Τη στεγαστική κρίση αλλά και της ενέργειες της κυβέρνησης, μέσω στεγαστικών προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που βιώνουν κυρίως οι νέοι, επισήμανε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
Το υπουργείο θα προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των ακινήτων του, που υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 1.650 και τα οποία αναμένεται να αξιοποιηθούν για κοινωνικούς λόγους, ενώ προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία κοινωνικής κατοικίας. Μάλιστα, στοχεύει να συλλέξει σε συνεργασία με τους Δήμους παλιά ακίνητα, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για μείνουν εργαζόμενοι του Δημοσίου. «Μπορεί να είναι διαμερίσματα, μπορεί να είναι καταστήματα, παλιά δημόσια σχολεία, ακόμα και παλιά αστυνομικά τμήματα για να μπορούν να αξιοποιηθούν» ανέφερε η υπουργός. Μάλιστα, είναι γνωστό το ζήτημα δασκάλων - καθηγητών, αστυνομικών που αδυνατούν λόγω υψηλών ενοικίων να αναλάβουν υπηρεσία.
- Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Οικονομική στήριξη στις οικογένειες με παιδιά - Επιπλέον πρωτοβουλίες για τη στέγαση νέων ζευγαριών
Οσον αφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ήδη έχουν εκταμιευθεί 6.049 δάνεια για την αγορά σπιτιού από ζευγάρια έως 39 ετών, ενώ 700 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από τη ΔΥΠΑ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις θα φτάσουν έως τις 9.214, αρά περίπου 20.000 άτομα θα έχουν βρει σπίτι, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη έλλειψη σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας.
Για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» η υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν προχωράει όσο προσδοκούσε. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά στη λειτουργική ανακαίνιση 12.500 κλειστών διαμερισμάτων προκειμένου να διατεθούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Επιπλέον, συνεχίζουν να είναι «ανοιχτά» τα προγράμματα «Στέγαση και Εργασία» και το «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων.
Η εικόνα στο real estate
Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Μητράκος, πρώην Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ότι παρά τη δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων, τα νοικοκυριά σήμερα δυσκολεύονται σημαντικά να διαχειριστούν το υψηλό στεγαστικό κόστος, καθώς τα εισοδήματά τους έχουν αυξηθεί την τελευταία τριετία μόλις 17%. Όπως τόνισε, οι επενδύσεις σε κατοικίες στην Ελλάδα αγγίζουν ποσοστό χαμηλότερο του 2%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό προ κρίσης ήταν 10%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 5,9%. Επιπλέον, οι οικοδομικές άδειες το 2023 ήταν 35.000, ενώ προ κρίσης ο αριθμός αυτός ανερχόταν στις 66.000. Το σύνολο των συναλλαγών στα ακίνητα το 2021 ήταν 112.000 ενώ προ κρίσης οι συναλλαγές προσέγγιζαν τις 215.000.
Η ιδιοκατοίκηση και η αδυναμία των νέων
Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρεβύθη, οικονομολόγο – Εκτιμητή Ακινήτων, Επίτιμο Πρόεδρο Κτηματομεσιτών Αττικής, η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα έχει μειωθεί στο 61%. Συγκεκριμένα, σήμερα το 75% των Ελλήνων άνω των 50 ετών ιδιοκατοικούν, την ώρα που μόλις το 30% των νέων έχουν δικό τους σπίτι. Πρόσφατη έρευνα της METRON ANALYSIS επισημαίνει ότι 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος ζωής τους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αδυνατούν να αγοράσουν σπίτι και να επιλέγουν είτε τη συγκατοίκηση είτε τα μικρότερα διαμερίσματα. Επίσης, έξι στους 10 Έλληνες ιδιοκατοικούν, ένας στους τρεις νοικιάζουν. ενώ, δύο στους τρεις Έλληνες θεωρούν ότι η αγορά κατοικίας είναι μία καλή επένδυση και ένας στους δέκα είναι πιθανόν να αγοράσει κυρία ή δευτερεύουσα κατοικία. Πάντως, υπάρχουν 300.000 με 400.000 ενδιαφερόμενοι αγοραστές, σύμφωνα με τον κ. Ρεβύθης.
Τα «πακέτα» των διαγωνισμών και η ΕΤΑΔ
Υπενθυμίζεται ότι χτες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη του Hellenic Public Property Conference, που διοργάνωσαν η Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ και η Boussias Events αναφέρθηκε στην προκήρυξη διαγωνισμών για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου σε «πακέτα» και όχι για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά, προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αναφορικά με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου για την υλοποίηση στεγαστικής πολιτικής, επεσήμανε ότι «μια δράση που έχει ωριμάσει είναι της ΔΥΠΑ για την κοινωνική κατοικία ώστε να περάσουμε από το μοντέλο των εργατικών κατοικιών - που συνεισέφεραν σε κρίσιμες εποχές για τη χώρα - σε μια άλλη πολιτική. Με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως γίνεται στη Μ. Βρετανία, στην Αυστρία, στην Ισπανία που συνδυάζουν την κατοικία με άλλες χρήσεις ώστε ο ιδιώτης να μπορεί να βγάλει τα έξοδα του και να υπάρχει κοινωνική κατοικία υψηλού επιπέδου».
Για την ΕΤΑΔ σημείωσε ότι έχει μείνει πίσω και πρέπει να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα, ενώ πρόσθεσε: «προχωρούν διαγωνισμοί σε συνεργασία με το Υπερταμείο για την χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ. Με βάση αυτόν τον διαγωνισμό, αναμένεται πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα μπουν στο άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης. Δεν θα γίνουν 1000 διαφορετικοί διαγωνισμοί. Θα βγουν διαφορετικά «πακέτα» με διαφορετικές ενδεχομένως εταιρείες για κάθε ένα από αυτά προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα». Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι μετά την κήρυξη του διαγωνισμού για το ακίνητο του Ταε-Κβο-Ντο στο Φάληρο ως άγονου η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσουν από κοινού έρευνα αγοράς για να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.