ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

De-regulation στη ΕΕ: Εύκολο να το λες…

Γιάννης Παπαγεωργίου
17-01-2025 | 19:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
De-regulation στη ΕΕ: Εύκολο να το λες…

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε «στη δυσκολότερη αποστολή της νέας Επιτροπής». Συνδέεται με κάθε πτυχή των ευρύτερων εξελίξεων (προεδρία Τραμπ, ανάγκη ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας ΕΕ, αντιμετώπιση στρεβλώσεων στην αγορά) και περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο και τη νέα αποστολή του εμπειρότερου Επιτρόπου του νέου Κολλεγίου Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Μία απλή καταγραφή των δεδομένων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι ο Λετονός πρώην πρωθυπουργός της χώρας του καλείται περίπου… να τετραγωνίσει τον κύκλο.

-Με αντίπαλο τις ΗΠΑ του Τραμπ η «απορρύθμιση» της αγοράς (de-regulation) θεωρείται δεδομένη επιλογή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αν η ΕΕ -τουλάχιστον σε τομείς που οφείλει να ενισχύσει- δεν ακολουθήσει την αγορά, οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να δραστηριοποιηθούν εντός των συνόρων της ΕΕ. Ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς τις επικίνδυνα προστατευτικές τάσεις που αναμένεται να επιδείξει η νέα κυβέρνηση της χώρας.

-Η κομμουνιστική Κίνα προφανώς και προάγει τον… καπιταλιστικό κομμουνισμό της ενισχύοντας με κρατικά κονδύλια επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να πουλάνε παγκοσμίως και κάτω του κόστους.

-Ακόμα κι αν η ΕΕ αποφασίσει να ακολουθήσει -έστω και επιλεκτικά- το δρόμο της απορρύθμισης, υπάρχει μία σειρά επιχειρήσεων που έχουν ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια ώστε να συμμορφωθούν με την απαιτητική νομοθεσία της ΕΕ. Η αδικία σε βάρος τους θα είναι μάλλον προφανής.

-Σχεδόν καμία φιλοδημοκρατική πολιτική δύναμη εντός Ευρωκοινοβουλίου δεν υποστηρίζει την παρανοϊκή πολιτική απόσυρσης κάθε είδους fact checking στις ψηφιακές πλατφόρμες. Το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την (κατ’ εμάς) απόφαση της meta να ακολουθήσει την κατεύθυνση των πολιτικών επιλογών Τραμπ.

Σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου όμως έχουν διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών λειτουργίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (ακόμα και αυτών που διευκολύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κρατών-μελών). Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα π.χ. έχει ήδη προκρίνει πολιτικές de-regulation που η ΕΕ είναι υπό τις παρούσες συνθήκες υποχρεωμένη να ακολουθήσει. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Οι διαφωνίες παραμένουν έντονες την ώρα που η ανάγκη για αποφάσεις την επομένη της ανάληψης της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ θα είναι επιτακτική.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η δουλειά της Επιτροπής είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οποιοσδήποτε πολιτικός σχεδιασμός αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας προσκρούει σε καλώς και κακώς εννοούμενα μεγάλα ή μικρότερα συμφέροντα. Συνεπώς, αναπόφευκτα, ο συμβιβασμός απαιτεί χρόνο. Χρόνο για στάθμιση των δεδομένων και χρόνο για διαβουλεύσεις με κάθε εμπλεκόμενο.

Τον έχει αυτόν το χρόνο η ΕΕ; Όχι, θα έλεγε κάποιος αντιδρώντας ενστικτωδώς. Εδώ θα διαφωνήσουμε εν μέρει. Η ΕΕ έχει τόσο χρόνο όσο της δίνει η… πραγματικότητα. Έχει δηλαδή το χρόνο να διαβουλευτεί μέχρις ότου ξεκαθαρίσει στην πράξη το τοπίο των πολιτικών προθέσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και η εμπειρία δείχνει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν -και αν- η διαχείριση της (εντεινόμενης) κρίσης το απαιτήσει.

Υπάρχει σωστό και λάθος στις αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Οι ιδεοληψίες μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, φιλελευθερισμού και προστατευτισμού κ.ο.κ. έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα. Υπάρχει η ανάγκη να ληφθούν σαφείς αποφάσεις προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Αν η πραγματικότητα επιβάλλει de-regulation προς υποστήριξη της ευημερίας μας, τότε ο εκ των υστέρων έλεγχος της προστασίας των πολιτών / καταναλωτών οφείλει να ενισχυθεί αποτελεσματικά. Στην πράξη όχι στα λόγια και πίσω από την τυπική εφαρμογή κάθε νομοθετήματος. Εκεί που εκ των προτέρων προέχει η προστασία των πολιτών από αδιανόητες τακτικές (βλ. Digital Services Act), οι αποφάσεις εύλογα θα πρέπει να είναι διαφορετικές.

Εν μέσω όλων των παραπάνω -και αν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη «γραφειοκρατία» και όχι να προσποιηθούμε πως την αντιμετωπίζουμε- ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έχει… πολύ δύσκολη δουλειά. Δουλειά που απαιτεί χρόνο. Ο οποίος δυστυχώς για όλους μας είναι ιδιαίτερα πιεστικός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:35

Τασούλας για πραξικόπημα 21ης Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τους θεσμούς

10:23

Πανελλαδικές 2025: Στην τελική ευθεία για τη λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των εξετάσεων

10:08

Έρχονται δύο νομοσχέδια για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου - Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές, δωρεές

09:54

Στην Ινδία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Βανς για εμπορικές συνομιλίες

09:36

Τι σημαίνει να είσαι πλούσιος στην Ελλάδα

09:21

Προαστιακός Δυτικής Αττικής: Έως τις αρχές του 2027 σε λειτουργία - Ποιους σταθμούς περιλαμβάνει

09:09

Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Η ιστορική μνήμη μετατρέπεται σε ώριμη δράση

08:59

NYT: Ο υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ εμπλέκεται σε δεύτερη παραβίαση των κανόνων ασφαλείας

08:49

Reuters: Η ΕΕ εξετάζει αλλαγές των κανόνων για το μεθάνιο στο πλαίσιο των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ

08:40

Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα καταγγέλλει τις χώρες που επιλέγουν τον «κατευνασμό» έναντι των ΗΠΑ

08:31

Η σκιά των δασμών πέφτει στην αγορά των smartphones

08:24

Ποιες χώρες κρατούν τα ηνία στην κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών

08:19

Δημογραφικό: Η αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού συνεχίζεται - Έλλειμμα 515.000 κενών θέσεων εργασίας έως το 2050

08:15

Ουκρανία: Συναγερμοί για αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και τη μισή χώρα μετά τη λήξη της «πασχαλινής εκεχειρίας»

08:06

Ηλεκτρισμός: Ωριμάζει η δεύτερη διασύνδεση με Ιταλία - Στα 1,85 δισ. ευρώ η συνολική επένδυση

08:00

Ισχυρή δυναμική για τις εξαγωγές πριν την καταιγίδα των δασμών Τραμπ - Προς αναζήτηση νέων αγορών

23:46

Τραμπ: Ελπίζει σε συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας εντός εβδομάδας - «Θα κάνουν χρυσές δουλειές με τις ΗΠΑ»

23:33

Δύο άτομα απέδρασαν από τα κρατητήρια της διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας

23:02

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από την πρωτοφανή κακοκαιρία στην Οκλαχόμα

22:32

Ισραήλ: Φόβοι της αντιπολίτευσης για «πολιτική δολοφονία» από την εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ

22:11

Νεκρός οδηγός στον Ασπρόπυργο – Ανασύρθηκε από ΙΧ που τυλίχθηκε στις φλόγες

21:49

Γερμανία: Αστυνομικός σκότωσε νεαρό που απείλησε με μαχαίρι θαμώνες ενός κλαμπ

21:35

Ρωσία-Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας

21:10

Απέπλευσε από το λιμάνι του Πόρου με προορισμό τον Πειραιά το καταμαράν FLΥING CAT IIΙ

21:01

DW: Βρετανο-γερμανική κρίση λόγω των Eurofighter;

20:43

Λίβανος: Τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη σε όχημα που μετέφερε πυρομαχικά

20:22

Πεσκόφ: Καμία εντολή από τον Πούτιν για παράταση της πασχαλινής κατάπαυσης πυρός

20:00

Ένα μπέρμπον έχουν όλο κι όλο οι Αμερικάνοι και θέλουν πλεονασματικό διατροφικό εμπορικό ισοζύγιο με την Ευρώπη

19:54

Βατικανό: Ο πάπας δέχτηκε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ «για μερικά λεπτά»

19:42

Την «πλήρη αναδιοργάνωση» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προβλέπει προεδρικό διάταγμα - Διαψεύδει ο Ρούμπιο