε οικονομικοκοινωνικό και όχι μόνο επίπεδο, που συχνά γίνεται η υπόθεση ότι το ίδιο ισχύει και για τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, όμως δεν συμβαίνει έτσι ακριβώς. Ενώ είναι λογικό -για παράδειγμα- ότι ο Dow Jones θα αντιδρούσε ανοδικά ή πτωτικά στην διάρκεια της προεδρίας του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών ή των Δημοκρατικών, αυτό δεν επιβεβαιώνεται συνήθως, όπως εξηγούν διεθνείς αναλυτές, καθώς οι αγορές διατηρούν την αυτονομία τους διαθέτοντας πιο αυτοκυρίαρχο και αυτοδύναμο χαρακτήρα.

Ειδικότερα, υπήρξαν 22 πρόεδροι από τις πρώτες μέρες της κατάρτισης του Dow Jones, ξεκινώντας από τον Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ (1887-1901) και μέχρι πρότινος τον Τζο Μπάιντεν (2020-2024). Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε απώλειες κατά μέσο όρο μόνο σε έξι θητείες προέδρων και συγκεκριμένα των:

  1. Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ (1921-1930)
  2. Γούντροου Ουίλσον (1913-1921)
  3. Χέρμπερτ Χούβερ (1929-1933)
  4. Ρίτσαρντ Νίξον (1969-1974)
  5. Τζίμι Κάρτερ (1977-1981)
  6. Τζορτζ Μπους ο νεότερος (2001-2009)

Πώς έχει αντιδράσει ο Dow Jones στους Αμερικανούς προέδρους

Όπως έχει δείξει το παρελθόν, η πτώση δεν ήταν ποτέ τεράστια -εκτός βεβαίως, υπό την ηγεσία του Χούβερ, ο οποίος προήδρευσε στη παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929. Ο Dow Jones κατρακύλησε 36% επί Χούβερ, με τον επόμενο «χειρότερο» να είναι ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, όπου η βουτιά του δείκτη στα 8 χρόνια που ήταν επικεφαλής στο τιμόνι των ΗΠΑ να αγγίζει το -3,52%, ενώ μάλιστα μεσολάβησε η τεράστια οικονομική κρίση του 2008-09.

Το ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα είχε καλή απόδοση ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ελέγχει τον Λευκό Οίκο είναι λογικό, σύμφωνα με ξένους οικονομολόγους. «Όσο κι αν μας αρέσει να πιστεύουμε ότι ένας πρόεδρος είναι τελικά υπεύθυνος για την άνοδο ή την πτώση του χρηματιστηρίου, οι εισηγμένες είναι εξαιρετικά ικανές στο να προσαρμόζονται σε ό,τι τους τύχει» αποσαφηνίζουν.

«Παρά τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια, οι ιστορικές τάσεις αποκαλύπτουν ότι οι μετοχές σημειώνουν σταθερά ισχυρά κέρδη μέχρι το τέλος μιας προεδρικής θητείας, αναδεικνύοντας τα οφέλη από τη διατήρηση μιας μακροπρόθεσμης επενδυτικής προοπτικής», γράφει ο Κριστιάν Φλόρο, στρατηγικός αγοράς στην Principal Asset Management.

«Οι κινητήριες δυνάμεις της απόδοσης της αγοράςοικονομική ανάπτυξη, εταιρικά κέρδη και καινοτομία— τελικά ξεπερνούν τον αντίκτυπο των πολιτικών αλλαγών» προσθέτει. «Και αν τελικά σημειωθεί ένα χρηματιστηριακό sell off, όμως; Όπως δείχνουν οι περιπτώσεις των Χούβερ, Νίξον, Κάρτερ και Μπους του νεότερου, οι πιέσεις οφείλονται συχνά σε οικονομικούς ή γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς και όχι στο ποιος ήταν πρόεδρος εκείνη την εποχή», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διεθνείς αγορές: Ποιοι κλάδοι «ψηφίζουν» Τραμπ και ποιοι Χάρις

Προειδοποιεί η εκστρατεία Χάρις: Ίσως χρειαστούν «μέρες» για να γίνει σαφές το αποτέλεσμα

Ο Τραμπ σχεδιάζει δασμούς σε Μεξικό και Κίνα για να «σταματήσει» τη φαιντανύλη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider