Νευρικότητα στην κυβέρνηση από τον «τυφώνα Πάνο»

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στην κυβέρνηση από τον «τυφώνα Πάνο»
Η διαφοροποίηση Καμμένου για το Σκοπιανό δημιουργεί νευρικότητα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Υπάρχει τυφώνας, αλλά δεν λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ». Κάπως έτσι επεχείρησε χθες το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν δημοσιογράφοι που ήταν στα γραφεία της Κουμουνδούρου ρώτησαν τον εξερχόμενο πρωθυπουργό, αν έχει επικοινωνήσει με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Και μπορεί ο Πάνος Καμμένος να μην είναι τυφώνας, αλλά, αν μη τι άλλο, έχει προκαλέσει νέο γύρο αναστάτωσης στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την αυθαίρετη, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς κύκλους, πρωτοβουλία του να μιλήσει ενώπιον κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον για ένα planBστη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία διαφωνεί ριζικά. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει από τις συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις κεντρικών υπουργών που στέλνουν μηνύματα στον κ. Καμμένο, όπως φερ ειπείν έκαναν χθες το πρωί Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Παππάς από τη Βασιλίσσης Σοφίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, έχει και η διαφοροποίηση του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος προέρχεται από τους ΑΝΕΛ, και δήλωσε άγνοια για οιοδήποτε planB, αλλά εμφανίστηκε και θετικός σε σύνθετη ονομασία, λέγοντας ότι ήταν από το 1992 εις εκ των δημοσιογράφων που στήριζαν τη θέση Μητσοτάκη τότε. Παράλληλα και εντός των ΑΝΕΛ υπάρχει διχοστασία, με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο για παράδειγμα να συμφωνεί επί της ουσίας με τη λύση για το Σκοπιανό και να ξορκίζει οποιαδήποτε σύμπραξη με τη ΝΔ, στέλνοντας με τη σειρά του μήνυμα στον εκπρόσωπο του κόμματος Θόδωρο Τοσουνίδη, ο οποίος κάνει λόγο για πιθανή υπερψήφιση μιας πρότασης μομφής από τη ΝΔ, αν το κόμμα μεταβάλλει τη στάση του στο Σκοπιανό και δηλώσει ότι δεν παραχωρεί τον όρο «Μακεδονία».

Το ζήτημα για το Μαξίμου είναι ότι η υπόθεση Καμμένου δεν λήγει τώρα, ούτε αν επιλεγεί κάποια μορφή επικοινωνιακής αποκλιμάκωσης της σωρευόμενης έντασης, όπως κάποια επικοινωνία Τσίπρα-Καμμένου που θα δημοσιοποιηθεί. Και αυτό, γιατί ο κ. Καμμένος ουσιαστικά…κρέμεται από τα χείλη του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προσπαθεί να εξαντλήσει τα περιθώρια εξεύρεσης Συνταγματικής πλειοψηφίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν , συνεπώς, έχουν κάποια βάση τα όσα μεταδίδουν βαλκανικά ΜΜΕ για επιτυχία του κ. Ζάεφ να βρει 80 βουλευτές, προσελκύοντας και βουλευτές από την αντιπολίτευση, τότε αυτομάτως ο κ. Καμμένος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μιας και ανοίγει ο δρόμος για να έρθει η Συμφωνία και στην ελληνική Βουλή τους επόμενους μήνες και πάντως αρκετά νωρίτερα από τον Μάιο του 2019.

Από αυτή την αβεβαιότητα, συνεπώς, εκπορεύεται και η νευρικότητα στον κυβερνητικό συνασπισμό, καίτοι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τόνιζαν ότι το μορατόριουμ με τον κ. Καμμένο έως τον Μάρτιο είναι σε πλήρη ισχύ. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί τα εύλογα ερωτήματα για την πορεία της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής, καθώς είναι ουκ ολίγα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που εκτιμούν ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η πολιτική σχέση με τους ΑΝΕΛ βαίνει προς ολοκλήρωση. Αυτό το ζήτημα, δε, αναμένεται να απασχολήσει και την ευρύτερη πολιτική συζήτηση που θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου θα συζητηθεί ευρύτερα η πορεία προς τις κάλπες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοδιοικητικών και των ευρωπαϊκών εκλογών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider