Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:41

Θετική η UBS για τις μετοχές και για το δεύτερο εξάμηνο - Τι συστήνει στους επενδυτές

12:39

Συνάντηση Γεωργιάδη - Μητσοτάκη: Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις της Υγείας

12:31

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Προκήρυξη για 34 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού

12:23

Σκυλακάκης στον Economist: Τέλος στις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ και μπαταρίες - Νομοσχέδιο εντός διμήνου για αποθήκευση ενέργειας

12:12

PMI Ευρωζώνης: Απότομη επιβράδυνση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων

12:00

Αύξηση 12,5% στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το α’ εξάμηνο του 2024

11:43

Παρτίδα καπνιστού χελιού ανακαλεί από την αγορά ο ΕΦΕΤ

11:31

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης οφείλει να διαγράψει τον τραμπούκο Αυγενάκη

11:24

Ελλάκτωρ: Από 26 Ιουλίου η επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ ανά μετοχή

11:10

Εθνική Τράπεζα: «Πράσινα» καταναλωτικά δάνεια και νέα δάνεια σπουδών με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων

10:57

Κοινωνικός Τουρισμός: Συνεχίζονται οι αιτήσεις καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εταιρειών

10:53

Κεραμέως: Κρίσιμος ο ρόλος του TSI στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας

10:35

Ανοδικά οι ευρωαγορές ενόψει δύο σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων

10:30

Τάση και δυναμική από ΗΠΑ επιζητά το Χρηματιστήριο

10:17

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο δεν είναι έτοιμο να συμβιβαστεί με τη Ρωσία

10:13

Μαρινάκης: Ο Αυγενάκης οφείλει μια συγγνώμη - Λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» δεν γίνονται αποδεκτές

10:05

Attica Bank: Εντός 48ώρου η συμφωνία των μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, άμεσα και το αίτημα στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

10:00

ΗΠΑ: Εντείνεται η ανησυχία για την υγεία του Μπάιντεν - Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά του ντιμπέιτ

09:51

Επίσημη επίσκεψη του επιτελάρχη των αμερικανικών δυνάμεων σε Ευρώπη - Αφρική

09:48

Ντε Γκίντος: Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές υπό τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας

09:48

Κεφαλογιάννη: Μείζονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση η βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού

09:30

Ίος: Το νησί με τις καλύτερες παραλίες για τους Ιταλούς

09:12

Αυγενάκης: Συγγνώμη για το περιστατικό στο αεροδρόμιο - Υπερβολές τα περί «άγριου ξυλοδαρμού»

09:05

ΠΑΣΟΚ: Στους υποψήφιους για την προεδρία και η Νάντια Γιαννακοπούλου

09:00

Κίνα: «Ένεση» ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα από την Κεντρική Τράπεζα

08:53

Βενεζουέλα: Ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν στη Λα Γκουάιρα, κοντά στο Καράκας

08:44

Έξυπνα ρούχα καταγράφουν τις κινήσεις του σώματος

08:29

Αιολική Ενέργεια στην Ελλάδα: Επενδύσεις άνω των 110 εκατ. το α' εξάμηνο

08:18

Κλείνει την Παρασκευή 5 Ιουλίου η πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού

08:18

Πού πηγαίνει η Κυπριακή Οικονομία;