INSIDE OUT

Στυλιανίδης: Πιο πολύ μίλαγε παρά έλυνε θέματα - Το έργο Πατέλη και η JPMorgan 

26-01-2022 | 07:29
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Άδειασε το Μαντείο. Οι μετεωρολόγοι μαζεύτηκαν για αναστοχασμό. Κοιτούν τους χάρτες τους ξανά και ξανά, τσεκάρουν ώρα την ώρα, να δουν μήπως έγινε εκεί το λάθος. Άνθρωποι σοβαροί και με αίσθημα ευθύνης είναι - αν και μερικοί ξημεροβραδιάστηκαν στα πόδια μου να τους πω, εάν το χιόνι θα φτάσει στο Σύνταγμα το Σάββατο ή τη Δευτέρα και ποια ώρα. Τελοσπάντων. Άνθρωποι είναι κι αυτοί. Όχι superman σαν τον Στυλιανίδη που τα κάνει όλα τέλεια και δίνει και δυο συνεντεύξεις Τύπου, ενώ τα προβλήματα μόλις αρχίζουν. Γεγονός είναι ότι η Ελπίδα έφυγε και πήγε Τουρκία αφήνοντας πίσω της μόνο χαμένους.

Περίεργη εμμονή

Καμιά φορά η εμφάνιση ξεγελάει. Να για παράδειγμα ο βαρύς εκ Βρυξελλών, με ύφος μειλίχιο και κατηγορηματικό εμφανίστηκε με περίεργες εμμονές το τελευταίο 24ωρο. Στις 17:00 της Τρίτης κι ενώ η κατάσταση στην Αττική Οδό, στη Μεσογείων, την Κατεχάκη, τους δρόμους γύρω από νοσοκομεία και το «Ελ. Βενιζέλος» ήταν τραγικά δύσκολη, έδωσε συνέντευξη Τύπου και άφησε την εξής βόμβα: «Προσωπικά, πιστεύω ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης του δρόμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αυτή θα είναι η εισήγηση μου προς τον Πρωθυπουργό». Ενώ δηλαδή το πρόβλημα ήταν σε εξέλιξη, ο ίδιος αναζητούσε που να το φορτώσει και αποκάλυπτε μάλιστα live τι θα εισηγούνταν στον Πρωθυπουργό.

Τρεις ώρες μετά

Στις 20:00 της ίδιας ημέρας, δηλαδή τρεις ώρες μετά την πρώτη, -με κάπως πιο αβέβαιο ύφος είναι αλήθεια-, ξαναέδωσε συνέντευξη Τύπου λέγοντας προς τους εγκλωβισμένους: «Ευχαριστώ για την κατανόηση και θέλω να επαναλάβω τη συγγνώμη τις Πολιτείας για όσες ανεπάρκειες εμφανίστηκαν, ειδικά με ευθύνη μιας συγκεκριμένης εταιρείας».

Χθες όμως άλλαξε το τροπάριο

Την επομένη, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος την ώρα της κρίσης περισσότερο μίλαγε παρά έλυνε θέματα, άλλαξε το τροπάριο λέγοντας ότι, «δεν θα μπει τώρα σ’ αυτή τη συζήτηση των ευθυνών» (!). Εννοούσε δεν θα μπει χθες, γιατί προχθές ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε.

Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. «Η σύγκριση της κατάστασης που επικράτησε στον οδικό άξονα Αθηνών-Λαμίας, (Νέα Οδός) και στην Αττική οδό, είναι τόσο προφανής, η διαφορά επιβεβαιώνει πόσο ανεδαφικοί είναι οι ισχυρισμοί της Αττικής οδού». Ο Κύπριος αδελφός δηλαδή λέει σεμνά, κοιτάξτε πόσο καλά τα πήγε η μία εταιρία και πόσο χάλια η άλλη. Κι εγώ μαζί του. Ως προς το ένα σκέλος. Γιατί ο λαλίστατος υπουργός, παραλείπει να εξηγήσει με ποιο τρόπο με τις πράξεις του και τη δική του ευθύνη συνέβαλε ώστε η άλλη εταιρία να μην τα πάει τόσο καλά...

Ο ίδιος έβγαλε απαγορευτικό για φορτηγά στην Αθηνών-Λαμίας στις 9:00 της Δευτέρας, ενώ την Αττική οδό την «ξέχασε» έως τις 14:00 κι ας του είχε τεθεί το θέμα από νωρίς. Απίστευτο; Γιατί άραγε;

Η κρίσιμη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής

Ξεπαγιασμένο αθηναϊκό πουλάκι μου είπε ότι ο βαρύς Κύπριος επέμενε να υπάρχει ροή κυκλοφορίας στην Αττική οδό για ομαλή τροφοδοσία καταστημάτων κλπ παρά την αντίθετη άποψη των υπευθύνων. Το λάθος των υπευθύνων, -Σαλώμη ο έμπειρος Χαλκιάς-, βέβαια, ήταν μεγάλο. Άφησαν πέντε ολόκληρες ώρες να εξελίσσεται το έργο στον αυτοκινητόδρομο, συζητώντας με τον Στυλιανίδη, αντί να κατεβάσουν τις μπάρες. Την ίδια ώρα η διατήρηση της ΛΕΑ ανοιχτής, με τα εκχιονιστικά να μπορούν να κινηθούν ήταν επίσης δική τους ευθύνη. Η ενημέρωση των οδηγών μέσω των πινακίδων του αυτοκινητοδρόμου, το ίδιο.

Του τα ‘ψαλλαν

Ο βαρύς Κύπριος όμως, πέρα από το τι έγινε με τη συγκεκριμένη οδό, δεν υπολόγισε ούτε το προφανές: ότι από τις 12 και μετά που «φούντωσε» η χιονόπτωση, χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα προσπαθούσαν ταυτόχρονα, κι όχι κλιμακωτά, να επιστρέψουν σπίτι τους χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες. Χθες εμφανίστηκε σχεδόν απολογητικός, λέγοντας ότι δεν είναι ώρα αναζήτησης ευθυνών, τις οποίες την ώρα της κρίσης ως καλός γραφειοκράτης φρόντισε να αποτινάξει από πάνω του. Λογικό μετά τον εξάψαλμο στο Μαξίμου. Τώρα για τις εμμονές του να φροντίζει έναν παραχωρησιούχο και να αγνοεί τις εκκλήσεις ενός άλλου, τι να σκεφτώ και να τί να πω;

Μεγάλος χαμένος

Υπήρξε και μεγαλύτερος χαμένος από τον Στυλιανίδη και την Αττική οδό τις τελευταίες ώρες. Είναι ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Εξηγούμαι. Αύριο Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon. Ο κ. Dimon θα ανακοινώσει ένα σπουδαίο επιχειρηματικό deal που φέρει την υπογραφή Πατέλη, υπό την έννοια ότι είναι ο άνθρωπος που δουλεύει αθόρυβα για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Η JP Morgan αποκτά το 48% της Viva Wallet, με τίμημα 1,150 δισ. ευρώ. Ο αμερικανικός κολοσσός θα διαθέσει, όπως αποκαλύπτει η Νένα κι άλλα περίπου 200 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη Viva Wallet. Πολύ σημαντική η συνάντηση Dimon με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ε, λοιπόν, αυτή τη σπουδαία για τη χώρα συμφωνία, που έγινε γνωστή χθες, σκίασαν οι αποφάσεις Στυλιανίδη για την χιονοκαταιγίδα. Εζυγίσθη κι εμετρήθη που λέμε και στους Δελφούς.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:12

Με νίκη συνδύασε την πρώτη εμφάνισή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες το Νότιο Σουδάν

17:07

Ολυμπιακοί αγώνες: Η Φεράν-Πρεβό «χρυσή» στο cross country

17:03

Σάκκαρη: Θα δώσω ό,τι έχω για ένα μετάλλιο

17:00

Λιανεμπόριο: Οι δύο λόγοι που εκτοξεύουν την αγορά μεταχειρισμένων ειδών

16:46

Bloomeberg: Η απασχόληση θα αναγκάσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια «σύντομα»

16:34

Περιοριστικά μέτρα στην Αχαΐα για την αποφυγή εξάπλωσης της ζωονόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

16:10

Ολυμπιακοί αγώνες: Σε επαναληπτικό οι Παπακωνσταντίνου - Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών

16:02

Νετανιάχου: Εσπευσμένη επιστροφή στο Ισραήλ - Σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας

15:48

Ολυμπιακοί αγώνες: Άνετα στα ημιτελικά των 100μ. ύπτιο Χρήστου και Μακρυγιάννης

15:44

Κικίλιας για αντιπυρική περίοδο: Πάμε ημέρα με την ημέρα

15:29

Ολυμπιακοί αγώνες: Συγνώμη των διοργανωτών για τυχών προσβολή Καθολικών και άλλων Χριστιανών

15:13

Ρωμανός: Είναι θλιβερό η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας να παραμένει όμηρος του κ. Πολάκη και συνώνυμο του πολακισμού

15:10

Τζιτζικώστας: Εγκρίθηκε αντιπλημμυρικό έργο 6,91 εκατομμυρίων ευρώ για την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

15:05

Θανάσιμος τραυματισμός οδηγού απορριμματιφόρου στον ΧΥΤΑ Φυλής

14:58

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω συντήρησης του οδοστρώματος

14:50

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα σε τρεις περιφέρειες

14:36

Ολυμπιακοί αγώνες: Πρόκριση με επίδειξη δύναμης για την Σάκκαρη

14:32

Λίβανος: Καλεί τις ΗΠΑ να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ

14:23

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει τη χώρα σε παιδική χαρά του παρακράτους και του εγκλήματος

14:19

Γεραπετρίτης: Η δημοκρατία σε ακινησία δεν λειτουργεί διότι δεν παράγει ενέργεια

14:14

Μπέρμποκ: Καταδικάζει την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς και απευθύνει έκκληση για «ψυχραιμία»

14:11

Κίνα: Δώδεκα νεκροί από κατολίσθηση στο νότιο τμήμα της χώρας μετά τις συνεχιζόμενες ισχυρές βροχοπτώσεις

14:07

Ολυμπιακοί αγώνες: Στον ημιτελικό της δικώπου προκρίθηκαν οι Μπούρμπου - Αναστασιάδου

14:01

Κόρινθος: Λαμβάνονται μέτρα μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα

13:56

Απειλές Πούτιν: Η Ρωσία θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς

13:47

Αντετοκούνμπο: Ένα από τα καλύτερα συναισθήματα στον κόσμο να παίζεις για τη χώρα σου

13:42

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο Κινέζος Σιέ Γιου το χρυσό στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι

13:33

Τραμπ: Μετατράπηκε σε... ιεροκήρυκα του bitcoin

13:24

Καλανταρίδου (ΕΚΠΑ): Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

13:14

Κεφαλογιάννη: Aνάγκη τήρησης του μέτρου και της ισορροπίας στην τουριστική ανάπτυξη