Οι επιλογές μου ήταν τρεις: να πάω Σαμαρκάνδη, Θεσσαλονίκη ή Λονδίνο. Αποφάσισα το πρώτο. Θεσσαλονίκη φυσικά γνώριζα ότι ο Τσίπρας θα ρίξει το βάρος στις επισυνδέσεις και θ’ ανοίξει το πουγκί. Άλλωστε δεν του κοστίζει και τίποτα. Στα λόγια όλοι είμαστε γαλαντόμοι. Στο Λονδίνο, δεν αντέχω τις ουρές. Όχι φυσικά πως θα καταδεχόμουν εγώ, μια Πυθία να στηθώ στην ουρά σαν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Δεν είμαστε και ίδιοι. Την μοναδική Ελισάβετ θα την αποχαιρετήσω αλλιώς. Στη Σαμαρκάνδη είχα να πάω απ’ τον Αλέξανδρο, ενώ τα τελευταία χρόνια συχνά πυκνά έρχονται πελάτες, κυρίως για εμπορικά θέματα στο Μαντείου.
Διαφάνεια και πολιτική εμπιστοσύνη
Σ’ αυτή την πόλη που η σύζυγος του Ταμερλάνου, η πανέμορφη Μπιμπί Χανούμ έφτιαξε ένα καταπληκτικό τέμενος και το μαυσωλείο των γιών του υπήρξε έμπνευση για το Ταζ Μαχάλ των Ινδιών, σ’ αυτή την πόλη που κατοικείται αδιάλειπτα από τα αρχαία χρόνια και βρίσκεται πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού, συναντήθηκαν οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, πρώην κράτη της ΕΣΣΔ , Ρωσία και Τουρκία). Στις παρυφές τους με κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να σχεδιαστούν νέοι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Γιατί όχι; Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σημείωσε ότι μεταξύ τους πρέπει να σφυρηλατηθεί πολιτική εμπιστοσύνη, να υπάρχει ίση μεταχείριση και γενικά ότι αποφασίσουν να γίνεται με διαφάνεια και συμπερίληψη.
Ευδιάθετος
Τα άκουσα όλ’ αυτά πολύ ανήσυχη και μετά που αποχώρησε ο Κινέζος ηγέτης, χαλάρωσα λίγο μαζί με τους υπόλοιπους. Ο πιο ευδιάθετος ήταν ο Ερντογάν, ο οποίος κάθισε σε μια ψηλή καρέκλα, κάνοντας ακόμα και τον απροσπέλαστο Πούτιν να μοιάζει συρρικνωμένος ,έτσι όπως στριμώχτηκε στον καναπέ. Καμιά σχέση με τα γνωστά τραπέζια στα οποία έβαζε να καθίσουν οι ηγέτες της ΕΕ πριν εισβάλει στην Ουκρανία.
Λογικά θα έχει κάνει και το τελευταίο της Pfizer, σκέφτηκα, για να είναι τόσο άνετος με τον covid. Η ζεστή ατμόσφαιρα μου θύμισε Sopranos - στα φιλικά τσιμπούσια της φαμίλιας. Ο Σι πάντως δεν έμεινε για φαγητό.
Θα επαναδιαπραγματευτεί
Λίγες ώρες αφού ο γείτονας Ερντογάν δήλωνε στους φίλους ότι στόχος του είναι η ένταξη της Τουρκίας στον SCO (σύμφωνα με το τουρκικό NTV), στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας είπε με σαφήνεια πως εάν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα επαναδιαπραγματευτεί συμβάσεις και ειδικότερα την σύμβαση για τις φρεγάτες.
Το αναφέρω συνειρμικά γιατί πιστεύω πως μια τέτοια κίνηση θα έδινε μεγάλη χαρά στον Ταγίπ, που ενοχλήθηκε πολύ από την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, τα Rafale, και τις βόλτες του Σαρλ ντε Γκωλ στη γειτονιά. Οτιδήποτε επιβραδύνει τις παραδόσεις των Belh@rra, οι οποίες «κλειδώνουν» το Αιγαίο, θα του έδινε μεγάλη χαρά. Πιστεύω θα το αναλύσει και σε άλλες συνεντεύξεις ο Αλέξης το θέμα.
Στη Νέα Υόρκη
Λογικά όλα αυτά, με κάποιο τρόπο θα τεθούν και στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα. Μαζί με τον υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και τους Μαρία-Ελένη Μπούρα, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Θάνο Ντόκο και φυσικά τον πρέσβη Ανδρέα Τσούνη, ο Κυριάκος θα έχει την δυνατότητα να απλώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους το ευαίσθητο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να απαντήσει -εάν τεθούν- και σε ερωτήσεις π.χ. των NYT για τους 38 μετανάστες της νησίδας του Εβρου και τις επισυνδέσεις. Η ομιλία του στον ΟΗΕ είναι την Παρασκευή, όμως η ζύμωση θα γίνει στην δεξίωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) την Τετάρτη το βράδυ σε σειρά ηγετών.
Οικονομία, διμερείς επαφές και ομογένεια
Το πρόγραμμα είναι ως είθισται απίστευτα πυκνό: συναντήσεις με επενδυτές στη BOFA , κλειστό business breakfast στο Council of Foreign Relations, διμερείς συναντήσεις με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το Βασιλιά της Ιορδανίας, αλλά και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, ομογενειακό γεύμα και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.
Good Bye Her Majesty
Ο Μπάιντεν (Biden) και σχεδόν όλοι οι ηγέτες του κόσμου, αιρετοί, αυτοκράτορες και βασιλείς - πλην Ρωσίας- θα έχουν αποχαιρετήσει σήμερα την Βασίλισσα Ελισάβετ την Β’ με την δέουσα μεγαλοπρέπεια στο Αβαείο του Westminster. Μαζί της, μια ολόκληρη εποχή για τη Μεγάλη Βρετανία που χάνει το ισχυρότερό της σύμβολο.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.