Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:09

Χατζηδάκης: Ο λαϊκισμός «κατατρώει» τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας

18:05

Άρειος Πάγος: Αναίρεση στην εφετειακή απόφαση για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017

18:05

Πειραιώς - Σπίτι μου ΙΙ: Συμμετέχει με επιτόκιο Euribor 1 μηνός πλέον σταθερού περιθωρίου 1,6%

17:59

Motor Oil: Αποκτά το 94,44% της Ηλέκτωρ μέσω της θυγατρικής Manetial - Στα 114,73 εκατ. το τίμημα

17:50

MED: Αλλαγή επωνυμίας σε ΟΝΥΞ Τουριστική

17:42

ΔΥΠΑ: Οι οριστικοί πίνακες για την πρόσληψη 60 εργασιακών συμβούλων

17:37

Δέλεαρ, αποτίμηση και διψήφιο «growth» για Alter Ego

17:34

Επαναφορά του Χρηματιστηρίου πάνω από τις 1.500 μονάδες

17:23

Κρητικός μικρο-τυροκόμος: Οι βοσκοί μας κουράστηκαν να πεινούν οι ίδιοι για να έχουν τα ζώα τους χορτάτα!

17:17

Επιστολές Δούκα για θέματα ανακύκλωσης και τελών ταφής

17:10

Ερντογάν: «Πάρτε τα χέρια σας από τη Συρία» – Επαναλαμβάνει ότι θα συντρίψει τους τρομοκράτες

16:52

Wall Street: Πληθωρισμός και τράπεζες στέλνουν τον Dow στις +700 μονάδες

16:50

Ζελένσκι: Το 33-34% του συνόλου των όπλων είναι εγχώριας παραγωγής

16:30

Γερμανία: Το υπουργείο Άμυνας και η Bundeswehr «παγώνουν» τους λογαριασμούς τους στο "Χ"

16:29

Τουσκ: Η Ρωσία σχεδιάζει «τρομοκρατικές ενέργειες» στον αέρα

16:27

Καλλιρρόη Παρρέν: Ποια ήταν η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος

16:18

Ξεκινούν οι αιτήσεις μείωσης ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το 2025

16:13

Κυβερνητικές πηγές: «Ενωτική πρόταση» ο Τασούλας – Φαβορί για ΠτB ο Κακλαμάνης

16:12

ΕΚΑΠΥ: Τέρμα το «γκάζι» το Δεκέμβριο – Έξι διαγωνισμοί ύψους άνω των 300 εκατ.

16:02

Τροχαίο στα Χανιά: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος

15:53

Ρεκόρ επισκεπτών στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο

15:50

Σχέδιο δράσης της Κομισιόν για προστασία του τομέα της υγείας από κυβερνοεπιθέσεις

15:47

Citigroup: Επέστρεψε στην κερδοφορία το δ' τρίμηνο του 2024

15:46

ΗΠΑ: Στο 2,9% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

15:45

Μεσανατολικό: Η Χαμάς ενέκρινε προφορικά τη συμφωνία εκεχειρίας, λένε παλαιστινιακές πηγές

15:44

Νέο ρεκόρ για BlackRock: Υπό διαχείριση assets 11,6 τρισ. δολ. - Άνοδος 21,1% στα καθαρά κέρδη 4ου τριμήνου

15:41

Παπαθανάσης: Μήνυμα ενότητας η υποψηφιότητα Κ.Τασούλα για ΠτΔ

15:36

Ξεκινά ο 3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας

15:24

Περισσότεροι από 60.000 επιβάτες ταξίδεψαν με την Hellenic Train στις γιορτές

15:23

Χατζηδάκης: Ο Κώστας Τασούλας θα είναι ένας πολύ καλός ΠτΔ