INSIDE OUT

Με διπλωματικό κεφάλαιο στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος - Η εκτίμηση Μαλλιά για το ευρω-αλβανικό και τους χειρισμούς της Αθήνας

14-12-2023 | 07:25
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με διπλωματικό κεφάλαιο στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος - Η εκτίμηση Μαλλιά για το ευρω-αλβανικό και τους χειρισμούς της Αθήνας

Μια ωραία ατμόσφαιρα ήταν στην οικογενειακή φωτογραφία μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων. Η φωτογραφία βγήκε ακριβώς στις 20:00 ώρα Βρυξελλών. Από το κάδρο λείπει ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, δεν πήρε πουθενά το μάτι μου την Ιταλίδα Μελόνι, ενώ ο Μακρόν μόλις που πρόλαβε το κλικ. Άρα Σολτς και Μακρόν απουσίαζαν από το δείπνο, όπου συζητήθηκαν τα θέματα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Στο δείπνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέφυγε να βάλει το όπλο του βέτο στο τραπέζι, όμως έθεσε όσο πιο κομψά μπορούσε το αγκάθι με την μη αναγνώριση από την Αλβανία της εκλογής του Φρέντυ Μπελέρη στη θέση του Δημάρχου Χειμάρρας και το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη.

Ηθελημένο λάθος;

Ο Σολτς, νωρίτερα, αναφέρθηκε στο ζήτημα ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τρόπο παράξενο. Η αναφορά του στη γερμανική Βουλή έχει ειδικό βάρος και δημιούργησε εντυπώσεις, ιδιαίτερα τα όσα είπε περί δυνατότητας να ξεπεραστεί το ελληνικό βέτο, μέσω «ειδικής πλειοψηφίας». Όπως είναι γνωστό, τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, οπότε απομένουν απορίες για την έκφραση.

Πέφτει

Εν τω μεταξύ η δημοτικότητα του κ. Σολτς βρίσκεται σε πτώση καθώς αντιμετωπίζει τόσο προβλήματα εντός της τρικομματικής κυβέρνησης, όσο και της οικονομίας (ποιος να το περίμενε). Σύμφωνα με το Ινστιτούτου INSA (για την Bild) δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία είναι ο υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) με ποσοστό 53%, ενώ στη συνέχεια βρίσκονται οι: ο Ζέντερ της Βαυαρίας, (46,2%), οι κ.κ. Βουστ από τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και Ράιν από την Έσση, η «κόκκινη Σάρα» Βάγκενκνεχτ, -που μόλις ίδρυσε νέο κόμμα- (40,5%), ο αρχηγός του SPD Κλινγκμπάιλ στην έκτη θέση με 40,3%, μαζί με τον αρχηγό του CDU Φριντριχ Μερτς. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), με 37,2%, βρίσκεται στην 14η θέση, πίσω και από την αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Αλίς Βάιντελ, στην 15η θέση με 36,3% βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ, ακολουθεί με 36,2% ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός Οικονομίας Κρίστιαν Λίντνερ, και πίσω απ’ όλους αυτούς βρίσκεται ο Σολτς.

Η ελληνική θέση

Η άποψη Σολτς ότι η Αλβανία μπορεί να παρακάμψει το ελληνικό βέτο με «ειδική πλειοψηφία» της ΕΕ έγινε δεκτή με απορία στην Αθήνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει ήδη διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά: Δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη. Η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

Τελεία.

Διπλωματικό κεφάλαιο

Στο θέμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας αναφέρθηκε ο πολύπειρος διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς (ΣΚΑΪ, Τσίμας) λέγοντας ότι ο Εντι Ράμα πίστεψε ότι το θέμα Μπελέρη θα ξεχαστεί, κι ότι η Ελλάδα «θα το κατάπινε». Πίστεψε ότι στην ΕΕ αρκεί η θέση της Γερμανίας και της Ιταλίας, και ότι θα υποχρεώνονταν η Ελλάδα να υποχωρήσει. «Η αλήθεια είναι ότι με δυσκολία κρατούσαμε το θέμα στην επιφάνεια, αλλά τελικά συνέβη το αντίθετο. Η Ελλάδα πάει Βρυξέλλες έχοντας πετύχει το αδύνατο. Την Διακήρυξη των Αθηνών και την επίσκεψη Ερντογάν. Κανείς δεν μπορεί να του πει, (του Κυριάκου), ότι τί; Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε κοντά την Τουρκία, να την αγκιστρώσουμε και πάλι στη Δύση, εκεί που απέτυχαν πολλοί στην ΕΕ. Αυτό είναι τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο».

Διμερείς κυρώσεις

Ο κ. Μαλλιάς, ο οποίος παλαιότερα ήταν επιφορτισμένος με τα Βαλκάνια στο υπ. Εξωτερικών, επισήμανε παράλληλα ότι σε πρωθύστερο χρόνο η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να χειριστεί κάπως διαφορετικά το θέμα. «Φοβάμαι ότι δεν βάλαμε κανένα διμερές μέτρο, όταν ο Ράμα δεν κράτησε τον λόγο του απέναντι σ’ εκείνους που διαβεβαίωνε ότι θα λύσει το θέμα τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Για παράδειγμα να απαγορευτεί η έλευση στην Ελλάδα αστυνομικών που έκαναν την πλεκτάνη. Κι όποιος δεν μπορεί να επισκεφτεί την Ελλάδα, δεν μπορεί να επισκεφτεί καμία χώρα της ζώνης Σένγκεν. Χάθηκε αυτό το timing».

Δύσκολη Σύνοδος

Εκτός από το αγκάθι με την Αλβανία, η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκινάει σήμερα με δύσκολη ατζέντα: Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (η Ελλάδα θέλει να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες), η Ουκρανία (με την Ουγγαρία να εκβιάζει για λεφτά, προκειμένου να συναινέσει στην ενταξιακή της πορεία), και φυσικά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Στη συνήθη κυβερνητική αποστολή υπό τον Πρωθυπουργό, (Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου υφ. Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, ο πρέσβης μας στην ΕΕ Γ. Βραΐλας, η Αρ. Πελώνη),

προστέθηκε και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Μιχάλης Αργυρού.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Ιράκ: Εκτέλεση δι' απαγχονισμού 10 ανδρών που είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή στον ISIS

23:35

Ρωσία: Κάθειρξη 6,5 ετών στην ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Αλσού Κουρμάσεβα

23:28

Καμάλα Χάρις: 81 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει ήδη η προεκλογική της εκστρατεία

23:21

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

23:08

Τεχνολογική επαναφορά στην Wall Street - Ράλι 4% για την Nvidia

22:57

Γαλλία: Ο Μακρόν επαινεί το «θάρρος και το αίσθημα καθήκοντος» του Μπάιντεν

22:43

Πετρέλαιο: Παρέμεινε σε χαμηλό 5 εβδομάδων η τιμή

22:42

Η Boeing έκλεισε deal πώλησης 50 αεροσκαφών στην Korean Air και ως 20 Dreamliners στην JAL

22:26

Γερμανία: Μόνο το 1/3 των μελών του SPD θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία ο Σολτς

22:11

Γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει πια το ίδιο συχνά κινητό; -Τι λέει ο CEO της Verizon

21:52

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης αναχαίτισαν τάνκερ συμφερόντων ΗΑΕ

21:35

Γάζα: Τουλάχιστον 70 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιούνις

21:18

Ενθουσιώδης στήριξη της Νάνσι Πελόζι στην Καμάλα Χάρις

21:16

Χτύπημα Μπορέλ σε Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες κι όχι στη Βουδαπέστη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

21:11

Κάμαλα Χάρις: Απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ η κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν

20:47

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι λεπτές «πράσινες ισορροπίες» και ο ρόλος της Μελόνι

20:28

Κασσελάκης: «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα» η Attica Bank

20:20

Βρετανία: Ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ΝΑΤΟ «πιο ισχυρό», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ

20:12

AVE: Από 24/7 η διαπραγμάτευση των 2.360.000 νέων μετοχών μετά την ΑΜΚ

20:04

Δράμα: Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο όρος Φαλακρό - Βελτιωμένη η εικόνα

19:52

Κυρανάκης για κυβερνοεπιθέσεις: Η βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου δεν παραβιάστηκε

19:45

ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS

19:40

Σδούκου: Οι επιστροφές που ζητούνται από ΜμΕ για τις επιδοτήσεις ρεύματος που έλαβαν, αφορά μόλις το 1,8 ‰

19:33

«Αποτύχαμε», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Secret Service σχετικά με την επίθεση εναντίον του Τραμπ

19:25

Δ. Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία - Δούκας: «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»

19:13

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:07

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς οι traders αξιολογούν το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ

18:50

Εθνική Λυρική Σκηνή: 1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της «Τραβιάτας»

18:42

Σάντσεθ: Κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας κατά της συζύγου του

18:41

Κροατία: Ένοπλος σκότωσε έξι ανθρώπους σε γηροκομείο