ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ένα περίεργο video που δεν προμηνύει καλά πράγματα

Γιάννης Αγγέλης
17-01-2022 | 08:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Φίλτατε σου στέλνω αυτό το σημείωμα γιατί θέλω να σου επισημάνω ένα θέμα για το οποίο ήθελα να μιλήσουμε στην τελευταία συνάντησή μας, αλλά τελικά με την ιστορία του Καζακστάν στο τέλος ξεχάστηκα και δεν το ανέφερα».

Με αυτή την εισαγωγή άρχιζε το mail του κ. Χ που έλαβα την επόμενη ημέρα της συνάντησής μας. Το παραθέτω ως έχει προκειμένου αφενός να μη «βλάψω» τη λογική της επισήμανσής του και αφετέρου να μη δώσω χωρίς να το θέλω λάθος ερμηνείες στα λεγόμενά του.

«Προχθές παρακολουθώντας το επίσημο twitter του Reuters, πρόσεξα ένα μικρό video στο οποίο εμφανίζονται μισοάδεια τα ράφια σε αμερικάνικο σούπερ μάρκετ. Όπως ξέρεις παρακολουθώ τα αμερικάνικα ΜΜΕ σχεδόν... συστηματικά. Εντόπισα λοιπόν και άλλα ρεπορτάζ με το ίδιο θέμα σε περισσότερες από μία πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι αναλύσεις που κατάφερα να εντοπίσω σχετικές με τα ρεπορτάζ αυτά καταλήγουν – αυτό το κάνω εγώ για συντομία χρόνου – σε δύο βασικές αιτίες οι οποίες νομίζω ότι αφορούν όλους και όχι μόνο τους Αμερικάνους. Είτε έχουμε δει, είτε δεν έχουμε δει ακόμα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ στα μέρη μας.

Η αλήθεια είναι ότι "άδεια ράφια" εμφανίστηκαν παντού αλλά για λίγο το Α' εξάμηνο του 2020, όταν με τα lockdown και τον φόβο για το άγνωστο της πανδημίας να κυριαρχεί, η πλειονότητα των ανθρώπων άδειασε τα σούπερ μάρκετ πριν να κλειστεί στα σπίτια του... Έκτοτε δεν μπορεί να πει κανείς ότι συναντούσε άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ καθώς οι όποιες ελλείψεις αφορούσαν ελάχιστα προϊόντα και σε κάθε περίπτωση δεν ήταν αξιοσημείωτες.

Το να εμφανισθεί τώρα δύο χρόνια μετά κάτι τέτοιο και μάλιστα στις ΗΠΑ ασφαλώς απαιτεί διαφορετικές εξηγήσεις. Για να είμαι σύντομος σύμφωνα με τις σχετικές αναλύσεις που έχω εντοπίσει δύο είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το φαινόμενο με τα "άδεια ράφια" σήμερα.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η αναταραχή που προκλήθηκε από τα πρώτα κύματα της πανδημίας, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις αλλού μειωμένη ζήτηση και αλλού (χρονικά) υπερ-αυξημένη. Αυτή η αναταραχή και ο αποσυντονισμός μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς ειδικά στην πλειονότητα των περιπτώσεων που είναι διακρατική η σύνδεσή τους, έχει προκαλέσει σπασμούς και στις ενδιάμεσες αλυσίδες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγορά κρέατος η οποία αρχικά γνώρισε ειδικά με τα lockdown, απότομη πτώση ζήτησης, αλλά και στην ενδιάμεση αλυσίδα της συντήρησης (ψυγεία), μεταφοράς κ.λ.π. Με αποτέλεσμα οι παραγωγοί αλλά και οι ενδιάμεσοι να αδυνατούν να διαχειριστούν τα πλεονάσματα λόγω των φυσικών ορίων «παραγωγής», ψύξης, μεταφοράς, κ.ο.κ. Αυτός ο αποσυντονισμός παραγωγής διαχείρισης και κατανομής θα απαιτούσε ιδιαίτερα στις μεγάλες αγορές όπως π.χ. στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, ένα επαναπρογραμματισμό που πλέον αποκτά δομικό χαρακτήρα η δυσκολία του για να λειτουργήσει εκ νέου η αγορά.

Αυτός ο αποσυντονισμός που αφορά πλέον πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής ειδικά στην παραγωγή κρέατος, αλλά και άλλων ευαίσθητων τροφίμων έχει προκαλέσει μία σχεδόν οριζόντια συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας ακριβώς λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην διαχείριση και στην κατανάλωση...

Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι ανεξέλεγκτοι σπασμοί των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού που έχει προκαλέσει η επιμονή στον πολύμορφο εμπορικό πόλεμο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα το πόσο πιεστικά η Κίνα επιχειρεί να εξασφαλίσει συγκεκριμένα προϊόντα που δεν διαθέτει ή διαθέτει σε μη επαρκή βαθμό, όσο αυξάνονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη... Αυτό οδηγεί σε μια αυξημένη πίεση για την δημιουργία αποθεμάτων που πιέζουν με την σειρά τους την ήδη προβληματική κατάσταση στην ζήτηση. Στην προηγούμενη περίοδο ακόμα και μετά την κρίση του 2008 είχαν αναπτυχθεί πανίσχυρες διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας σε όλα τα βασικά είδη. Η Κίνα ήταν στο κέντρο αυτού του εφοδιασμού όσο αφορά τα μεταποιημένα προϊόντα. Σήμερα είναι στο κέντρο της αυξημένης πίεσης πάνω στην προσφορά... Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών / ΝΑΤΟ και Κίνας / Ρωσίας από την άλλη, με τους αντίστοιχους συμμάχους τους, δημιουργεί πλέον νέες εντάσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που δεν είναι «μεταβατικές», αλλά διαρθρωτικές, αφού συνδέονται με τις νέες αλλαγές στην αρχιτεκτονική των διεθνών σχέσεων.

Γιατί σου γράφω για όλα αυτά; Μα γιατί όπως καταλαβαίνεις όλα τα παραπάνω είναι ουσιαστικό μέρος της πηγής των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές, που ξεφεύγουν πλέον από τη δυνατότητα ή ικανότητα - όπως θες πες το - των Κεντρικών Τραπεζών να ελέγξουν τον πληθωρισμό, είτε με τον περιορισμό της κυκλοφορίας του χρήματος είτε με το να το κάνουν ακριβότερο αυξάνοντας τα επιτόκια...

Ελπίζω να μη σε κούρασα, αλλά οφείλω να πω ότι όλα ξεκίνησαν με εκείνο το παράξενο βιντεάκι με τα άδεια ράφια στα αμερικάνικα σούπερ μάρκετ... Πιστεύω όμως ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να ξεκαθαριστεί ο ορίζοντας των πηγών του πληθωρισμού. Ένα είναι βέβαιο, οι αιτίες του είναι περισσότερο πολύπλοκες από εκείνες της δεκαετίας του 70’...».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:42

Μάντζος: Ευκαιρία και σοβαρή υποχρέωση η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας

22:30

Meteo: Θερμότερη χρονιά στην ιστορία της Ελλάδας το 2024 – Τα «45άρια» και τα ρεκόρ βροχόπτωσης

22:11

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προηγείται και με διαφορά στην ψηφοφορία για το All Star Game

22:05

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 8,1 εκατ. ευρώ

21:49

DW: Η «στερνή γνώση» του Εμμανουέλ Μακρόν

21:32

Ισραήλ: Ο στρατός κατέστρεψε εκτοξευτήρες ρουκετών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

21:17

Νετανιάχου: Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων

21:04

Πετρέλαιο: Η αισιοδοξία από την Κίνα έφερε κέρδη

20:51

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν διοικητήριο του ρωσικού στρατού στην περιφέρεια Κουρσκ

20:39

Σε υψηλό άνω των 2 εβδομάδων ο χρυσός

20:27

Σλοβακία: Θέτει θέμα αντιποίνων κατά της Ουκρανίας μετά την διακοπή φυσικού αερίου

20:24

Συρία: Επίσκεψη υπουργών της νέας κυβέρνησης στη Σαουδική Αραβία

20:14

Ξεκίνησε η ελληνική θητεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Σέκερης: «Με ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις η Ελλάδα»

20:08

Διεθνείς αγορές: Οι μεγάλοι «νικητές» και «χαμένοι» του 2024 – Οι κινητήριες δυνάμεις

20:02

Λετονία: Η AirBaltic ακυρώνει 4.670 πτήσεις το 2025

19:59

Rolex: Αυξάνει τις τιμές έως και 8% μετά το ράλι του χρυσού

19:49

Η πιο βίαιη, εβδομαδιαία διόρθωση στις μετοχές των ΗΠΑ εδώ και 72 έτη - Τι σημαίνει για το 2025

19:40

FBI: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης στη Νέα Ορλεάνη - Αρχικός στόχος του ήταν η οικογένεια και οι φίλοι του

19:34

To «μυστικό» δώρο 112 εκατ. δολαρίων του Έλον Μασκ στο φινάλε του 2024

19:30

Μολδαβία: Έκλεισαν όλες οι βιομηχανίες στην Υπερδνειστερία μετά τη διακοπή του ρωσικού αερίου

19:20

Τουρκία: «Ταβάνι» 10 ετών στις θητείες CEO τραπεζών λόγω σκανδάλων

19:10

Ευρωαγορές: «Πράσινο» ποδαρικό στο 2025 μετά κόπων και βασάνων

19:07

Όμιλος Aktor: Αντίστροφη μέτρηση για την ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ

18:58

Prodea Investments: Ενεχυρίαση μετοχών αξίας 34,63 εκατ. ευρώ από Ανθός Properties

18:50

Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη δράση «Πράσινα Ταξί»

18:41

Δούκας: Οικονομική ασφυξία των ΟΤΑ με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής

18:34

Ρούντι Γιάνγκμπλαντ: Υπό κράτηση ο ηθοποιός του Χόλιγουντ

18:26

Πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2025 - Ανάλυση του BBC

18:20

Νότια Κορέα: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών υπέρ και κατά του καθαιρεθέντος προέδρου Γιουν

18:10

Τι φέρνει το 2025 για τον S&P 500 - Οι προβλέψεις των αναλυτών

sponsor appearance