BACKSTORY

Έρχονται εκπλήξεις από της Reds - Τράπεζες: Πολύ χρήμα εκτός γκισέ - Εθελουσίες και αφραγκίες

27-10-2022 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχονται εκπλήξεις από της Reds - Τράπεζες: Πολύ χρήμα εκτός γκισέ - Εθελουσίες και αφραγκίες

Πολύ χρήμα εκτός γκισέ

Είδατε πόσο αυξημένες ήταν οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο: 2,5 δισ. ευρώ. Σε ό, τι αφορά τις επιχειρήσεις αυτό είναι εύληπτο και κατανοητό. Πόσο εύληπτο και πόσο κατανοητό μένει να το δούμε και να το αναλύσουμε.

Έχουμε και λέμε λοιπόν τουρισμός (ένα το κρατούμενο).

Σε πρόσφατη μελέτη της ΕΤΕ «Τάσεις του επιχειρείν» η μελετητική ομάδα της τράπεζας επισημαίνει πως η τουριστική κίνηση στη χώρα μας έχει βάλει πλώρη να ξεπεράσει το 2019.

Είναι όμως μόνον αυτό; Κάποιοι επισημαίνουν πως αυτό που ονομάζουμε στην καθομιλουμένη μαύρο χρήμα έχει βάλει το χεράκι του. Υπάρχει άφθονο και με κάποιο τρόπο αυξάνει τις καταθέσεις. Όσοι διαθέτουν τέτοιο τι κάνουν; Το ξοδεύουν και αφήνουν άθικτα τα καθαρά τους έσοδα που γεμίζουν τους λογαριασμούς τους.

Τα ATM και οι καταθέσεις μετρητών

Θυμάστε που σας έλεγα πως οι τράπεζες έχουν αναλάβει ρόλο ελεγκτή;

Ε λοιπόν να σας πως ότι εκτός από επιχειρήσεις κινούνται και στους ελεύθερους επαγγελματίες και καταγράφουν με επιτυχία τις καταθέσεις σε μετρητά. Αφού πρώτα καλέσουν τον πελάτη σε μια mini απολογία και εξήγηση εφόσον ικανοποιηθούν σταματούν. Αλλιώς ραπορτάρουν.

Μια έξυπνη και ίσως και πραγματική εξήγηση που τους δόθηκε είναι πως οι μεταφορές πραγματοποιούνται με έναν και μόνον στόχο: Να μην πληρώνονται οι ακριβές προμήθειες.

Ωστόσο αν θέλουν οι τράπεζες εύκολο είναι μπορούν να καταργήσουν την κατάθεση μετρητών στο ATM. Aν όποιος καταθέτει χρήματα στο ATM θεωρείται ύποπτος, τούτο θα αποτελούσε μια κάποια λύση. Αν πάλι μπορεί κάποιος να καταθέσει χρήματα στο ATM ας κάνει η εφορία τη δουλειά της μιας και οι έλεγχοι δεν είναι πάντα το δυνατό σημείο των τραπεζών. Εν πάση περιπτώσει για να είμαι δίκαιος δεν ξέρουν όλοι τη δουλειά αυτή.

Eθελουσίες και αφραγκίες

Προχωράει και η εθελουσία της Πειραιώς και ακούω πως θα φθάσει κοντά στα 400 άτομα αν και μέχρι στιγμής δεν τα έχει αγγίξει. Στην Εθνική βλέπω ζόρικη την κατάσταση καθώς προθυμία δεν υπάρχει και οι συνδικαλιστές έχουν αγριέψει. Μιας και μιλάμε για συνδικαλιστές το μεγάλο πρόβλημα στα σωματεία των τραπεζών είναι τα έσοδα. Ο αριθμός των υπαλλήλων μειώθηκε δραματικά και συνεχίζει να μειώνεται και κατά συνέπεια οι συνδικαλιστικές εισφορές έχουν φτάσει στο ναδίρ. Έτσι κόπηκαν τα γούστα και σε λίγο θα υπάρχει και ζήτημα βιωσιμότητας.

Κληρώνει για Παγκρήτια

Κληρώνει σήμερα οριστικά για τα αδιάθετα της Παγκρήτιας. Για να δούμε τελικά αν θα υπάρξουν εκπλήξεις και μάλιστα σημαντικές. Π.χ. νέες συμμετοχές… Πολλά άλλωστε αλλάζουν πολλές φορές την ύστατη ώρα…

Η σωστή ερώτηση

Πιστοληπτική διαβάθμιση Α συνέχισε να έχει από την ICAP η Premia. Και το ανακοίνωσε. Εγώ θέλω να ρωτήσω αν όλες οι εταιρίες του Χρηματιστηρίου που έχουν εκδώσει ομόλογα έχουν αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Ή μάλλον η σωστή ερώτηση θα ήταν για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η φαρσοκωμωδία όπου ο πάσα εις μπορεί να εκδίδει ομόλογο χωρίς να έχει πιστοληπτική διαβάθμιση.

Στρατηγικές συνεργασίες και εκπλήξεις στη Reds

Στον Ελλάκτωρ εκτός του ότι ετοιμάζουν τα δύο μεγάλα projects στις Γούρνες και στο κτήμα Καμπά, έπιασε το αυτί μου ότι κάτι ιδιαίτερα μεγάλο ετοιμάζεται στην Reds μετά τις αλλαγές στο ΔΣ που θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου... Στρατηγικές συνεργασίες μου μυρίζουν με εκπλήξεις.

Ακυρώθηκε (και) επισήμως ο διαγωνισμός για το εξωτερικό υδροδοτικό Αθήνας

«Τίτλοι τέλους» και επισήμως, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μπήκαν στον διαγωνισμό για τη «Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή και Αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) για την κάλυψη των αναγκών της Μείζονος περιοχής Πρωτευούσης», εκτιμώμενου ύψους 235 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ. Το υπουργείο αποφάσισε την ακύρωση της διενέργειας του διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, που ήταν σε εξέλιξη εντός του 2022, καθώς, ως γνωστόν, το ΣτΕ ακύρωσε τη διαδικασία υψώνοντας άλλο ένα stop στην περαιτέρω είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση υδάτων (μετά και την ιδιωτικοποίηση).

Κατά συνέπεια, το υπουργείο δεν είχε τίποτε άλλο να πράξει παρά να συμμορφωθεί με το ανώτατο δικαστήριο που, το οποίο, όπως είχε αναδείξει το insider.gr προ εβδομάδων, απεφάνθη ότι η ΕΥΔΑΠ και η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ «αποτελούν ενιαίο λειτουργικό σύστημα» αλλά και ότι ο διαγωνισμός είναι ενάντια στην ίδια τη νομοθεσία που διέπει την εταιρεία ύδρευσης. Πάντως, αυτή τη στιγμή έτσι και αλλιώς η ίδια η ΕΥΔΑΠ έχει την ευθύνη για το project μέσω σχετικής σύμβασης διάρκειας έως 3,5 ετών (3 έτη + 6 μήνες) που έχει υπογραφεί παλιότερα (εκτείνεται έως και τα μέσα 2024) ως μεταβατικό στάδιο, με σταθερή ετήσια κατ’ αποκοπή αμοιβή ποσού 25 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ δεν μπορούσε να συμμετέχει στον διαγωνισμό καθώς δεν προβλέπονταν τότε εκ του καταστατικού της (δεν άλλαξε μέσω κάποιας ρύθμισης), ωστόσο, το project έσπευσαν να διεκδικήσουν η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.» και η κοινοπραξία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ» που είχαν προκριθεί στη β’ φάση. Αλλά όλα αυτά, πλέον αποτελούν ιστορία.

Σας τα λέγαμε για τα ΣΔΙΤ…

Η στήλη σας έλεγε χτες ότι πέφτουν μαζεμένοι οι διαγωνισμοί, οι κατασκευαστές ζορίζονται, το κόστος υλικών και χρήματος ανεβαίνει και οι διαδικασίες παίρνουν παράταση, ολιγοήμερη ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, μετά τους διαγωνισμούς για τα φράγματα που σας λέγαμε χτες ότι πάνε στα τέλη Νοεμβρίου, για τις 5 Δεκεμβρίου μεταφέρεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα 2 οδικά ΣΔΙΤ στη Β. Ελλάδα, εκτιμώμενου συνολικού κόστους 700 εκατ. ευρώ. Προσθέστε επίσης ότι και οι προσφορές για το φράγμα Χαβρία (άνω των 100 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκαν για ακόμα μία φορά και πάνε για τις 15/12 (από 31/10). Βέβαια, έχουν προηγηθεί, ως είθισται να συμβαίνει, μικρές ή μεγαλύτερες παρατάσεις σχεδόν σε όλα τα ΣΔΙΤ. Λίγη υπομονή λοιπόν…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:16

Γεραπετρίτης: Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη του διπλωματικού αποτυπώματος της χώρας στη διεθνή σκηνή

22:47

Επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Δράμα

22:40

Πιστόριους: Δεν θα υποταχθούμε στις ορέξεις Τραμπ

22:19

Χαρακόπουλος: Παραβρέθηκε στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Συνέλευσης στη Ρώμη

21:49

ΗΠΑ: Επαναπατρισμός στην Ελλάδα αττικού μελανόμορφου ληκυθίου από το Μουσείο Glencairn, παρουσία της Λ. Μενδώνη

21:20

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 31χρονου που πραγματοποιούσε αγορές με πλαστά τραπεζικά καταθετήρια

21:02

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι θα δράσει με αποφασιστικότητα για να φέρει πίσω όλους τους ομήρους

20:57

Ιταλία: O πάπας Φραγκίσκος αντιμετώπισε κρίση άσθματος, επιδεινώθηκε η κατάστασή του

20:28

Γερμανία: Διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στο Αμβούργο - Πορεία νεοναζί στο Βερολίνο

20:23

Δούκας: Η Αθήνα αλλάζει με τη συμμετοχή των νέων της πόλης

19:58

Γαλλία: Ένας νεκρός από επίθεση με μαχαίρι στη Μιλούζ - Σε λίστα ως «επικίνδυνος για τρομοκρατία» ο Αλγερινός δράστης

19:44

Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

19:38

Τουρκία: Στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις με τον Χακάν Φιντάν ο Σεργκέι Λαβρόφ

19:05

Ρεύμα: 14 πάροχοι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

19:00

Berkshire Hathaway: Αύξηση 71% στα λειτουργικά κέρδη το Δ' τρίμηνο και ρεκόρ ρευστότητας

18:31

Η Ελλάδα υποδέχεται τον Κρίστοφερ Νόλαν για τα γυρίσματα της ταινίας «Η Οδύσσεια»

18:25

Συνεδριάζουν οι Επιτροπές για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

18:14

Ουκρανία: Στάρμερ και φον ντερ Λάιεν επιμένουν στην ανάγκη για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη»

18:03

Κουτσούμπας: Ο λαϊκός παράγοντας, καταλύτης των εξελίξεων για τη δικαίωση

17:44

Πακέτο βοήθειας 20 δισ. ευρώ για το Κίεβο ετοιμάζει η ΕΕ

17:33

Ξεκινάει εκ νέου ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας

17:13

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ζελένσκι

17:00

Σούπερ μάρκετ: Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο ράφι – Τι θα ισχύσει για τις προσφορές

16:55

Ζελένσκι: «Δεν είναι έτοιμος» να υπογράψει συμφωνία με την Ουάσινγκτον για τα ορυκτά της χώρας του

16:49

Μακρόν: Θα πει στον Τραμπ ότι οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να κάνουν ο ένας τον άλλον να υποφέρει με δασμούς»

16:39

Γερμανία: Η ΥΠΕΣ προαναγγέλλει απέλαση του δράστη της χθεσινής επίθεσης «κατευθείαν από την φυλακή»

16:34

Τραμπ: Καλεί τον Μασκ να είναι πιο επιθετικός στις περικοπές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

16:26

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο Γ. Γεραπετρίτης

16:16

Η Ζιζέλ Πελικό ανάμεσα στις Γυναίκες της Χρονιάς για το 2025 του περιοδικού Time

16:11

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ: Συμμετέχει στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου