INSIDE OUT

Το Ιωβηλαίο της Ελισάβετ - Kostas is back - Η lady Ζάγκα των καυσίμων 

03-06-2022 | 08:01
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Ιωβηλαίο της Ελισάβετ - Kostas is back - Η lady Ζάγκα των καυσίμων 

Όταν η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο, τη Σοβιετική Ένωση κυβερνούσε ο Στάλιν, την Κίνα ο Μάο και τις ΗΠΑ ο Τρούμαν. Αν σημασία έχει ότι αντέχει στον χρόνο, η Βασίλισσα Ελισάβετ λάμπει σαν διαμάντι. Εξ ου και οι εκδηλώσεις λατρείας απ’ τον απλό κόσμο. Εξ ου και ο εντυπωσιακός εορτασμός για το πλατινένιο Ιωβηλαίο της των 70 χρόνων. Ήμουν εκεί. Λάτρεψα τον άψογο σχηματισμό του «70» από την Βρετανική αεροπορία.

Εν μέρει οφείλει την επιτυχία στον άτυπο μέντορά της, τον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Τον πρώτο από τους 14 πρωθυπουργούς που πέρασαν από την Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια της θητείας της. Το αποκάλυψε η ίδια στην αποχαιρετιστήρια επιστολή της λέγοντας: «Θα κρατήσω για πάντα μέσα μου μια θέση για τον πρώτο μου πρωθυπουργό, στον οποίο ο σύζυγός μου και εγώ οφείλουμε τόσα πολλά. Για την σοφή καθοδήγηση του οποίου, κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας μου, θα είμαι πάντα βαθιά ευγνώμων». Αυτή είναι η Λίλιμπετ. Εύθραυστη και σκληρή. Σοφή κι ανάλαφρη. Γι’ αυτό δεν βρήκα καμία κομψότητα στην φράση του Μπάρακ Ομπάμα ότι «του θύμιζε την γιαγιά του». Μα καμία όμως.

Καθαρή σκέψη

Σε ένα άλλο Ιωβηλαίο, στο Μέγαρο Μουσικής, η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συγκέντρωσε όλα τα γαλάζια φώτα. Ξεπερνώ τα μιζ αν πλί, τα ντεκαπάζ, και τα ταγέρ της Παναθηναϊκής, την οργάνωσης για τις γυναίκες που ίδρυσε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά πριν 40 χρόνια, και τη vintage ΝΔ.

Στέκομαι στα όσα είπε ο πρώην Πρωθυπουργός και ιδιαίτερα στα γεωπολιτικά.

Καθαρή καταδίκη της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, καλή γεωπολιτική ανάλυση, πολλά μηνύματα, ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά, απόσταγμα εμπειρίας μετά από διακυβέρνηση επτά ετών για όσα συμβούν στο μέλλον, και καθαρή σκέψη. Κώστας is back.

Ξέρει καλύτερα ο Μυλόπουλος

Την ίδια στιγμή έχει μεγάλη πλάκα η ερμηνεία των όσων είπε, από πλευράς του Συριζα. Ξεχωρίζω του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου. «Όπως εξήγησε ξεκάθαρα ο Καραμανλής, με δεδομένο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να ταυτίζεται άκριτα με τις πέραν του Ατλαντικού ΗΠΑ, καθώς στην παρούσα συγκυρία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουμε τα ίδια συμφέροντα» έγραψε (tvxs) ο τεράστιος γεωπολιτικός αναλυτής Μυλόπουλος. Ο οποίος μάλιστα εκτιμά πως ο πρώην ΠΘ κατακρίνει ως «μονοδιάστατη» την διπλωματία που ασκεί ο νυν.

Και η Χαρά

Αλλά αυτά τα ξέρει ακόμα καλύτερα η Χαρά Καφαντάρη, που είναι και βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Χαρά δεν κάνει καν εκτιμήσεις. Εκφράζει βεβαιότητες. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πάγιο δόγμα δεκαετιών της χώρας μας, αλλά την πολιτική του «δεδομένου», ανέφερε η κ. Καφαντάρη. Το μόνο που δεν είπε είναι, «σαν την Τουρκία». Ο κρυφός θαυμασμός της Κουμουνδούρου για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική Ερντογάν δεν κρύβεται. Έτσι θα ήθελαν και την Ελλάδα. Σαν την Τουρκία. Με πολυδιάστατες και τολμηρές κινήσεις. Ψοφάνε για περιπέτειες και δεν το κρύβουν.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Μένοντας στην Κουμουνδούρου, ξεχωρίζω την πρόταση του συντρόφου Καρανίκα που έμεινε εκτός Κεντρικής Επιτροπής, για παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας όσων στοχοποίησαν Πολάκη για το θέμα των χταποδιών. «Η επιτροπή δεοντολογίας να λειτουργήσει άμεσα χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα της Αυγής ύβρις προς το κομματικό στέλεχος - τον Παύλο Πολάκη αλλά και το ίδιο το κόμμα. Να γίνει άμεσα πριν καταλήξει η εφημερίδα ΑΥΓΉ ένα δημοσιογραφικό σκουπίδι που συκοφαντεί συντρόφους και υπηρετεί χταπόδια», έγραψε ο Νίκος.

Στα χέρια του Κοτσακά

Συμφωνώ απολύτως με την πρόταση του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα. Ετσι θα πέσουν οι προβολείς επιτέλους και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Συριζα, και θα γίνει ευρύτερα γνωστό ότι αυτός είναι ο Αντώνης Κοτσακάς. Από τους πρώτους πασοκογενείς που εντάχθηκαν στον Συριζα, και άντεξε να μείνει. Η απόφαση τον αντάμειψε με τη σημαντική αυτή θέση που στο Πασοκ είχε ο αείμνηστος Παγορόπουλος. Στην ίδια επιτροπή μετέχει και ο ισχυρός άνδρας στο γραφείο του Αλέξη, Μιχ. Καλογήρου , ο οποίος δεν κατέβηκε στην ΚΕ.

Οι τιμές των καυσίμων

Εν τω μεταξύ, μετά και την ακόμα μια άκαρπη προσπάθεια να συμφωνήσουν στην ΕΕ κατά την Σύνοδο Κορυφής τι θα κάνουν με το χρηματιστήριο ενέργειας, και την σύνδεση τις τιμής ρεύματος με του φυσικού αερίου που επιτρέπει στον Πούτιν να μας χορεύει στο ταψί, βρήκα συγκλονιστική μια συνέντευξη της Προέδρου των Βενζινοπωλών Μαρίας Ζάγκα (Σκαι)

«Ξέρω την καθημερινότητα των βενζινοπωλών. Δεν ξέρω και δεν θέλω να ξέρω αυτών που έχουν μπει στα πρατήρια και έχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πρατηρίων που ξεπλένουν χρήματα. Αυτοί θέλουν μόνο να ξεπλύνουν» είπε. Κι ακολούθησε ο εξής διάλογος:

- Δεν τους ξέρετε;

- Θέλετε όταν βγω να με χτυπήσει αυτοκίνητο; Τους ξέρουν όλοι.

- Αυτό που λέτε είναι μαφία.

- Βέβαια, τι άλλο είναι...

Η κ. Ζάγκα μάλιστα με γενναιότητα υπενθύμισε διάφορα που έχουν συμβεί στο παρελθόν. «Ο πρόεδρος ο κ. Κιούσης της ομοσπονδίας, πριν 4-5 χρόνια έφαγε βόμβα και διαλύθηκε το μαγαζί του. Σε άλλη περίπτωση στη Θεσσαλονίκη τον "θέρισαν". Τώρα είναι η σειρά μου; Αυτά είναι προειδοποιήσεις να κλείσουμε το στόμα μας και να μην μιλάμε».

Και ο Νίκος Χριστοδουλάκης

Τα όσα είπε η Ζάγκα μου έφεραν στο μυαλό αμέσως όσα είπε προ μηνών ο Νίκος Χριστοδουλάκης (Βήμα) στο ερώτημα γιατί έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα η Ελλάδα σε σύγκριση πχ με την Ιταλία. «Η Ιταλία όμως έχει τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους κι έχει μεγάλη παράδοση σε μεγάλες και πολύ ανταγωνιστικές πετρελαϊκές εταιρείες», επισήμανε.

Η μαφία

«Κατά καιρούς, κι εγώ όταν ήμουν υπουργός ανάπτυξης, είχαμε προσπαθήσει να υποχρεώσουμε τις εταιρείες να αυξήσουν πολύ τους αποθηκευτικούς χώρους. Όμως είχαμε δεχτεί ένα σωρό από διαμαρτυρίες μέχρι κι απειλές διότι πέραν όλων των άλλων οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι θα επέτρεπαν ένα πολύ πιο εύκολο έλεγχο στη διακίνηση καυσίμων άρα σε μείωση του λαθρεμπορίου. Μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα μια από τις πιο ανθούσες μαφίες είναι η μαφία των καυσίμων η οποία πλουτίζει πολύ κόσμο, σιγά-σιγά τους κάνει φίρμες και μετά αυτοί επηρεάζουν τα πράγματα. Δεν είναι το αθώα τα πράγματα. Εδώ όμως επιπλέον έχουμε το θέμα της αισχροκέρδειας και του λαθρεμπορίου το οποίο είναι πολύ μεγάλο». Μαύρη μαυρίλα γενικώς.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:07

Κίνα: Πρόσθεσε 6,98 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στις πόλεις το α' εξάμηνο

11:07

Julius Baer: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Στέφαν Μπόλινγκερ

11:07

Η Energean αναπτύσσει το κοίτασμα φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ

11:05

Κάτι σιγοβράζει: Ιράν και Τουρκία σε πορεία σύγκρουσης στο Δυτικό Αζερμπαϊτζάν;

10:51

Η δημιουργός του ChatGPT έδωσε σε 3.000 άτομα 1.000 δολάρια το μήνα για 3 χρόνια - Τα συμπεράσματα της μελέτης

10:41

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας στην Αρκτική

10:38

Οριακές μεταβολές και stock picking στο Χρηματιστήριο

10:37

Γκίντος (EKT): Ο Σεπτέμβριος καλύτερος μήνας για τη λήψη αποφάσεων

10:34

Όμιλος TITAN: Μια από τις πιο βιώσιμες εταιρίες στον κόσμο από το διεθνές περιοδικό TIME

10:34

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων

10:22

Η Νάξος στους top5 προορισμούς του κόσμου για ιστιοσανίδα

10:15

Wiz: Απέρριψε προσφορά εξαγοράς από την Google 23 δισ. δολαρίων

10:13

Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

10:01

Ο πλουσιότερος Κινέζος κινδυνεύει να χάσει το στέμμα του - Πώς έγιναν «καπνός» 13 δισ. δολάρια

09:57

Ευρωπαϊκή ενεργειακή ουτοπία: Η ανάγκη αναγνώρισης των αστοχιών και λήψης διορθωτικών μέτρων είναι άμεση

09:42

Aegean: Διαβάθμιση Πιστοληπτικής Ικανότητας

09:30

Το «έξυπνο» βίντεο του υπουργείου Υγείας για την παιδική παχυσαρκία

09:18

Porsche: Η έλλειψη ανταλλακτικών μείωσε την πρόβλεψη για τα ετήσια έσοδα - «Βουτιά» άνω του 5% της μετοχής

09:01

Μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας

08:50

Χαμάς και Φάταχ συμφώνησαν σε «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης»

08:44

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο - Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

08:24

Έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι - Εκδηλώσεις μνήμης

08:11

Η Χάρις εξασφάλισε τη στήριξη για το χρίσμα των Δημοκρατικών - «Αρπακτικό» και «απατεώνας» ο Τραμπ

08:01

Σε ρυθμούς κυκλικής οικονομίας και πράσινης ενέργειας οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

07:50

«Κλειδώνουν» οι πόροι για τον νέο σταθμό επιβατών στη Σούδα

07:46

Μπύρα: «Γκολ» στην κατανάλωση από Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες - Οι προοπτικές της αγοράς

07:36

Μαρίνα Καλαμαριάς - ΤΑΙΠΕΔ: Αναβάθμιση μέσω ήπιας δόμησης – Το condo hotel, οι μισθωμένες κατοικίες, οι ελεύθεροι χώροι

07:30

Attica Bank: Στη Βουλή η σύμβαση για συγχώνευση με Παγκρήτια και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 735 εκατ. ευρώ

07:20

Γλυκό γαλλικό ψωμί πριν τους Ολυμπιακούς - Μανιάτης για το ρεύμα - Βάιος Γκανής για το αγροτικό και Κασσελάκης για το τραπεζικό

07:18

Συμβουλές ανακούφισης από ηλιακό έγκαυμα