INSIDE OUT

Η περίεργη πρόταση Νίκου Παππά, Μολών Λαβέ και απειλές  από Ανδρουλάκη, Έτοιμος για κάθε κάλπη ο Κασσελάκης

Μαρία Νταλιάνη
18-06-2024 | 07:13
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η περίεργη πρόταση Νίκου Παππά - Μολών Λαβέ και απειλές  από Ανδρουλάκη - Έτοιμος για κάθε κάλπη ο Κασσελάκης

Και πώς θα σας φαινότανε Πασοκ και Συριζα να μείνουν όπως είναι, αλλά να δρομολογηθούν διαδικασίες ώστε από τις βάσεις τους, να εκλεγεί ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο θα διεκδικούσε τον ρόλο του Πρωθυπουργού στις επόμενες εκλογές απέναντι στη ΝΔ; Αυτή είναι -σχήμα λόγου- η πρόταση του πολύπειρου Νίκου Παππά, στελέχους της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα για πολλά χρόνια, που παρά την ομόφωνη καταδίκη από Ειδικό Δικαστήριο, συνεχίζει δριμύτερος στην πολιτική σκηνή κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα απ’ όλα: να κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο.

Η πρόταση βγαλμένη κατευθείαν από τα πρώιμα χρόνια του Συριζα, την αείμνηστη εποχή των δεκατριών συνιστωσών, είναι πονηρή. Δίνει την δυνατότητα στους νυν ηγέτες Ανδρουλάκη-Κασσελάκη να κρατήσουν τα κόμματα, αλλά ταυτόχρονα απαντά και στο αίτημα της κοινωνίας για συνένωση δυνάμεων προκειμένου ο Κυριάκος να αποκτήσει επιτέλους αντιπολίτευση. Φυσικά θα πρέπει να βρεθεί και το πρόσωπο που θα είναι από πάνω. Για ποιόν «δουλεύει» αυτή την φορά ο Νίκος Παππάς που απολαμβάνει να είναι πάντα ο ισχυρός του παρασκηνίου; Φήμες μεταξύ τηλεοπτικών καμαρινιών και εκδήλωσης Ινστιτούτου Τσίπρα και Ζάεφ, ψιθύριζαν χθες το όνομα Χάρης Δούκας!

Μα καλά, γνωρίζονται; Ρωτήθηκε αθώα ένας κλασικός συριζαίος. Όχι, αλλά σιγά το πρόβλημα, απάντησε.

Διεργασίες

Υπάρχει πράγματι ισχυρό αίτημα για συνένωση του χώρου, ή μήπως ολ’ αυτά είναι στο κεφάλι πολιτικών στελεχών που αλληλοζυμώνονται τα τελευταία χρόνια; Ο Ζαχαρίας Ζούπης, Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll επισήμανε (Πρώτο Πρόγραμμα) ότι «με βάση τα ευρήματα μια έρευνας που ολοκληρώσαμε την Παρασκευή, το 72% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι κανένα κόμμα της κεντροαριστεράς από μόνο του χωρίς αλλαγές και με την τωρινή ηγεσία, δεν μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ο Ζούπης το πάει και παρακάτω. Μιλάει για το τι πιστεύουν σε κάθε κόμμα ξεχωριστά. «Στο ΣΥΡΙΖΑ το 56% επιλέγει το πρόεδρό του ενώ στο ΠΑΣΟΚ το ποσοστό είναι 2%, διότι προσφεύγουν στη λύση τρίτου προσώπου. Δηλαδή προσέξτε, μπορεί να γίνουν αύριο εκλογές για να ξαναβγεί ο κ. Ανδρουλάκης. Λέω τώρα ένα σενάριο. Φαίνεται από τις απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα ότι και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπουν πλειοψηφικά τον κ. Ανδρουλάκη ότι μπορεί να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον ηγετικό, σε μία σύμπλευση ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς».

Μολών Λαβέ

Ό,τι και να βρίσκει ο Ζούπης στις έρευνές του πάντως, δεν είναι εκείνος που κινεί τα νήματα. Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε μάχιμος χθες βράδυ στην Ert News και δήλωσε πως θα γίνει ότι προβλέπει το Καταστατικό. Το Καταστατικό προβλέπει εκλογή από την βάση το 2025. Παράλληλα πως όλα θα ξεκαθαρίσουν τέλος του μήνα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτή είναι η «πίστα» που επιθυμεί να γίνει το παιχνίδι, καθώς, σε αυτό το όργανο έχει τον συσχετισμό. Επί της ουσίας λέει Μολών Λαβέ σε όσους ζητούν επίσπευση εκλογής από την βάση μέχρι τέλος του χρόνου (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος) και γενικά όσους τονίζουν πως ο χρόνος έχει σημασία και το κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τόσο πολύ (Γερουλάνος). Θα είναι άραγε η ΚΕ ο χώρος του δράματος;

Απειλές

Εντύπωση προκάλεσαν και οι αναφορές του Προέδρου περί επιπτώσεων σε όσους «μετά την Κεντρική Επιτροπή, όπου θα πάρουμε συλλογικές αποφάσεις, βγουν με τοξικό λόγο και διχόνοια». Αυτοί θα μείνουν εκτός ΠΑΣΟΚ τόνισε ο Πρόεδρος. Εννοώντας προφανώς ότι θα κάνει διαγραφές ακόμα και βουλευτών, εάν συνεχίσουν τα αιτήματα για προσφυγή στην βάση και εσωκομματικές άμεσα. Μια πρώτη γεύση των εξελίξεων θα δοθεί αύριο στην κοινή συνεδρίαση Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η σύγκλιση των οργάνων πάντως δεν γεμίζει αισιοδοξία κανέναν καθώς ένα από τα αιτήματα όσων ασκούν κριτική σε επιλογές του κ. Ανδρουλάκη, είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή πριν από τις ευρωεκλογές, απέφυγε να συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος. Γι’ αυτό έβγαιναν και τα έλεγαν στα κανάλια.

Άλλο ζητάει ο κόσμος, άλλο κάνουμε εμείς

Ο Αρκάς της παρέας, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος βγήκε και χθες με θάρρος (real fm), και στήριξε την πρότασή του. «Εβαλα ένα χρονικό πλαίσιο μέχρι τέλος 2024, η εκλογή πρέπει να έρθει νωρίτερα» τόνισε. «Να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, να παρουσιάσουν την πλατφόρμα τους αυτοί που ενδιαφέρονται, να πάμε σε Συνέδριο. Αντί να μας αιφνιδιάσουν, να τους αιφνιδιάσουμε. Η αποτίμηση είναι πολιτική διαδικασία, ο Πρόεδρος είπε ότι η τρίτη θέση είναι πολιτική ήττα. Τα πράγματα είναι συνδυαστικά, και η πολιτική και το πρόσωπο. Εμείς δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε τον Κασσελάκη! Ζήσαμε το αντιφατικό να σου δείχνει η κοινωνία το Κέντρο κι εσύ να πηγαίνεις λίγο πιο αριστερά. Το μήνυμα που έστελνες ήταν προς τα εκεί. Πιστέψαμε ότι ήταν ευκαιρία να απευθυνθούμε στο ακροατήριό μας που έφυγε από τον Κασσελάκη, αλλά δεν το πετύχαμε».

Έτοιμος

Συνέντευξη όμως χθες δεν έδωσε μόνο ο Ανδρουλάκης, αλλά και ο Κασσελάκης (Αντ1). Σε αντίθεση με τον συντοπίτη του από την Κρήτη, ο Στέφανος εμφανίστηκε αεράτος στο θέμα των εκλογών. Έκανε σαφές, πως είτε πρόκειται για εσωκομματικές του Συριζα -που δεν ζητάει κανείς-, είτε για κοινή κάλπη με Πασοκ για ανάδειξη τρίτου, ο ίδιος θα κατέβει. Επίσης ο Κασσελάκης δεν απείλησε κανέναν με διαγραφή. Απλά απέλυσε για δεύτερη φορά τον Θανάση τον Θεοχαρόπουλο, (από θέση συνεργάτη βουλευτή αυτή την φορά) δείχνοντας το πρόσωπο ενός στυγνού καπιταλιστή γαλουχημένου στην χώρα των ψεκάστε-σκουπίστε απολύσεων, τις ΗΠΑ.

Έχει πολλά να μάθει σχετικά με το κεφάλαιο αυτό στην Ελλάδα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

ΗΠΑ: Σύμμαχος του Τραμπ οδηγήθηκε στη φυλακή - Αυτοχαρακτηρίστηκε «πολιτικός κρατούμενος»

23:45

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

23:38

Ήπια πτώση για το πετρέλαιο

23:27

Τον Σεπτέμβριο η ανακοίνωση της ποινής Τραμπ στη δίκη για τις πληρωμές στη Στόρμι Ντάνιελς

23:21

Εκρηκτική η κατάσταση κατά της Τουρκίας στη βόρεια Συρία - Έκτακτη παρέμβαση Ερντογάν

23:14

Στα «πράσινα» η Wall Street με ρεκόρ για τον S&P 500 - Ράλι 9% για την Tesla

22:56

ΗΠΑ: H FDA ενέκρινε το φάρμακο της Eli Lilly κατά του Aλτσχάιμερ

22:38

Κρήτη: Δύο σεισμοί 4,5 Ρίχτερ με διαφορά μίας ώρας ταρακούνησαν το Ηράκλειο

22:25

ΗΠΑ: Συνέντευξη Μπάιντεν στο ABC News μετά το ντιμπέιτ - Στο κάδρο της κούρσας η Μισέλ Ομπάμα

22:08

Μητσοτάκης στον Economist: Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Εκλογές το 2027

21:58

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη για πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στη Νέα Ραιδεστό

21:47

Αμπάνι: Ο πλουσιότερος άνδρας της Ασίας παντρεύει τον γιο του και 52 άπορα ζευγάρια

21:30

Κλήρωση Eurojackpot 02/7/24: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:23

Ελληνικοί δορυφόροι στην μάχη για το περιβάλλον

21:15

Ο Μπάιντεν κάλεσε δύο φαρμακευτικές εταιρίες να μειώσουν την τιμή των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

21:04

ΟΤΕ: Από 10/7 η καταβολή καθαρού μερίσματος 0,68552 ευρώ/μετοχή

20:50

ΗΠΑ: Δημοκρατικός βουλευτής για πρώτη φορά ζητά την απόσυρση Μπάιντεν από την κούρσα επανεκλογής

20:45

Η Λαγκάρντ απαντά για την Τέιλορ Σουίφτ και τον πληθωρισμό

20:34

Ουκρανία: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουχάνσκ

20:30

Ανδρουλάκης: Όταν δεν είσαι αυτόνομος από συμφέροντα, δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό

20:24

Cenergy Holdings: Προχωρά η επένδυση για τη μονάδα κατασκευής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ

20:09

Κασσελάκης: Όποιος δεν συμφωνεί με την εξυγίανση του κόμματος, θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτική

20:01

Πούτιν: Συναντήσεις με Σι, Ερντογάν στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

20:00

Νέες γεωπολιτικές ισορροπίες: Ο Όρμπαν στο Κίεβο και ο Μόντι στη Μόσχα

19:52

Προς αναβολή η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

19:47

Θεοδωρικάκος: Εθνική υπόθεση η βιομηχανία, εργαζόμαστε για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

19:43

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ράντεφ

19:33

Νετανιάχου: Δεν θα ενδώσω στην «ηττοπάθεια» - Στόχος μας η εξάλειψη της Χαμάς

19:28

Αναβάθμισε την Ελληνική Τράπεζα η Fitch σε «BBB-»

19:17

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Κω, Χίο και Ηράκλειο - 36 φωτιές σε ένα 24ωρο