BACKSTORY

Στην κατιούσα το χρέος – Όταν ξέρεις από μεταρρυθμίσεις – Η νέα κίνηση στη Ρουμανία

25-10-2024 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην κατιούσα το χρέος – Όταν ξέρεις από μεταρρυθμίσεις – Η νέα κίνηση στη Ρουμανία

Στην κατιούσα το χρέος

Καθώς το χρέος μειώνεται έναντι του ΑΕΠ οι προοπτικές για τη χώρα ως προς την ανάπτυξή της ενισχύονται. Η Scope Ratings επισημαίνει ότι η μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ενισχύει τις θετικές προοπτικές (αξιολόγηση BΒB-) της Ελλάδας.

Σημαντικός παράγοντας που ο rater προσμετρά εν προκειμένω είναι και η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος την οποία θα τη δούμε εντός των προσεχών ημερών με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 9μήνου. Ο δείκτης χρέους της χώρας θα μειωθεί στο 150,5% του ΑΕΠ έως το τέλος του τρέχοντος έτους σύμφωνα με τη Scope και στο 132,8% έως το 2029, από το ανώτατο επίπεδο του 207% το 2020.

Αυτό θα είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της κρίσης.

Οι μεταρρυθμίσεις που δεν μας φοβίζουν

Αποτελεί κοινό μυστικό πως στις Βρυξέλλες έχει ξεκινήσει η κουβέντα για δραστικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής και στον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου που ξεκινά το 2028 στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή, να συνδεθεί το επόμενο ΕΣΠΑ με στόχους και ορόσημα μεταρρυθμίσεων. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες εμμέσως πλην σαφώς και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, λέγοντας πως η χώρα μας έχει μάθει από μεταρρυθμίσεις και δεν έχει κανένα πρόβλημα τα κοινοτικά κονδύλιο να συνδεθούν με αυτές. Άρα δεν μας φοβίζουν οι αλλαγές.

Το μέλλον και οι επενδύσεις

Πάντως, μπαίνει ολοένα και περισσότερο στη δημόσια συζήτηση το μέλλον των επενδύσεων στη χώρα μας και μετά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό έγινε και στην χθεσινή ανοικτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Με την μια «πλευρά» να ζητά νέες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των παραγωγικών επενδύσεων και την άλλη «πλευρά» -δηλαδή την κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού – να σημειώνει πως τα κέρδη δεν είναι μόνο για μερίσματα, αλλά και για να επενδύονται.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι θέσεις εργασίας

Όποιος λέει πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν κόβει θέσεις εργασίας, πλανάται πλάνη μεγάλη.

Ο αντίκτυπος στην αγορά εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζεται ήδη, καθώς το 13% των εργαζόμενων, δηλαδή 1 στους 7, δήλωσαν σε σχετική έρευνα της Adecco, ότι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων, το 40%, εκφράζει ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της εργασίας με το 83% να λέει ότι σκοπεύει να μείνει στον σημερινό εργοδότη του — το υψηλότερο ποσοστό διακράτησης τα τελευταία τρία χρόνια. Όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν με πρόοδο και εκπαίδευση. Με έγκαιρη προσαρμογή στη νέα εποχή. Γιατί ειδικά στην Ελλάδα έχουμε ήδη πολύ υψηλή διαρθρωτική ανεργία.

ΔΕΗ: Στις ράγες κι επίσημα νέο αιολικό στη Ρουμανία

Εκδήλωση για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για το νέο αιολικό πάρκο 140 MW στη Ρουμανία, πραγματοποίησε χθες η PPC Romania, θυγατρική της ΔΕΗ. Η υλοποίηση του έργου είχε ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ στα τέλη Ιουλίου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Θα εγκατασταθεί στην ανατολική Ρουμανία με την εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του πάρκου να ανέρχεται σε 370 GWh, ικανή να καλύψει τις ανάγκες περίπου 62.000 νοικοκυριών. Με την ολοκλήρωση του νέου πάρκου, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της θυγατρικής της ΔΕΗ θα ανέλθει σε περίπου 850 MW.

Ιστορική κερδοφορία

Ιστορικά επίπεδα κερδοφορίας χτυπούν οι μεγάλες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τελικώς και τις αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών ως προς το μέρισμα. Στα 4,203 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο Κύκλος Εργασιών της Metlen σε σύγκριση με 4,088 δισ. το εννεάμηνο του 2023 (+3%).

Απόψεις που διαφέρουν

Δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων, ή για την ακρίβεια το πόσο ταχεία θα είναι αυτή η μείωση. Οι γερμανικές φωνές είναι και πάλι εδώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να βιαστεί πολύ για να μειώσει το κόστος δανεισμού, αλλά να παραμείνει ευέλικτη, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιοακίμ Νάγκελ, επικεφαλής της Bundesbank, ο οποίος συμμετέχει στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

«Όλα είναι στο τραπέζι όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων, αλλά θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση τον Δεκέμβριο», απάντησε ο διοικητής της τράπεζας της Λετονίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτιν Κάζακς σε ερώτημα αν η επόμενη κίνηση θα είναι και πάλι 25 μονάδων ή αν αυτή τη φορά θα γίνει άλμα στις 50 μονάδες. Θα έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως όλα δείχνουν η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Με δεδομένη τη νέα μείωση και ζητούμενο το εύρος της κίνησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:53

ΗΠΑ: Ανάκληση αδειών σε εταιρείες πετρελαίου και αερίου στη Βενεζουέλα

08:45

Μιανμάρ: Σβήνουν οι ελπίδες για άλλους επιζώντες - Πάνω από 1.700 οι νεκροί

08:38

Χρυσός: Ξεπέρασε τα 3.100 δολάρια ελέω δασμών και αβεβαιότητας

08:29

Τουρκία: «Απορρίπτουμε την αλαζονική δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών»

08:25

Η βιομηχανία της μόδας τροφοδοτεί την παγκόσμια κρίση απορριμμάτων

08:14

Κρίση και κατάρρευση των επενδύσεων: Πότε θα «επιστρέψουμε» στο 2007 – Το γράφημα της εβδομάδας

08:08

Νέα συνεργασία... ακριβείας για την επισκευή ρολογιών

08:01

Τραμπ: Οι ανταποδοτικοί δασμοί θα στοχοποιήσουν «όλες» τις χώρες ανεξαιρέτως

08:00

Επείγουσα έκκληση από τους ασθενείς για άμεση χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Πάρκινσον

07:57

Βιομηχανία: Σε εφαρμογή το μέτρο για «πράσινο» ρεύμα – Στις ράγες ΑΠΕ 800 MW της Motor Oil

07:48

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την πορεία της Σαντορίνης

07:35

Γαλάζια καταιγίδα πλήττει την κυβέρνηση - Πράσινες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ - Πολάκης-Παππάς κατά Σωκράτη

07:30

Διαγνωστικές εξετάσεις: Σε ποιες αναμένεται αύξηση των τιμών - Έρχονται νέοι «κόφτες»

07:30

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους… «κέρδισαν» την εφορία το 2024

07:24

Sanders Greece – Ακίνητα: «Βλέπει» 2.000 κατοικίες στη 2ετία και ΧΑ τον Σεπτέμβριο

07:17

Επιδόματα: Πρεμιέρα για την πληρωμή με προπληρωμένη κάρτα - Τι ισχύει για όσους δεν την έχουν προμηθευτεί

07:10

Τράπεζες: Απώλειες στα έσοδα τόκων και προμηθειών θα δείξει το α' τρίμηνο 2025

07:05

Η ώρα των Θεσμών - Τα παιδία... παίζει - Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

23:58

Συνελήφθη στην Ηλιούπολη 25χρονος για ληστείες σε Ηλιούπολη και 'Αλιμο

23:37

Συρία: Οι Κούρδοι αμφισβητούν τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης

23:16

Τουρκία: Η Άγκυρα αποδίδει τη σύλληψη του Σουηδού δημοσιογράφου σε τρομοκρατία και προσβολή του προέδρου Ερντογάν

22:47

Γάζα: Η Χαμάς σκότωσε νεαρό που συμμετείχε στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις

22:19

Στα χέρια των αρχών σπείρα που έκλεβε οχήματα και παραποιούσε τα στοιχεία κυκλοφορίας τους

21:48

Δένδιας: Επίσκεψη στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας Carlo Margottini στο λιμάνι του Πειραιά

21:18

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεσμεύτηκε να αυξήσει την πίεση στη Χαμάς

20:59

Γάζα: Νεκροί βρέθηκαν 14 διασώστες που αγνοούνταν

20:55

Μακρόν: Καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και να επιστρέψει στην κατάπαυση του πυρός

20:47

Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο επίκεντρο της συνάντησης Νετανιάχου - Μητσοτάκη

20:40

Τραμπ: Δεν αστειεύομαι ότι μπορεί να διεκδικήσω τρίτη θητεία

20:30

Σολτς: Αν οι ΗΠΑ δεν μας αφήσουν άλλη επιλογή η ΕΕ θα απαντήσει ως ένα στους δασμούς