BACKSTORY

Attica: Το Ellington θέλει, αλλά τα λεφτά πολλά...; Skroutz: Το αγαπημένο παιδί του CVC

24-08-2022 | 07:37
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica: Το Ellington θέλει, αλλά τα λεφτά πολλά...; Skroutz: Το αγαπημένο παιδί του CVC

Όπως ήδη είπαμε την άλλη εβδομάδα θα προσδιοριστεί το κεφαλαιακό κενό της Attica Bank από την DBRS. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει κεφαλαιακό πλάνο για την τράπεζα και είναι βέβαιο πως η Ellington θα ξεκαθαρίσει το τι τελικώς θα κάνει. Αν με ρωτάτε αν η Ellington θέλει να μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θεωρήστε το βέβαιο γιατί την ενδιαφέρουν πολύ τα κόκκινα δάνεια. Αν με ρωτάτε κατά πόσον τελικώς θα μετέχει, λυπάμαι δεν μπορώ να σας απαντήσω. Η επόμενη εβδομάδα θα κρίνει εν πολλοίς τα πράγματα.

ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil και ολίγον από τράπεζες είναι οι προτιμήσεις της Eurobank Equities που όμως αναφέρει πως κάποιες μάρκες από το χρηματιστηριακό τραπέζι κακό δεν θα ήταν να βγουν...

Αν αυτό που λέγεται, πως δηλαδή οι ασφαλιστικές της Τράπεζας Κύπρου, που ως γνωστόν πολιορκείται, έχουν τη δυνατότητα να πουληθούν σε αντίτιμο υψηλότερο των 200 εκατ. ευρώ... ε ναι, η Εθνική Ασφαλιστική πωλήθηκε φθηνά.

Δε μάθαμε και εκείνη η έρευνα που πραγματοποίησε το CVC στο δίκτυο της ασφαλιστικής τι τελικώς κατέγραψε... Αν κρίνουμε ωστόσο από εκείνα που πράττει το CVC σε ό, τι αφορά τις πωλήσεις θα έλεγα πως ο προσανατολισμός προς το παρόν του fund κινείται μάλλον προς το bancassurance για το οποίο άλλωστε και η Εθνική Τράπεζα όπως όλα δείχνουν ενδιαφέρεται και ενδιαφέρεται πολύ.

Σημειώνεται πως από την άλλη Δευτέρα τα Πλαστικά Κρήτης θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου της εταιρείας. Στους μετόχους θα καταβληθεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 0,45 ευρώ ανά μετοχή. Βέβαια ας σημειωθεί πως όταν μειώνονται τα κεφάλαια μιας εταιρείας τα δεδομένα των επενδύσεων ενδέχεται να δημιουργούν έναν προβληματισμό...

Λοιπόν το νέο νομοσχέδιο για τον Τειρεσία βρίσκεται εν πλω, δηλαδή σε διαβούλευση. Αυτό, πως κάποια τρίτη αρχή και όχι οι τράπεζες θα μετρούν την πιστοληπτική ικανότητα των υποψηφίων δανειοληπτών, τις τράπεζες θα πρέπει να τις προβληματίσει. Διότι η αξιολόγηση αυτή δεν θα σχετίζεται λογικά μόνον με το αν κάποιος μπορεί ή δεν μπορεί να λάβει δάνειο, αλλά κατά την προσωπική μου εκτίμηση θα σχετίζεται και με τα στοιχεία του δανείου, δηλαδή πόσο ακριβό θα είναι ή δε θα είναι το δάνειο που θα λάβει κάποιος.

Έτσι, οι τράπεζες και θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν, αν η αρμόδια αρχή κρίνει και θα πρέπει να δώσουν και το σωστό επιτόκιο, αν η αρμόδια αρχή κρίνει. Αρα μέχρι τα τώρα μάλλον δεν έπρατταν σωστά οι τράπεζες να υποθέσω.....

Ήταν πριν από αρκετά χρόνια, 17 για την ακρίβεια, όταν τρεις νέοι επιχειρηματίες είχαν την έμπνευση να δημιουργήσουν επί ελληνικού εδάφους μια δωρεάν πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούσαν να συγκρίνουν που θα έβρισκαν το φθηνότερο, ό,τι κι αν ήταν αυτό. Λίγο η πρακτικότητα του όλου εγχειρήματος, λίγο η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έπεσαν στη συνέχεια (τόσο οι καταναλωτές όσο και η ίδια η χώρα) οδήγησαν την πλατφόρμα σύγκρισης τιμών να εκτοξεύσει χρήστες και μεγέθη αλλά και να εξελίξει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Κάπως έτσι από διαμεσολαβητής αγορών έγινε ένα online εμπορικό κατάστημα, marketplace σε άπταιστα ελληνικά, αναλαμβάνοντας από την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων μέσω των διαδικτυακών της ραφιών έως και την παράδοση αυτών.

Πέρα από τις αλλαγές στον σκοπό του καταστατικού της βέβαια, η εταιρεία άλλαξε αρκετές φορές και σύνθεση - στο πρώτο deal που υπέγραψε η Dionic απέκτησε το 50% της Skroutz, στο δεύτερο η Dionic αποχώρησε και ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας πέρασε στους βασικούς μετόχους της με την αρωγή της SouthBridge Europe Mezzanine και στο τρίτο τοποθετήθηκε σε αυτή με μειοψηφικό μεν, αλλά μεγάλο δε, ποσοστό η CVC Capital Partners, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο.

Από το 2020 μάλιστα που πραγματοποιήθηκε και το τελευταίο deal, η Skroutz έκανε πολυάριθμες κινήσεις για να κυκλώσει το ηλεκτρονικό εμπόριο και να ισχυροποιήσει τη θέση της στη αγορά, μια αγορά που ο ανταγωνισμός φουντώνει καθώς νέοι παίκτες προστίθενται συνεχώς στη σκακιέρα. Εξαγόρασε το 100% της MyJobNow Delivery, η οποία ανέπτυσσε την υπηρεσία courier SendΧ, ώστε να έχει αυτονομία και εξοικονόμηση κόστους στην αποστολή δεμάτων, απέκτησε σταδιακά το 100% της Everypay, μιας fintech εταιρείας ώστε να παρέχει καινοτόμες λύσεις πληρωμών στους καταναλωτές, λάνσαρε στα πρότυπα της Amazon τη συνδρομητική υπηρεσία Skroutz Plus και τα δωρεάν μεταφορικά, έβαλε έξυπνες θυρίδες παραλαβής δεμάτων, καθιέρωσε τις δόσεις για όλους χωρίς πιστωτική, λάνσαρε δωροκάρτες, ενίσχυσε τη διοικητική της ομάδα, αποχώρησε ο ένας εκ των ιδρυτών της κ.ά. Μέχρι που δημιούργησε και το Skroutz Food το οποίο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πούλησε στο Box της Cosmote.

Σίγουρα βέβαια ήδη θα αναρωτιέστε τι με έπιασε σήμερα κι επιδίδομαι σε «μαθήματα επιχειρηματικής ιστορίας»; Συγκεκριμένη απάντηση δεν υπάρχει. Ωστόσο, οι πληροφορίες ότι η Skroutz μεγαλώνει από άποψη αποτίμησης - σύμφωνα με κάποιους ξεπερνά το 1 δισ. - σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι η CVC προσβλέπει σε επενδύσεις τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα την προσεχή πενταετία, μπορεί και να κουμπώσουν στο προσεχές μέλλον. Και η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε κάποτε η τελευταία στην πολύφερνη startup, να ισχυροποιηθεί ή και να γίνει «μονοκούκι» που λέμε.

Η πιάτσα άλλωστε αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι η Skroutz είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά της CVC. Άσε που πριν λίγο καιρό, φήμες ήθελαν την διεύρυνση του ποσοστού της τελευταίας στην πρώτη να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, σχέδιο που όμως «πάγωσε» αρχής γενομένης του πολέμου. Οψόμεθα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:22

Η Νάξος στους top5 προορισμούς του κόσμου για ιστιοσανίδα

10:15

Wiz: Απέρριψε προσφορά εξαγοράς από την Google 23 δισ. δολαρίων

10:13

Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

10:01

Ο πλουσιότερος Κινέζος κινδυνεύει να χάσει το στέμμα του - Πώς έγιναν «καπνός» 13 δισ. δολάρια

09:57

Ευρωπαϊκή ενεργειακή ουτοπία: Η ανάγκη αναγνώρισης των αστοχιών και λήψης διορθωτικών μέτρων είναι άμεση

09:42

Aegean: Διαβάθμιση Πιστοληπτικής Ικανότητας

09:30

Το «έξυπνο» βίντεο του υπουργείου Υγείας για την παιδική παχυσαρκία

09:18

Porsche: Η έλλειψη ανταλλακτικών μείωσε την πρόβλεψη για τα ετήσια έσοδα

09:01

Μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας

08:50

Χαμάς και Φάταχ συμφώνησαν σε «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης»

08:44

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο - Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

08:24

Έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι - Εκδηλώσεις μνήμης

08:11

Η Χάρις εξασφάλισε τη στήριξη για το χρίσμα των Δημοκρατικών - «Αρπακτικό» και «απατεώνας» ο Τραμπ

08:01

Σε ρυθμούς κυκλικής οικονομίας και πράσινης ενέργειας οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

07:50

«Κλειδώνουν» οι πόροι για τον νέο σταθμό επιβατών στη Σούδα

07:46

Μπύρα: «Γκολ» στην κατανάλωση από Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες - Οι προοπτικές της αγοράς

07:36

Μαρίνα Καλαμαριάς - ΤΑΙΠΕΔ: Αναβάθμιση μέσω ήπιας δόμησης – Το condo hotel, οι μισθωμένες κατοικίες, οι ελεύθεροι χώροι

07:30

Attica Bank: Στη Βουλή η σύμβαση για συγχώνευση με Παγκρήτια και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 735 εκατ. ευρώ

07:20

Γλυκό γαλλικό ψωμί πριν τους Ολυμπιακούς - Μανιάτης για το ρεύμα - Βάιος Γκανής για το αγροτικό και Κασσελάκης για το τραπεζικό

07:18

Συμβουλές ανακούφισης από ηλιακό έγκαυμα

07:12

Στο «σφυρί» το σμόκιν του Μάρλον Μπράντο από τον «Νονό»

07:10

Φορολογικές δηλώσεις: Σενάριο μικρής παράτασης στο τραπέζι του ΥΠΕΘΟ

07:04

Εκπλήξεις από το digital της ΕΤΕ - Κληρώνει για Eurobank - Ισραηλινό ενδιαφέρον για ελληνική εταιρεία

23:52

Ιράκ: Εκτέλεση δι' απαγχονισμού 10 ανδρών που είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή στον ISIS

23:35

Ρωσία: Κάθειρξη 6,5 ετών στην ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Αλσού Κουρμάσεβα

23:28

Καμάλα Χάρις: 81 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει ήδη η προεκλογική της εκστρατεία

23:21

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

23:08

Τεχνολογική επαναφορά στην Wall Street - Ράλι 4% για την Nvidia

22:57

Γαλλία: Ο Μακρόν επαινεί το «θάρρος και το αίσθημα καθήκοντος» του Μπάιντεν

22:43

Πετρέλαιο: Παρέμεινε σε χαμηλό 5 εβδομάδων η τιμή