Όνειρο θερινής νυκτός η συναίνεση για το Σύνταγμα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όνειρο θερινής νυκτός η συναίνεση για το Σύνταγμα
Απίθανη, με τα παρόντα δεδομένα, η σύμπλευση των κομμάτων για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με τη ΝΔ να προετοιμάζεται να μπει με τη σειρά της στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καταθέτοντας στον δημόσιο διάλογο της δική της πρόταση την ερχόμενη Τρίτη, η κυβέρνηση αναμένει τα επόμενα βήματα της εν λόγω διαδικασίας, όντας ικανοποιημένη σε πρώτη φάση από το γεγονός ότι όλοι οι «παίκτες» τοποθετούνται, μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση θεωρεί τη διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως ένα πρελούδιο πολιτικής αναμέτρησης μεταξύ των δυνάμεων της προόδου και της συντήρησης. Με το Μαξίμου, συνεπώς, να επιμένει ότι εκφράζει μια προοδευτική ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει και ζητήματα όπως η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους έναντι της Εκκλησίας, η κυβέρνηση επιδιώκει την αντιπαράθεση στη βάση προτάσεων, επιδιώκοντας και πολιτικά οφέλη.

Παράλληλα, το μήνυμα από την κυβέρνηση είναι ότι η ανακίνηση της συζήτησης δεν είναι ευκαιριακή και εργαλειακή, παρά το γεγονός ότι απέχουμε μήνες, το πολύ έναν χρόνο, από τις εκλογές. Υπενθυμίζουν, δε, ότι η συζήτηση έχει ανοίξει ήδη από το καλοκαίρι του 2016 δια στόματος πρωθυπουργού, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η γνωμοδότηση της επιτροπής που είχε συσταθεί με τη συμμετοχή συνταγματολόγων, αλλά και προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής. Συνεπώς, η τωρινή διαδικασία με τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος έρχονται, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ως κορωνίδα της προεργασίας που έχει ήδη γίνει.

Στην κυβέρνηση, δε, βλέπουν και μεταστροφή της στάσης της ΝΔ, από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να συμμετάσχει στη διαδικασία, λέγοντας ότι το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ εμφανιζόταν αρνητική ακόμα και να καταθέσει προτάσεις. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Κ.Ο. του κόμματος απέδωσε τη στάση της ΝΔ σε απροθυμία της να αλλάξει το επίμαχο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, με την κυβέρνηση πάντως να δέχεται τα γαλάζια πυρά και τη ΝΔ να υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για την ανάγκη αναθεώρησής του ήδη από το 2006, λαμβάνοντας και σχετική πρωτοβουλία ως απλός βουλευτής, χωρίς τύχη όμως. «Έστω και στο παρά πέντε, έστω και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την εξόφθαλμη απόπειρα απόδρασης από την Αναθεώρηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη», έλεγαν χθες σε αυτό το πλαίσιο από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, παρα το…καλωσόρισμα του Μαξίμου και τις προαναγγελίες της ΝΔ, η συναίνεση για τον καθορισμό αναθεωρητέων άρθρων φαντάζει μακρινό σενάριο, μιας και η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στη δική της πρόταση, ενώ σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τούτων δοθέντω, τα άρθρα, στα οποία υπάρχει ευρεία σύμπνοια είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα η Συνταγματική Αναθεώρηση να τείνει να εξελιχθεί σε ακόμα πιο περιορισμένη σε σχέση με την τελευταία του 2008, όπου εκ νέου δεν υπήρξε ευρεία σύμπνοια για τις προωθούμενες αλλαγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider