«Βουτιά» για τη Vonovia - Βαθαίνει η κρίση ακινήτων στη Γερμανία;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» για τη Vonovia - Βαθαίνει η κρίση ακινήτων στη Γερμανία;
Vonovia
Βουτιά άνω του 7% βρέθηκε να σημειώνει η μετοχή του γερμανικού κολοσσού ακινήτων Vonovia, αναδεικνύοντας την ολοένα και εντεινόμενη κρίση στο real estate της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Βουτιά άνω του 7% βρέθηκε να σημειώνει η μετοχή του γερμανικού κολοσσού ακινήτων Vonovia, αναδεικνύοντας την ολοένα και εντεινόμενη κρίση στο real estate της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Η εταιρεία οικιστικών ακινήτων ανακοίνωσε ετήσια ζημία 6,76 δισ. ευρώ για το 2023, επικαλούμενη την τάση συρρίκνωσης των αποτιμήσεων που επιδεινώθηκε σημαντικά στη διάρκεια του έτους. Το μέγεθος ήταν υπερδεκαπλάσιο σε σύγκριση με τη ζημία των 669,4 εκατ. ευρώ που είχε εγγράψει η εταιρεία έναν χρόνο νωρίτερα και είχε σημάνει το απότομο τέλος των πολλών διαδοχικών ετών κερδοφορίας.

Η απότομη άνοδος των επιτοκίων και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και κτιρίων έπληξαν ραγδαία τον γερμανικό κλάδο ακινήτων, ο οποίος βιώνει τη χειρότερη κρίση εδώ και πολλά χρόνια.

Κατά την οικονομική χρήση του 2023, η Vonovia πραγματοποίησε προσαρμογές αξίας ύψους 10,7 δισ. ευρώ σε όλο το χαρτοφυλάκιό της των άνω των 500.000 ακινήτων. Η αξία των ακινήτων της στο τέλος του περασμένου έτους, κατόπιν προσαρμογής ούτως ώστε να αντικατοπτρίζει τις επενδύσεις, είχε μειωθεί σε περίπου 81,1 δισ. ευρώ.

«Η κατάρρευση των αποτιμήσεων είναι η χειρότερη που έχουμε δει ποτέ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vonovia, Rolf Buch, στους δημοσιογράφους.

Για το μέλλον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vonovia, Rolf Buch, εκτίμησε ότι, ενώ το «συνολικό περιβάλλον θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει προκλήσεις» το 2024, ορισμένες θετικές τάσεις υποδηλώνουν ότι το επενδυτικό κλίμα έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

«Ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός αναλυτών θωρούν ότι οι αξίες ενδέχεται να έχουν φύγει από το ναδίρ τους, και πολλοί αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων ήδη φέτος, βλέποντας ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών», δήλωσε ο Buch. μία δήλωση.

«Αυτά είναι σημαντικά σήματα για εμάς. Μόλις η αγορά σταθεροποιηθεί, θα εστιάσουμε ξανά στην αύξηση των κερδών».

Ο τομέας ακινήτων της Γερμανίας είναι ο βασικός πυλώνας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, με περίπου 800.000 εταιρείες και περίπου 3,5 εκατομμύρια εργαζομένους, σύμφωνα με την ένωση βιομηχανίας ZIA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Το πείραμα της τετραήμερης εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider