Πώς θα γεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ ψάχνει το Μαξίμου

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα γεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ ψάχνει το Μαξίμου

Τον τρόπο, με τον οποίο θα «γεμίσει» το καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, την πρώτη μετά το τέλος του Μνημονίου, ψάχνει το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό, άλλωστε, συζητήθηκε και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και θεωρείται κομβικό ζήτημα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να επαναπροσεγγίσει τις κοινωνικές ομάδες που τον βοήθησαν να αναδειχθεί πρώτο κόμμα το 2015.

Υπό αυτό το πρίσμα, το αμέσως επόμενο διάστημα και με εξαίρεση το σύντομο διάλειμμα του Αυγούστου που αυτονόητα θα γίνει, οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο θα είναι συνεχείς, ενώ και τα περισσότερα υπουργεία θα πρέπει το επόμενο διάστημα να υποβάλλουν στο Μαξίμου τα καθιερωμένα…σημειώματα, προκειμένου να αξιολογηθούν τα περιθώρια δεσμεύσεων από τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Βέβαιη, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται η ανακοίνωση από το βήμα της ΔΕΘ μιας θετικής απόφασης για τις συντάξεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Το πώς, όμως, αυτό θα γίνει, αν θα πρόκειται δηλαδή για αναστολή της εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων ή για χορήγηση 13ηςσύνταξης, λόγω του ότι θα έχει γίνει η περικοπή, θα είναι κάτι που θα διερευνηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση τόσο με το οικονομικό επιτελείο όσο και με τους εταίρους.

Από εκεί και πέρα, αναζητείται και η κατεύθυνση που θα έχουν οι φορολαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, με δεδομένο ένα δημοσιονομικό περιθώριο ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Συζητούνται θετικές παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, καίτοι δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις. Φυσικά, αναμένεται να δοθεί και κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Φυσικά, ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει στις 8 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ και άλλα μέτρα με θετική χροιά, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και το περίγραμμα των αλλαγών στο Σύνταγμα που θα προτείνει η κυβέρνηση. Συν τοις άλλοις, δε, το πακέτο θα ενισχυθεί και με μέτρα κοινωνικής στήριξης, ιδίως στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης και της υγείας. Όλα αυτά τα μέτρα, συνεπώς, μπορεί να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά θα αποτυπωθούν επακριβώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταρτιστεί σε συνεννόηση και με την Κομισιόν και θα έρθει, ως είθισται, στη Βουλή στα μέσα του Οκτωβρίου.

Από εκεί και πέρα, φυσικά, το ερώτημα που επίσης μένει να απαντηθεί τις επόμενες εβδομάδες, είναι πώς θα εορτασθεί η έξοδος από το Μνημόνιο, μιας και η κυβέρνηση εμφανίζεται να σκέφτεται και μια εκδήλωση στο Καστελόριζο, τόσο συμβολικό, απ’ όπου το 2010 ξεκίνησε η πορεία της Ελλάδας εντός του μνημονιακού πλαισίου. Βέβαια, είναι δεδομένη και η βούληση της κυβέρνησης να γίνει και μια εκδήλωση στην Πνύκα, όπου θα είναι προσκεκλημένοι και υψηλόβαθμοι ξένοι, κυρίως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ το «παζλ» του μπαράζ θετικών μηνυμάτων θα συμπληρωθεί και με την επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου,, πιθανότατα του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικλ Πενς, στη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider