INSIDE OUT

Ο Ιζνογκούντ της Κουμουνδούρου πήρε τα ηνία - Too late Σωκράτη - Οι σωστές μαντεψιές του Μωραΐτη

Μαρία Νταλιάνη
05-09-2024 | 07:14
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ιζνογκούντ της Κουμουνδούρου πήρε τα ηνία - Too late Σωκράτη - Οι σωστές μαντεψιές του Μωραΐτη

Επιτέλους τα κατάφερε. Δικό του το κόμμα. Και το κόμμα, και τα όργανα και ο πρόεδρος, και η έδρα του, όλα δικά του! Κι ας μην είναι ορατός. Τον παραδέχομαι. Βασικό προσόν δεν είναι τ’ αγγλικά και οι καλούτσικες σπουδές. Είναι η αυτοκυριαρχία. Η ατσάλινη ψυχραιμία. Η μη αντίδραση, ακόμα κι όταν ολόκληρος ο κόσμος γκρεμίζεται τριγύρω. Το ‘ζησε δυο φορές: α) Όταν διακριτικά κόπηκε το πάσο στο Μαξίμου και σταμάτησε να είναι ο «αντ’αυτού». β) Κι όταν παραπέμφθηκε στο δικαστήριο.

Παρά το δυσμενές αποτέλεσμα όμως, ο Πρόεδρος, -ποιος ξέρει γιατί-, δεν τον πέταξε έξω απ’ τα ψηφοδέλτια. Η επιστροφή στην Βουλή ήταν το μεγαλύτερο δώρο που του έφερε η ζωή. Ένα μακρόσυρτο και βαθύ ουφ βγήκε απ’ τους πνεύμονες, αλλά δεν ακούστηκε τίποτα. Είπαμε. Αυτοσυγκράτηση.

Από την στιγμή που παρέμεινε στο γήπεδο θα παρουσιαστούν ευκαιρίες.

Οπερ και εγένετο. Κι αν αλλάξει το Καταστατικό και πρέπει ν’ αλλάξει περιφέρεια; Σιγά το πρόβλημα! Θα πάει στης Ρένας που είναι φίλη του.

Καυτό ΣΚ

Συνεδρίαση ΠΓ σήμερα και Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο στον Συριζα-ΠΣ. Και είναι ίσως η πρώτη φορά, που δεν υπάρχουν προβλέψεις για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θα κάνει πρόταση μομφής στον Πρόεδρο Κασσελάκη ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης; Θα διαγραφεί ο Χρ. Σπίρτζης; Τί θα κάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας με Πρόεδρο τον Γ. Μπενίση, πρώην Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ την περίοδο 2015-2019; Κι αν υποβληθεί πρόταση μομφής, τι θ’ αποφασίσουν τα μέλη της ΚΕ; Και οι «87»; Καταρχήν, παραμένουν 87 ή έχουν λιγοστέψει;

Ίντριγκες

Παρ’ ότι οι διαρροές θέλουν τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι πίσω απ’ την ιδέα να ξαναμπεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Πολάκης, ενάμιση μήνα μετά την διαγραφή του, γεγονός πρωτόγνωρο, το Μαντείο βλέπει το Νίκο Παππά πίσω από την κουρτίνα. Η ιδέα είναι να ξαναμπεί στο μαντρί ο κ. Πολάκης, ώστε ακόμα κι αν υποβάλλει τελικά πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη μεθαύριο, να μην τον ακολουθήσουν οι πιστοί του στην Κεντρική Επιτροπή, ή τουλάχιστον όχι όλοι. Κι αυτό, γιατί ο Πολάκης και οι πιστοί του ήταν οι πιο ένθερμοι του Στέφανου, πως θα το στρίψουν πάλι, και μάλιστα από την στιγμή που ο βουλευτής δέχθηκε να επιστρέψει; Ο πειρασμός να κάνει δικό του κόμμα ο κ. Πολάκης τον τριγυρίζει χρόνια τώρα, αλλά δεν το τόλμησε ποτέ. Τί είναι ένα 3% στο κάτω -κάτω; Εδώ το πέρασε η Λατινοπούλου στην ευρωβουλή. Εκτός αν η κυβέρνηση τελειώσει το σενάριο ανεβάζοντας τον πήχη εισόδου στην Βουλή στο 5%, περιμένοντας πρώτα να εκτεθούν διάφοροι από δεξιά κι από αριστερά.

Κι άλλη ίντριγκα

Ο πολυμήχανος Νίκος Παππάς έχει απλώσει δίχτυα και στους «87» παίζοντας όπως κάθε καλός παίκτης σε πολλά επίπεδα και ταμπλό. Ακόμα κι αν υποβληθεί μομφή, είναι αμφίβολο αν οι 87 θα συνεχίσουν όλοι μαζί, ή κάποιοι θα προτιμήσουν να μείνουν πιστοί στον Πρόεδρο. Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί πως όταν λέμε ο Πρόεδρος δεν είναι απαραίτητο ότι εννοείται ο Κασσελάκης. Πρόεδρος είναι και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή ο Νίκος Παππάς. Μπίνγκο.

Η ΔΕΘ

Ο κ. Παππάς, βουλευτής Νοτίου τομέα πήρε την θέση του Σωκράτη Φάμελλου στην Βουλή και αυτό είναι πλέον γεγονός. Χθες, μετά από δημοσιογραφική πίεση, ρωτήθηκε εάν υποβληθεί μομφή αυτό το σαββατοκύριακο, και καθαιρεθεί ο Κασσελάκης, ποιος θα ανέβει στην ΔΕΘ 14-15 Σεπτεμβρίου.

Το μυαλό μου πάει στον Πρόεδρο της ΚΟ, δεν ξέρω για το δικό του. Αυτοσυγκράτηση και αυτοκυριαρχία. Στο maximum. Τα’ παμε αυτά.

Too late

Ο Φάμελλος ανησυχεί. Πολύ.

Τώρα πλέον δηλώνει ότι πρέπει «να σταματήσουμε άμεσα τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με προσφυγή στη βάση όχι μόνο για το πρόσωπο αλλά και την πολιτική πρόταση της ηγεσίας». Too late Σωκράτη.

Το κάρμα

Ο Σωκράτης, μαζί με τον Γιώργο Τσίπρα και το Νίκο Παππά ήταν τα κορυφαία στελέχη, τα οποία στο Συνέδριο του Συριζα τον Φεβρουάριο του 2023, ανέλαβαν να κόψουν την φορα του προέδρου Κασσελάκη μετά το γάντι που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Κι ενώ ο Στέφανος, καθαρά και ντρέτα έμοιαζε έτοιμος να σηκώσει το γάντι, η τρόικα Φάμελλος-Παππάς-Γ. Τσίπρας, , ανέλαβε πρωτοβουλία και έβαλε το θέμα σε ψηφοφορία, βάζοντας φραγμό στον αυθόρμητο Πρόεδρο Κασσελάκη που έχει πολλά ακόμα να μάθει στη Κουμουνδούρου. «Παιδιά αρκετά, έπεσαν οι μάσκες. Δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», έλεγε ο Στέφανος ενώ διεξαγόταν η ψηφοφορία πρότασης για μη διεξαγωγή εκλογών που νωρίτερα κατέθεσε ο κ. Φάμελλος και συνυπέγραψαν οι άλλοι δύο.

Δικαίωση

Για να φρεσκάρει η μνήμη, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στις 22 Φεβρουαρίου 2023, πριν το Συνέδριο του Συριζα-ΠΣ και πριν τις ευρωεκλογές, μεταξύ άλλων έλεγε:

α) Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της.

β) Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό.

γ) Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας. Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.

Κάποιος ισως να χαμογελάει λίγο σήμερα.

Μικροί, πεινασμένοι και εξουσιομανείς

Η ίντριγκα είναι κάτι συνηθισμένο στα κόμματα. Ιδιαίτερα της αριστεράς. Όμως οι υπερβολικές δόσεις κάποια στιγμή κουράζουν τους πάντες. Τα μπες-βγες του Πολάκη, οι χειρισμοί της ηγεσίας, οι αμφισβήτηση των ‘87’ , οι Κεντρικές Επιτροπές και οι Πολιτικές Γραμματείες, τα ονόματα του κόμματος που αλλάζουν τρεις και λίγο, έχουν ξενερώσει ακόμα και τους πιο ανθεκτικους.

«Δε στηρίζω πια τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει άλλωστε.

Δε στηρίζω πια τον Στέφανο, αποδείχθηκε εξαιρετικά αφελής και χωρίς καμία πολιτική συγκρότηση. Όμως σε επίπεδο ανθρώπου, δεν είσαι σκ@τάνθρωπος σαν τους άλλους.

Ό,τι του συμβαίνει σήμερα και ό,τι θα του συμβεί άμεσα, το είχα πει στις 26/2. Όπως και τους «συμμάχους» του από τους οποίους θα του συμβεί.

Ό,τι συνέβη στον Τσίπρα, το είχα πει από το 2019. Και το έγραφα και το έλεγα επανειλημμένως, μέχρι την πτώση του.

Δεν είμαι κανένας μάντης.

Απλώς είμαι άνθρωπος έξω από τη στενή κομματίλα. Βλέπω. Γύρω. Έξω. Το δάσος, όχι το κομματικό κλαδί.

Αυτοί οι «αρχηγοί» δεν ακούν ανθρώπους. Ακούν μόνο κομματανθρώπους.

Και οι περισσότεροι κομματάνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν μικροί, πεινασμένοι, εξουσιομανείς, εγωπαθείς, εκδικητικοί, «γουρούνια» με την οργουελική έννοια του όρου».

Αυτά έγραψε στα σόσιαλ ο Νίκος Μωραΐτης, ένας από τους πλέον ταλαντούχους στιχουργούς, με σπουδές στη νομική και τα ΜΜΕ.

Σας φιλώ μ' ένα από τα ωραιότερά του

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:10

«Ταύρος» η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους

09:01

Ο πρόεδρος της Κίνας υποσχέθηκε στην Αφρική χρηματοδότηση 50 δισ. δολαρίων

08:51

Γάζα: Χαμάς και Νετανιάχου αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων

08:49

ΠΟΥ: Αλματώδης αύξηση της χολέρας παγκοσμίως το 2023

08:45

Ρυθμιστικά Διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία

08:36

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΠΕΚΑ: Ξεκινά η διανομή των αδιάθετων δελτίων

08:23

Τζόρτζια: Μαθητής 14 ετών πυροβόλησε και σκότωσε 2 συμμαθητές και 2 καθηγητές του σε λύκειο

08:12

Μέτρα προστασίας και ανάπτυξης για τους μικρομεσαίους ζητάει το ΒΕΑ

08:10

Πρεμιέρα για την «Maria» - Η Αντζελίνα Τζολί υποδύεται την Κάλλας

08:04

Γιατί «στέρεψε» από προσφορές το αρδευτικό ΣΔΙΤ «Ταυρωπού» στην Καρδίτσα – Έρχεται νέα προσπάθεια

07:57

Trade Estates: Εντός στόχων επενδύσεις και μεγέθη – Τα projects, το placement, το discount

07:52

Κτηματολόγιο: Σε 10 λεπτά ο έλεγχος των συμβολαίων – Τι αλλάζει με την τεχνητή νοημοσύνη

07:51

Έλεγχοι για POS, ταμειακές και IRIS - Πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ

07:45

Elpedison: Ξεκινά εντός Σεπτεμβρίου η «μονομαχία» Helleniq Energy – Edison για την απόκτηση του 100%

07:41

Νέα εργαλεία ΑΙ έρχονται στο Δημόσιο

07:34

Φορέας Ακινήτων: Μέχρι αύριο οι ΚΥΑ για τον διεθνή διαγωνισμό – Αρχές Οκτωβρίου οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών

07:25

Υποδομές: Με ποιες mega επενδύσεις – αναπλάσεις – αναπτύξεις «αλλάζει όψη» η Θεσσαλονίκη

07:15

Νέες υπηρεσίες από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) – Τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν

07:14

Ο Ιζνογκούντ της Κουμουνδούρου πήρε τα ηνία - Too late Σωκράτη - Οι σωστές μαντεψιές του Μωραΐτη

07:05

Μια τράπεζα πλέον – Αναβαθμίσεις και ομόλογα - Καθυστέρηση με το καλημέρα 

23:55

Βουλγαρία: Καμιά ένδειξη προβλήματος στη Μονάδα 5 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι

23:45

Στην Ψέριμο το 1ο παγκόσμιο συνέδριο για τα «έξυπνα νησιά»

23:30

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 320 περιστατικά σχολικής βίας καταγγέλθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα

23:26

Wall Street: Back to back απώλειες για S&P 500 και Nasdaq

23:25

Unilever: Πουλάει τα assets της στη Ρωσία

23:12

Πυροσβεστική: 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

23:00

Βρετανία: Αποκλείστηκε από την κούρσα διαδοχής των Συντηρητικών η πρώην υπουργός Εσωτερικών

22:53

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 70 δολάρια το WTI

22:21

Ανοδικά ο χρυσός μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ

22:16

Attica Bank: Ανασυγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο