Με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα λάβει χώρα σήμερα το μεσημέρι (12:00), ο πρωθυπουργός επιδιώκει να βάλει τέλος στην ενδοκυβερνητική εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών, η οποία μεταφράστηκε σε έντονες τριβές με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πολλοστή διαφοροποίηση του κ. Καμμένου για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους εξ αρχής, χωρίς να εμπλακεί ή να τροφοδοτήσει την αντιπαράθεση, όπως φάνηκε από την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο. Και αυτό, γιατί σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία με την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να «κάψει» τις προοπτικές ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβιζόμενος σε μια διελκυστίνδα με τον κυβερνητικό του εταίρο, παρά επιδιώκει να προβάλλει τις θετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα με νομοθετικές παρεμβάσεις.
Αν μη τι άλλο, πάντως, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μονόδρομος, κάτι που έκανε, άλλωστε, και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χθες από το Λουξεμβούργο και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Βέβαια, θα έχει ενδιαφέρον, αν εντός της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει κάποια τοποθέτηση από τον κ. Καμμένο για το ζήτημα. Όπως και να έχει, δε, το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει σήμερα την προσοχή του στραμμένη και στη Βουλή της πΓΔΜ, όπου λαμβάνει χώρα η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος της γείτονος, με τις πληροφορίες που έρχονται να συγκλίνουν στο ότι ο κ. Ζάεφ είναι κοντά στη διασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας 2/3, κάτι που θα λύσει τα χέρια του και θα μεταφέρει αυτόματα το μπαλάκι στην Αθήνα.
Όπως προαναφέρθηκε, όμως, το κεντρικό ζήτημα για τον πρωθυπουργό είναι να κλείσει η συζήτηση που άνοιξε ελέω της διαφοροποίησης Καμμένου και το ενδιαφέρον να εστιαστεί στον κυβερνητικό προγραμματισμό των επόμενων μηνών. Άλλωστε, από το βήμα της Κ.Ε. ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ένα «θερμό» κοινοβουλευτικό δίμηνο, ως το Δεκέμβριο, κατά το οποίο θα ψηφίζονται τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο ελαφρύνσεων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα ολοκληρώνονται πάντα με ονομαστικές ψηφοφορίες, πετώντας έτσι στην αντιπολίτευση το μπαλάκι. Έτσι, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις θετικές παρεμβάσεις στην οικονομία, αλλά και στον προϋπολογισμό, το σχέδιο του οποίου εστάλη χθες στην Κομισιόν, με το Μαξίμου να πορεύεται με τον σχεδιασμό ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν από 1/1/2019, καίτοι αναμένεται ακόμα η επίσημη απάντηση από τις Βρυξέλλες για το ζήτημα.
Η θετική πορεία της οικονομίας, άλλωστε, αποτελεί και τη «συγκολλητική βάση» της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, κάτι που προέταξε και ο Πάνος Καμμένος μετά το πέρας της «θύελλας». Μένει, όμως, να φανεί ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του Σκοπιανού, καθώς μια επιτυχία του Ζόραν Ζάεφ στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης μπορεί να προκαλέσει νέες αναταράξεις στον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό.