Επίθεση Πολάκη σε Roche για «εκβιαστικές τακτικές»

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίθεση Πολάκη σε Roche για «εκβιαστικές τακτικές»

Υψηλό θα είναι το κόστος φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που θα πληρώνουν από την τσέπη τους φάρμακα, υψηλό είναι και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση μετά τους κακούς χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σήμερα, και μετά την χθεσινή, πρώτη απόσυρση ακριβού φαρμάκου από την εταιρεία Roche, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, χαρακτήρισε απαράδεκτη και εκβιαστική την τακτική της εταιρείας και την ίδια στιγμή την εκβίασε άμεσα ο ίδιος, γράφοντας στο facebook ότι «θα την πληρώσει η εταιρεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Στο ίδιο ποστ συμπληρώνει πώς «Η CEO της εταιρείας στην Ελλάδα νομίζει πως είναι σε αποικία και πήρε τη δέουσα απάντηση στις συναντήσεις που είχαμε και τώρα απειλεί με απόσυρση».Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία χθες ανακοίνωσε ότι αποσύρει από τη θετική λίστα το ογκολογικό φάρμακο κομπιμετινίμπη και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα το πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ωστόσο, πρόκειται για το πρώτο προειδοποιητικό χτύπημα προς τους έλληνες ασθενείς, και σύμφωνα με πληροφορίες την τακτική αυτή θα εφαρμόσουν και άλλες πολυεθνικές στην Ελλάδα με εντολή από τις μητρικές τους στο εξωτερικό.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) πάντως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι «κάθε εταιρεία αποφασίζει και χαράσσει τη δική της εμπορική πολιτική σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ΣΦΕΕ έχει υπογραμμίσει την αντίθεση του στα οριζόντια φοροεισπρακτικά και δυσβάσταχτα μέτρα. Ταυτόχρονα, έχει προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία.

Επιπλέον, οι προτάσεις του ΣΦΕΕ διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας όσο και των εταιριών μελών του και των εργαζομένων τους. Παράλληλα, καλεί για ακόμη μία φορά το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει άμεσα τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων, διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider