Σπάει ο πάγος Τσίπρα-Ερντογάν σε κρίσιμο τετ-α-τετ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σπάει ο πάγος Τσίπρα-Ερντογάν σε κρίσιμο τετ-α-τετ

Σε βαρύ κλίμα για τις διμερείς σχέσεις θα πραγματοποιηθεί το σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση των δύο ανδρών που προγραμματίστηκε κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους επ’ ευκαιρία της νίκης Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές, αλλά και σε συνεννόηση των διπλωματικών γραφείων των δύο ανδρών, εν μέσω φημολογίας περί μη πραγματοποίησης της συνάντησης εν τέλει, έρχεται μέσα σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στο χώρο του Αιγαίου, αλλά και με ένα σημαντικό τετελεσμένο, τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την κράτησή τους στις φυλακές της Αδριανούπολης, χωρίς ακόμα να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ήδη, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, όπου έχει επαφές σε κεντρικό επίπεδο, με το ζήτημα της «υποσχετικής ένταξης» της πΓΔΜ στη Συμμαχία, αλλά και το θέμα των δύο στρατιωτικών να είναι τα κυρίαρχα σημεία ενδιαφέροντος της ελληνικής πλευράς. Μάλιστα, βούληση του κ. Τσίπρα ήταν να μεταδοθεί ένα σαφές μήνυμα και στη Συμμαχία, η οποία στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών έχει κρατήσει ουδέτερη στάση, αποφεύγοντας να πάρει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν είναι νατοϊκοί στρατιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη λήψης καθαρής θέσης από μέρους του ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός έθεσε με σαφήνεια το ζήτημα και στην παρέμβασή του ενώπιον των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ενώ, σε διμερές επίπεδο, ζήτησε και τη μεσολάβηση της Καγκελαριου Μερκελ για το ζήτημα.

Από εκεί και πέρα, όμως, η στόχευση της κυβέρνησης είναι μεν να παραμείνει ανοιχτός ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, ο οποίος δεν σχετίζεται μόνο με το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και με άλλα ζητήματα διμερούς συνεργασίας, όπως το προσφυγικό, αλλά και να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στην απέναντι πλευρά ότι η αναίτια κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών πρέπει να λήξει και να ακολουθηθούν, εν τέλει, οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

Σε περίπτωση, δε, που τεθεί από τον κ. Ερντογάν ζήτημα περί «ανταλλαγής» των 2 στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδαα και για τους οποίους βγαίνουν αυτές τις μέρες οι τελεσίδικες αποφάσεις από το ΣτΕ, μετά και την αίτηση ακύρωσης εναντίον των πρωτοδίκων αποφάσεων που είχε καταθέσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η απάντηση της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, θα είναι σαφής ότι τέτοιο ζήτημα για τη χώρα μας, με βάση τις αρχές του Συντάγματος και τη διάκριση των εξουσιών, δεν τίθεται. Από εκεί και πέρα, πάντως, οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν θα βρίσκονται τετ-α-τετ και χωρίς την παρουσία τρίτων, συνεπώς η συζήτηση αναμένεται να είναι κομβικής σημασίας, μετά από μήνες έντασης και πόλωσης που έχουν οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις «στα κόκκινα».

Σήμερα, τέλος, θα πρέπει να αναμένεται από το ΝΑΤΟ και μια σαφής αναφορά, εν είδει «υποσχετικής ένταξης», για την πΓΔΜ. Θα εκδοθούν δύο κείμενα, ένα γενικό ανακοινωθέν για το τι συζητήθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση, αλλά και ένα δεύτερο που θα είναι ένα κοινό ανακοινωθέν, όπου, μπορεί να μην δίνεται πρόσκληση ένταξης άνευ όρων προς την πΓΔΜ, αλλά, όμως, θα γίνεται λόγος για ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει επιτυχώς όλα τα προαπαιτούμενα που τίθενται με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με το κείμενο, αναφερόμενη στις αποφάσεις του 2008 στο Βουκουρέστι, η Συμμαχία αποφασίζει «να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη, μόλις επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».

Με αυτή τη διατύπωση ως όπλο, δε, θα πάει κατά βάση στο δημοψήφισμα ο κ. Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αισιοδοξεί ότι η γείτονας χώρα θα καταφέρει να κάνει ό,τι της αναλογεί, ώστε στη συνέχεια να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και, παράλληλα, να ανοίξει την πόρτα της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider