Οι πυρκαγιές στην Αττική και μάλιστα σε κατοικημένες περιοχές πολύ κοντά στην «Αθήνα» με... ξύπνησαν από την απορρόφησή μου στα «νέα» της ιταλικής κρίσης και τηλεφώνησα στον κ. Χ, που ξέρω ότι περνούσε τις τελευταίες ημέρες φιλοξενούμενος στο κτήμα ενός φίλου στην Παιανία.
«Καταλαβαίνω την ανησυχία σου φίλε μου και σ' ευχαριστώ, αλλά ήδη από χθες έχουμε μετακινηθεί στο σπίτι μας.
Ήταν αδύνατο με τους καπνούς να μείνουμε εκεί.
Και σε κάθε περίπτωση θεώρησα οτι καλύτερα να απομακρυνθώ παρά το γεγονός – οφείλω να το ομολογήσω - οτι είχα βρει την ησυχία μου στο κτήμα του φίλου μας, ξέρεις... διάβασμα, περπάτημα, λίγη αγροτική δουλειά και πολύ cinema μέσω της συνδρομητικής με άφθονο «ροζέ» από την κάβα του σπιτιού.
Θα μπορούσες να πεις, με κάποια υπερβολή ίσως, οτι περνούσα τόσο καλά όσο εσύ στο Οροπέδιο... Η φύση όμως μας άλλαξε τα σχέδια» μου εξήγησε ο κ. Χ και συνέχισε με ερωτήσεις για την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία.
Του υπενθύμισα οτι το πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί από απώλεια της δεδηλωμένης για την Κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλική Βουλή, γιατί το νομοσχέδιο με τα 23 δισ. ευρώ για τις πολιτικές στήριξης της οικονομίες πέρασε με καθαρή πλειοψηφία.
Η κρίση «αναδύθηκε» από την επιλογή του Ντράγκι να «προσβληθεί» από την μη υποστήριξη μιας τροπολογίας που αφορούσε ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων έξω από την Ρώμη, από την ομάδα των Βουλευτών του κινήματος των 5 Αστέρων στην οποία ηγείται ο Κόντε, μετά την αποχώρηση – διάσπαση της ομάδας του Ντι Μάιο. Και... παραιτήθηκε.
Γι' αυτό ο πρόεδρος της Βουλής ο Σέρτζιο Ματαρρέλα απέρριψε την παραίτηση γιατί δεν πρόκυπτε απώλεια στήριξης από το νομοθετικό σώμα.
Η τηλεφωνική μας συζήτηση γινόταν την ίδια ώρα που είχε αρχίσει στην ιταλική Γερουσία η συζήτηση για το αίτημα επιβεβαίωσης της ψήφου εμπιστοσύνης και δεν γνωρίζαμε την «απάντηση» των Ιταλών γερουσιαστών στο – με μία έννοια – πολιτικό τελεσίγραφο που τους είχε θέσει ο Ντράγκι σαν προϋπόθεση για το αν δηλαδή θα επέμενε στην παραίτησή του ή όχι.
Η επόμενη φάση της ενεργειακής κρίσης
Οπότε η συζήτησή μας αναγκαστικά άλλαξε κατεύθυνση γυρίζοντας σ' αυτό που ο ίδιος θεωρούσε και εξακολουθεί να θεωρεί σαν μείζονος σημασίας ζήτημα, «τις επόμενες κινήσεις στην σκακιέρα της ενεργειακής κρίσης».
Τι εννοείς «επόμενες κινήσεις» τον ρώτησα, «τα πράγματα είναι λίγο πολύ δεδομένα, αύριο μεθαύριο θα ξέρουμε αν ο Nord Stream 1 ξαναμπεί μπροστά.
Και αν θες την γνώμη μου οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν με αέριο την Ευρώπη στα όρια των κυρώσεων. Είναι πολλά τα λεφτά και δεν πρόκειται η Μόσχα να «σφάξει» μόνη της την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά... Είναι για πρώτη φορά που πουλάει τόσο λίγο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και παίρνει τόσα πολλά λεφτά, μετά βίας συγκρατεί τις ανατιμήσεις στο ρούβλι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας...» παρατήρησα στον κ. Χ.
«Έχεις δίκιο... και 'γω αυτό πιστεύω» σχολίασε ο κ. Χ, «αλλά εγώ δεν μιλάω γι' αυτό. Ένα άλλο μέτρο που ετοιμάζεται στο πλαίσιο των κυρώσεων και προωθείτε έντονα από την Γιέλεν, είναι το περιβόητο 'πλαφόν' ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Αν κάτι τέτοιο περάσει και υιοθετηθεί από την Ε.Ε. ετοιμάσου και , μία από τα επιτόκια και άλλη μία από την νέα φάση της ενεργειακής κρίσης...».
«Δεν δεν... ακολουθώ στην σκέψη σου» είπα διστακτικά στον κ. Χ.
«Μα είναι φανερό» είπε σχεδόν διαμαρτυρόμενος, «αν μπει πλαφόν τιμής στην αγορά του ρωσικού πετρελαίου κάπου μεταξύ του κόστους παραγωγής και μιας τιμής κάτω από τα 70 – 80 δολάρια, προφανώς η Ρωσία θα διακόψει την παροχή του στην 'δυτική' ελεύθερη αγορά. Δηλαδή θα αφαιρεθεί ξαφνικά από τις αγορές ο μεγαλύτερος πάροχος μαζί με την Σ. Αραβία. Και με δεδομένη την στάση της Σ. Αραβίας, η τιμή του πετρελαίου θα πετάξει στα 200 δολάρια και βάλε γιατί βέβαια ούτε η Κίνα, ούτε η Ινδία, ούτε οι άλλες 'μη δυτικές' χώρες θα πυροβολήσουν τα πόδια τους υιοθετώντας ένα τέτοιο πλαφόν όταν μπορούν να έχουν τιμές φιλικής χώρας από την Ρωσία, όπως ισχύει τώρα.
Και βέβαια οι Σαουδάραβες θα γελάνε και τα... μουστάκια τους.
Πάλι η Ευρώπη θα πληρώσει την νύφη.
Καταλαβαίνεις οτι ένας τέτοιος 'αποκλεισμός' σε ένα περιβάλλον που ήδη θα υποφέρει από τον περιορισμό της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο ισοδυναμεί με μία 'κάμψη' της οικονομίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο...
Γι' αυτό μιλάω για διπλή ύφεση...
Και για να πειστείς το πώς οι αγορές ετοιμάζονται για τέτοιες καταστάσεις θα σου προωθήσω δύο διαγράμματα του Bloomberg που δείχνουν το πως αυτή η 'κατάσταση' αντανακλάται στην 'αξία' των νομισμάτων...
Αν θέλεις και μόνο αυτή η εικόνα είναι ο καθρέπτης της δυναμικής της επερχόμενης – αν όχι ήδη παρούσας – νομισματικής κρίσης. Και ειλικρινά δεν ξέρω τι απάντηση μπορεί να δώσει σ' αυτά η Λαγκάρντ αύριο Πέμπτη.
Ούτε ψύλλος στον κόρφο της... ή μάλλον, για να είμαι ακριβής, ούτε ψύλλος στον κόρφο μας.
Λοιπόν κλείνω και σου προωθώ τα δύο διαγράμματα που σου είπα.
Δες τα και πες μου αν οι 'φωτιές' στην Αττική καίνε πιο πολύ απ' ότι 'καίνε' αυτά...».
Μετά από λίγα λεπτά έλαβα στο mail τα δύο ακόλουθα διαγράμματα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες δολαρίου – ευρώ και άλλων νομισμάτων.
Γ. Αγγέλης
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.