Spend It: Συλλεκτικά ρολόγια: Τιμή, αποθήκευση και προστασία

Spend It: Συλλεκτικά ρολόγια: Τιμή, αποθήκευση και προστασία

Η τιμή ενός ρολογιού χειρός μπορεί να... ξεκινήσει από όσα θα έδινε κάποιος για το φαγητό του σε ένα οικονομικό εστιατόριο και να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το ποσό που θα έδινε κάποιος για σπουδές σε Ivy League πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

Συνήθως οι συλλέκτες είναι αυτοί που αγοράζουν τα ακριβότερα από αυτά, όμως άσχετα με την τιμή ενός ρολογιού, η σωστή αποθήκευση και προστασία του παραμένει η ίδια, καθώς το ζήτημα είναι να παραμείνει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό. Φυσικά, το γεγονός πως αυτό βοηθάει και στο διατηρηθεί ή να αυξηθεί η τιμή του, δυνητικά, με το πέρασμα του χρόνου, είναι ένα ακόμα θετικό.

Διαλέγοντας την καλύτερη θήκη / κουτί

Το αρχικό κουτί με το οποίο «ήρθε» το ρολόι είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης. Όμως υπάρχουν και άλλες επιλογές. Ειδικά για τα αυτόματα ρολόγια χειρός ένα «winder box» καλύπτει τρεις βασικές ανάγκες. Την αποθήκευση, την προστασία αλλά και τη συνεχή λειτουργία του εσωτερικού μηχανισμού, ο οποίος συνήθως ξεκινά όταν κάποιος το φοράει στον καρπό του και «μένει» όταν μένει στην θήκη του, με αποτέλεσμα να χρειάζεται επανειλημμένα ρύθμιση.

Ταξιδεύοντας με ένα... συλλεκτικό ρολόι

Ταξιδεύοντας με ένα ή περισσότερα ρολόγια, ειδικά αν είναι συλλεκτικά, ενέχει κινδύνους. Όσο και να τα προσέξει κανείς μπορεί να γρατζουνιστούν ή να «ταρακουνηθούν» βίαια, από κάποιον που θα... πετάξει στην βαλίτσα με άτσαλο τρόπο στη λωρίδα παραλαβής αποσκευών, για παράδειγμα. Ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο μειώνεται σημαντικά αν το ρολόι είναι αποθηκευμένο σε ειδική θήκη.

Στην «βιτρίνα»

Υπάρχει μια «συμφωνία» μεταξύ των ειδικών πως πάνω από όλα, βρίσκεται η προστασία του ρολογιού, όμως αξίζει να σημειωθεί πως δεν χρειάζεται να είναι «κρυμμένο» για να είναι προστατευμένο. Το ρολόι ή η συλλογή των ρολογιών θα μπορούσε να βρίσκεται σε περίοπτη θέση σε κάποια βιτρίνα στο δωμάτιο ή στο γραφείο του συλλέκτη, αν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις.

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις...

Όπου και αν βρίσκεται ένα ρολόι, η πλήρης προστασία του σημαίνει πως πρέπει να αποφεύγονται οι γνωστοί... εχθροί του: Απευθείας έκθεση στον ήλιο, υγρασία, μαγνήτες και τριβή με άλλα πιθανώς βλαπτικά αντικείμενα.

Το καθάρισμα είναι δουλειά των ειδικών

Ακόμα και όταν κάνει κάποιος τα πάντα για να προστατεύσει τα αγαπημένα του ρολόγια, ακόμα και μία φορά να τα φορέσει είναι πιθανό να γρατζουνιστούν ή να θαμπώσουν. Και παρότι ένα καθαρό πανάκι με μικροΐνες είναι αρκετό συνήθως για να το καθαρίσετε από την... καθημερινή σκόνη ή τον ιδρώτα, οι ειδικοί επιμένουν πως το γυάλισμα και το εσωτερικό καθάρισμα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από επαγγελματίες.

Χαρτιά αυθεντικότητας, εγγυήσεις και αρχείο

Ειδικά στην περίπτωση των εξαιρετικά ακριβών ρολογιών, λόγω brand ή ιστορικής σημασίας, είναι απαραίτητο να προστατευτεί και η «ταυτότητα» ενός ρολογιού, όσο και το ίδιο το ρολόι. Μην ξεχάσετε να αρχειοθετήσετε με ασφάλεια τα χαρτιά αυθεντικότητας, τις εγγυήσεις και άλλα έγγραφα που συνδέονται με το συλλεκτικό σας ρολόι.

Από την Χρυσάνθη Στέτου