Πόλεμος σε συνέχειες Κοτζιά με Μαξίμου και Καμμένο-Θρίλερ στην πΓΔΜ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος σε συνέχειες Κοτζιά με Μαξίμου και Καμμένο-Θρίλερ στην πΓΔΜ
Δεν κλείνει εδώ ο κύκλος αντιπαράθεσης Κοτζιά με Μαξίμου-Καμμένο, ενώ στην πΓΔΜ οργιάζει το παρασκήνιο για τις Συνταγματικές αλλαγές.

Αν κάτι είναι σαφές, είναι ότι το μέτωπο Κοτζιά δεν θα κλείσει εύκολα για το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό γιατί ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών πορεύεται εξαπολύοντας μύδρους εναντίον του πρωθυπουργικού επιτελείου, αλλά και του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου. Δεν προτίθεται, δε, να βάλει εδώ τελεία και να συνταχθεί απλώς στη συνέχεια με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως απλό μέλος της Κ.Ο., αλλά αντίθετα διαμηνύει ότι θα επιμείνει κοινοβουλευτικά για το ζήτημα της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων.

Αυτή, άλλωστε, ήταν και η θρυαλλίδα για την αποχώρηση Κοτζιά από τη θέση του, μετά τον έντονο διάλογο που είχε με τον Πάνο Καμμένο για το ζήτημα στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, συνεπώς, προτίθεται να επιμείνει στο αίτημά του να ελέγχονται τα μυστικά κονδύλια όσων υπουργείων τα διαχειρίζονται, του Άμυνας συμπεριλαβανομένου. Διαμηνύει ότι θα αναλάβει κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για το ζήτημα, κάνοντας, ουσιαστικά, αυτό που είχε προαναγγείλει ότι θα κάνει ως ΥΠΕΞ, λίγη ώρα πριν παραιτηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης.

Όπως και να έχει, η κατάσταση για το Μέγαρο Μαξίμου είναι δύσκολη. Είναι δεδομένο, δε, ότι με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει το ζήτημα, μιας και μονοπωλεί τη δημόσια συζήτηση, σε μια περίοδο που το Μέγαρο Μαξίμου αναζητούσε επίμονα καλές ειδήσεις, προκειμένου να διαμορφώσει ένα θετικό αφήγημα, συνδυαστικά με το πακέτο παροχών και τις προαναγγελίες για μη περικοπή των συντάξεων. Σε αυτή τη συγκυρία, όμως, η υπόθεση Κοτζιά προκαλεί δυσανάλογη φθορά και η κυβέρνηση εμφανίζεται εγκλωβισμένη σε εσωτερικές έριδες.

Ο κ. Κοτζιάς, μάλιστα, μιλώντας μετά την Εκτελεστική Γραμματεία της πολιτικής κίνησης Πράττω, της οποίας προΐσταται, αποκάλυψε ότι έχει στείλει εννιασέλιδη επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου απαριθμεί τους λόγους, για τους οποίους οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, Κάλεσε, δε, το Μέγαρο Μαξίμου να φέρει στη δημοσιότητα την εν λόγω επιστολή, προκειμένου να…λυθούν οι όποιες απορίες και να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις. Απαντά, δε, κατ’ αυτό τον τρόπο και στις μομφές ανώτερων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Πάνος Σκουρλέτης που έκαναν λόγο για «ακατανόητη» παραίτηση.

Ο κ. Κοτζιάς, δε, στρέφει εκ νέου τα βέλη του προς τον Πάνο Καμμένο, τονίζοντας ότι εξωτερική πολιτική παράγουν μόνο ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών και ότι το υπουργείο Άμυνας δεν είναι υπουργείο Εξωτερικών νούμερο 2, στηλιτεύοντας έτσι εκ νέου το planBπου παρουσίασε στις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος για το Σκοπιανό.

Όλα αυτά, κατά τα φαινόμενα, θα έχουν συνέχεια, μιας και αναμένονται και νέες παρεμβάσεις του κ. Κοτζιά τις επόμενες μέρες, αν και το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα του και στις εξελίξεις στην πΓΔΜ.

Θρίλερ στα Σκόπια με την ψηφοφορία

Την ώρα, λοιπόν, που στην Αθήνα επικρατεί αναβρασμός εξ αφορμής της παραίτησης Κοτζιά, αλλά και της συζήτησης που έχει ανακύψει για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων, στην πΓΔΜ επικρατεί ένα θρίλερ με φόντο την ψηφοφορία που θα κρίνει, αν ο κ. Ζάεφ διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Είναι ακόμα ασαφές, ενδεικτικά, ποια μέρα θα γίνει αυτή η ψηφοφορία. Θεωρητικά, η ψηφοφορία προγραμματιζόταν για σήμερα, αλλά υπάρχουν πληροφορίες για μετάθεσή της την Δευτέρα. Τη Δευτέρα, δε, στην πΓΔΜ φτάνει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, ελάχιστες μέρες μετά την εξαιρετικά πιεστική επιστολή του έτερου υφυπουργού Εξωτερικών Γουες Μίτσελ προς τον πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου VMROΧρίστιαν Μιτσκόσκι. Μάλιστα, η Κ.Ο. του κόμματος συνεδρίαζε χθες, προκειμένου να καθορίσει την τελική της θέση.

Σε αυτή τη συγκυρία, πάντως, οι εκλογές φαντάζουν ως το πιθανότερο σενάριο στη γείτονα, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ισχυρή πιθανότητα εκλογών καταγράφει σε ρεπορτάζ του και ο πολύπειρος στα του Σκοπιανού ανταποκριτής της γερμανικής FAZΜίχαελ Μάρτενς σε σημερινό του ρεπορτάζ στην εφημερίδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider