INSIDE OUT

Τα δώρα του Άη Βασίλη στον Μητσοτάκη – Τα σχέδια για αλλαγές στο Μαξίμου

27-12-2023 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα δώρα του Άη Βασίλη στον Μητσοτάκη – Τα σχέδια για αλλαγές στο Μαξίμου

Ο Άη Βασίλης ήρθε νωρίτερα φέτος, φέρνοντας δώρα σε πολιτικούς, μεταξύ αυτών και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε στήλη του Politico, γραμμένη στο εορταστικό πνεύμα των ημερών, ο «Άγιος Βασίλης» είναι αυτός που υπογράφει το κείμενο. Αξιολογεί ποιοι ηγέτες ήταν «καλοί» και ποιοι ήταν «άτακτοι» τη χρονιά που πέρασε. Και αποκαλύπτει και τι δώρο θα κάνει στον καθένα.

Ο Άη Βασίλης λέει τη γνώμη του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Όλαφ Σολτς. Ακολουθούν κατά σειρά Κυριάκος Μητσοτάκης, Τζόρτζια Μελόνι, Εμανουέλ Μακρόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Μπόρις Τζόνσον.

Σε ποια λίστα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Μα φυσικά, σε εκείνη με τα «καλά παιδιά». Αλλά, όπως λέει ο «Άγιος Βασίλης», δεν μπορεί να του κάνει το δώρο που ζήτησε:

«Ο Κυριάκος μπορεί να μπει στη λίστα των καλών, υποθέτω, καθώς δεν ζήτησε πολλά: Μόνο να πάρει πίσω κάποια παλιά Γλυπτά. Μου φαίνεται αρκετά δίκαιο. Όμως, δεν θα τα κλέψω για εκείνον. Είμαι ο Άγιος Βασίλης, όχι εγκληματίας. Οπότε μπορώ να προσφέρω μονάχα ηθική υποστήριξη» γράφει, αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτά, για τα οποία έγινε μαντάρα στη Βρετανία κατά την τελευταία επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη.

Μετά τον Economist η Bild

Ο Economist κατέταξε την Ελλάδα στην κορυφή της λίστα 35 χωρών με βάση πέντε οικονομικούς και χρηματοκοικονομικούς δείκτες. Πληθωρισμό, εύρος πληθωρισμού, ΑΕΠ, απασχόληση και επιδόσεις του χρηματιστηρίου. Και έκανε λόγο για «απίθανο θρίαμβο».

Η Bild ακολούθησε με ένα δημοσίευμα-διθύραμβο για την Ελλάδα και τη δυναμική επάνοδό της μετά την κρίση. «Το ελληνικό, γαλανόλευκο θαύμα», γράφει η εφημερίδα, φιλοξενώντας συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας δυναμικός, εξωστρεφής προορισμός για τους επενδυτές, με ισχυρή φωνή στην καρδιά της Ε.Ε. και μια οικονομία που βιώνει μια πρωτόγνωρη αναγέννηση», όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Βάζει, όμως, και αστερίσκους το δημοσίευμα: «Οι Έλληνες πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές στα καθημερινά αγαθά και τις υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα έχουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη.

Και μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα: η φοροδιαφυγή, που παραμένει «εθνικό σπορ» και αντιστοιχεί στο ήμισυ των κρατικών δαπανών». Όχι που θα έγραφε μόνο καλά λόγια. Η γνωστή Bild...

Μαξίμου: Μεταφορές - μετακομίσεις

Τις σκέψεις για μεταφορά του Μεγάρου Μαξίμου τις έχουν κάνει πολλοί. Ο Γιώργος Παπανδρέου για παράδειγμα, λίγο μετά εκείνη την ατάκα που έμεινε αλησμόνητη - «λεφτά υπάρχουν». Οι σκέψεις, πάντως, για μετακόμιση εξακολουθούν να υπάρχουν.

Θα μεταφερθεί το πρωθυπουργικό γραφείο και «τα υπόγεια του Μαξίμου» στα ψηλά διαµερίσµατα του επιβλητικού Μεγάρου Μποδοσάκη; Έχει θέα «πιάτο» τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο. Είναι πλήρως ανακαινισμένο και το σκέφτονται…

Πρόκειται για το κτίριο που εκμισθώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων για 12 χρόνια. Και η μετακόμιση δεν αφορά μόνο το Μέγαρο Μαξίμου, όπως το ξέρουν οι περισσότεροι και βλέπουν στα πλάνα στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου σήμερα είναι «μοιρασμένο» σε διάφορα μισθωμένα γραφεία πέριξ της Βασιλίσσης Σοφίας. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη σκέφτεται τη μετακόμιση, όπως λένε.

Με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Ανδρέας Παπανδρέου – που άφησε ιστορία με την «Αλλαγή» στην Ελλάδα – ήταν αυτός που αποφάσισε το 1982 να χριστεί ως η επίσημη πρωθυπουργική κατοικία.

Μέσα στο 2024 προγραμματίζεται η ανακαίνιση του Μεγάρου Μαξίμου. Από μόνο του αυτό, δημιουργεί την ανάγκη μετακόμισης. Και το ερώτημα είναι εάν η μετακόμιση στο Μέγαρο Μποδοσάκη θα είναι προσωρινή. Αν ισχύει η περίφημη ρήση ουδέν μονιμότερο του προσωρινού; Μετά το Πάσχα θα ξέρουμε...

Οι ευχές Δένδια και το «δώμα ΓΕΝ»

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καλεί για ευχές τους στρατιωτικούς συντάκτες στο δώμα ΓΕΝ. Πραγματικά, είναι ένα εντυπωσιακό «δώμα», αλλά μόνο ως «δώμα» δεν το λες. Παραπέμπει σε πολυτελές ξενοδοχείο, από την εποχή που ανακαινίστηκε. Επί Άκη Τσοχατζόπουλου…

Η θέση του υπουργού Άμυνας, ως γνωστόν, ήταν αυτή επίδοξων μνηστήρων για την αρχηγία του κόμματος. Ο Γιάννος Παπαντωνίου – διαδεχόμενος τον Άκη Τσοχατζόπουλο – είχε παραθέσει στο «δώμα ΓΕΝ» πολλά γεύματα σε δημοσιογράφους και εκδότες, όταν νόμιζε ότι πάει για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Λογάριαζε χωρίς τον Σημίτη, που έδωσε το «δαχτυλίδι» στο Γιώργο Παπανδρέου.

Για την ιστορία, στο «δώμα ΓΕΝ» τοποθετήθηκαν τα ακριβότερα πλακάκια της αγοράς τότε. Η είδηση είναι ότι υπάρχουν ακόμη, καθώς δεν ακολούθησε νέα ανακαίνιση. Ήταν και η κρίση θα μου πείτε...

Οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Βεβαίως, η συζήτηση στο «δώμα ΓΕΝ» δεν ήταν για τα πλακάκια. Μοιράστηκαν ευχές παρουσία των τεσσάρων αρχηγών των επιτελείων. Του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του ΓΕΣ Άγγελου Χουδελούδη, του ΓΕΝ Γιάννη Δρυμούση και του ΓΕΑ Θέμη Μπουρολιά. «Κουμπωμένος» φάνηκε να ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Από αυτή τη θέση, είναι η τελευταία του συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Στις 18 Ιανουαρίου λήγει η θητεία του και οι φήμες για τον αντικαταστάτη του οργιάζουν. Όπως δηλαδή γίνεται κάθε φορά τέτοια εποχή στο Πεντάγωνο… Μακρά η παράδοση και ο τελικός τέταρτος χρόνος του στη θέση. Περιττό να σας πω ότι οι φήμες για τον αντικαταστάτη του κ. Φλώρου οργιάζουν.

Τα συντηρητικό σενάριο θέλει να γίνει απλώς η πλήρωση των θέσεων χωρίς πολλές μετακινήσεις. Στο πιο «εξτρίμ» οι αλλαγές θα γίνουν στο όνομα των Ενόπλων Δυνάμεων που βλέπουν προς το μέλλον… Μετά τα Φώτα τα σπουδαία…

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Ιράκ: Εκτέλεση δι' απαγχονισμού 10 ανδρών που είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή στον ISIS

23:35

Ρωσία: Κάθειρξη 6,5 ετών στην ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Αλσού Κουρμάσεβα

23:28

Καμάλα Χάρις: 81 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει ήδη η προεκλογική της εκστρατεία

23:21

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

23:08

Τεχνολογική επαναφορά στην Wall Street - Ράλι 4% για την Nvidia

22:57

Γαλλία: Ο Μακρόν επαινεί το «θάρρος και το αίσθημα καθήκοντος» του Μπάιντεν

22:43

Πετρέλαιο: Παρέμεινε σε χαμηλό 5 εβδομάδων η τιμή

22:42

Η Boeing έκλεισε deal πώλησης 50 αεροσκαφών στην Korean Air και ως 20 Dreamliners στην JAL

22:26

Γερμανία: Μόνο το 1/3 των μελών του SPD θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία ο Σολτς

22:11

Γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει πια το ίδιο συχνά κινητό; -Τι λέει ο CEO της Verizon

21:52

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης αναχαίτισαν τάνκερ συμφερόντων ΗΑΕ

21:35

Γάζα: Τουλάχιστον 70 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιούνις

21:18

Ενθουσιώδης στήριξη της Νάνσι Πελόζι στην Καμάλα Χάρις

21:16

Χτύπημα Μπορέλ σε Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες κι όχι στη Βουδαπέστη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

21:11

Κάμαλα Χάρις: Απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ η κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν

20:47

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι λεπτές «πράσινες ισορροπίες» και ο ρόλος της Μελόνι

20:28

Κασσελάκης: «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα» η Attica Bank

20:20

Βρετανία: Ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ΝΑΤΟ «πιο ισχυρό», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ

20:12

AVE: Από 24/7 η διαπραγμάτευση των 2.360.000 νέων μετοχών μετά την ΑΜΚ

20:04

Δράμα: Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο όρος Φαλακρό - Βελτιωμένη η εικόνα

19:52

Κυρανάκης για κυβερνοεπιθέσεις: Η βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου δεν παραβιάστηκε

19:45

ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS

19:40

Σδούκου: Οι επιστροφές που ζητούνται από ΜμΕ για τις επιδοτήσεις ρεύματος που έλαβαν, αφορά μόλις το 1,8 ‰

19:33

«Αποτύχαμε», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Secret Service σχετικά με την επίθεση εναντίον του Τραμπ

19:25

Δ. Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία - Δούκας: «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»

19:13

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:07

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς οι traders αξιολογούν το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ

18:50

Εθνική Λυρική Σκηνή: 1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της «Τραβιάτας»

18:42

Σάντσεθ: Κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας κατά της συζύγου του

18:41

Κροατία: Ένοπλος σκότωσε έξι ανθρώπους σε γηροκομείο