Φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επανεξοπλιστεί»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επανεξοπλιστεί»
Έστειλε επίσης ένα μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επανεξοπλιστεί και πρέπει να δοθεί στα κράτη μέλη δημοσιονομικός χώρος για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη σύνοδο του Λονδίνου για τη στήριξη της Ουκρανίας, ενώ θα παρουσιαστεί «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την άμυνα την ερχόμενη Πέμπτη.

Η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία. «Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ανεπαρκών επενδύσεων, είναι πλέον υψίστης σημασίας να αυξηθούν οι αμυντικές επενδύσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο συμμάχων του Κιέβου στο Λονδίνο.

«Τα κράτη μέλη χρειάζονται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», συμπλήρωσε. «Πρέπει να έχουμε μια αύξηση στην άμυνα... πρέπει πραγματικά να την ενισχύσουμε μαζικά», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο από την ΕΕ και μια κοινή προσέγγιση. Η κα Λάιεν συμπλήρωσε ότι η άμυνα για την Ευρώπη είναι προτεραιότητα. «Είναι πλέον υψίστης σημασίας να αυξήσουμε τις δαπάνες... είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», προειδοποίησε.

Έστειλε επίσης ένα μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι μαζί σας να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, να υπερασπιστούμε την αρχή ότι υπάρχει ένα κράτος δικαίου, ότι δεν μπορείτε να εισβάλετε στον γείτονά σας ή δεν μπορείτε να αλλάξετε σύνορα με τη βία». «Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποτρέψουμε μελλοντικούς πολέμους», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε τη σύνοδο ως μια «καλή και ειλικρινή συζήτηση». Όπως ανέφερε, συζήτησαν την ανάγκη για ολοκληρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της θέσης της Ουκρανίας σε θέση ισχύος και της διασφάλισης ότι έχει τα μέσα να «οχυρωθεί και να προστατευτεί». Μια κατάσταση που σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν κυμαίνεται από την οικονομική επιβίωση, έως τη στρατιωτική ανθεκτικότητα του Κιέβου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider