Tip of the Day

Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται

30-03-2023 | 13:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται

Αύριο, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, θα ξεκινήσει η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους του επιδόματος εργασίας, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από την ΔΥΠΑ.

Πώς υπολογίζεται

Η χρονική περίοδος εργασίας για την οποία υπολογίζεται το δώρο Πάσχα είναι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου. Εάν ο εργαζόμενος αμείβεται με μισθό, τότε δικαιούται να λάβει τον μισό μηνιαίο μισθό. Εάν ο εργαζόμενος αμείβεται με ημερομίσθιο, τότε δικαιούται 15 ημερομίσθια.

Στην περίπτωση που η σχέση εργασίας του μισθωτού με τον εργοδότη δεν διήρκεσε όλο το προαναφερθέν διάστημα αλλά μέρος αυτού, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται ένα μέρος του δώρου το οποίο:

-για αμειβόμενο με μισθό, είναι ίσο με το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού

-για αμειβόμενο με ημερομίσθιο, είναι ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Σημειώνεται ότι στο διάστημα υπολογισμού του δώρου συμπεριλαμβάνονται όλες οι ημέρες που ο εργαζόμενους έλειπε νόμιμα από την εργασία του (κανονική άδεια, άδεια μητρότητας, φοιτητική άδεια κλπ)

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κλπ όταν χορηγούνται κατ’επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

04:59

To Insider συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

00:29

Νέα ξενοδοχεία Hilton έρχονται στην Ελλάδα

00:09

«Φρένο» στις μεγάλες αυξήσεις μισθών ζητά το ΔΝΤ - Πόσο αυξήθηκαν οι αποδοχές το 2024 στην Ελλάδα

00:08

Εκπομπές άνθρακα: Ποιες είναι οι επιδόσεις του συστήματος εμπορίας της ΕΕ

00:07

Σούπερ μάρκετ: Πώς το Tik Tok αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην κατανάλωση

00:07

Κίνδυνος μπλακάουτ το Πάσχα: «Έβαλαν πλάτη» οι παραγωγοί ΑΠΕ – Νέο crash test την Κυριακή των Βαΐων

00:06

C&W: Οι τάσεις στα εμπορικά ακίνητα μετά τον covid - Οι πόλεις είναι πάλι "cool"

00:05

Τράπεζες: Ψηφιοποίηση, ΜμΕ και ακίνητα προτεραιότητες στη «λίστα» Πιερρακάκη

00:04

Dimand: Τα 5 νέα projects 1 δισ. ευρώ και τα «πωλητήρια» - Πώς προχωρούν οι επενδύσεις

00:03

Εφορία: Τέλος οι ποινικές διώξεις για ρυθμισμένα χρέη – Έρχεται νέα ρύθμιση για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ

00:02

Δασμοί Τραμπ: Θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ - «Βαβέλ» απόψεων στην Ευρώπη

00:02

Οι δύσκολες εποχές και οι ευκαιρίες

00:01

Αλλαγές στο επικοινωνιακό του Μαξίμου - Ποιον σημαδεύει ο Μαρκόπουλος;

00:01

Σε σοκ αγορές - «Φρένο» από τους επενδυτές - Το καμπανάκι ΔΝΤ για τις τράπεζες

23:57

Μ. Ανατολή: Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο

23:45

Τραμπ: Η ΕΕ χρειάζεται ενέργεια και θα πρέπει να την αγοράσει από τις ΗΠΑ

23:32

Ρουμανία: Ο υπερεθνικιστής Πόντα δηλώνει ότι θα στηρίξει τη Μολδαβία εάν δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία

23:19

Τραμπ: Οι ΗΠΑ έχουν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

23:15

Επέστρεψε από το -5% η Wall Street αλλά παραμένει σε περιδίνηση

22:56

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο στη «σκιά» των φόβων για ύφεση

22:43

Ισραήλ: Οι στρατιώτες που σκότωσαν 15 διασώστες στη Γάζα αισθάνονταν «απειλή»

22:27

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν, Τραμπ, Σισί, Αμπντάλα για την Παλαιστίνη με γαλλική πρωτοβουλία

22:19

Ζελένσκι: Επιβεβαιώνει στρατιωτική επιχείρηση στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ

22:07

Νέα πτώση για τον χρυσό καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο δολάριο

21:58

Η Mara Panajia είναι η νέα Γενική Διευθύντρια για το Cluster WE South της Henkel Consumer Brands

21:44

ΙΕΕΣ: Αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και των ποτών - καπνού τον Φεβρουάριο

21:32

Ο ΠΟΥ ελπίζει στη συναίνεση για μια συμφωνία για τις πανδημίες αυτή την εβδομάδα

21:20

Reuters: Με δασμούς 25% σε προϊόντα από τις ΗΠΑ απαντά η Κομισιόν - Εκτός το μπέρμπον

21:12

Ιράν: Επτά νεκροί από διαρροή αερίου σε ανθρακωρυχείο

21:03

Λευκός Οίκος: Ματαιώνεται η συνέντευξη τύπου Τραμπ - Νετανιάχου