Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:23

ΕΚΠΑ: Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού

23:20

Λ. Οίκος: Ζητά αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής κατά 10-15% για να καλυφθούν οι ανάγκες των υποδομών AI

23:15

Sell off στη Wall Street - Η χειρότερη συνεδρίαση του 2025 για Dow Jones

22:50

Συρία: Ο νέος πρόεδρος Σάρα συναντά τον Κινέζο πρέσβη για πρώτη φορά μετά την πτώση Άσαντ

22:30

Επιστολή Ισραήλ στον ΟΗΕ: H Xεζμπολάχ έχει διεισδύσει στον λιβανέζικο στρατό

22:18

Πτώση άνω του 2% για το πετρέλαιο - Απώλειες σχεδόν 1% στην εβδομάδα

21:59

ΤΑΥΦΕ: Επιστημονική Ημερίδα για τη Συμπληρωματική Ασφάλιση υπό το πρίσμα της δημογραφικής γήρανσης

21:55

Μίτσκοσκι: Η χώρα μας υπέστη πολλές ταπεινώσεις και αποδέχτηκε κακές συμφωνίες

21:42

Όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών για τον χρυσό

21:37

Κλήρωση Eurojackpot 21/2/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:29

Στον Large Cap της FTSE Russell μπαίνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Περισσότερο ελληνικό χρώμα σε Micro Cap

21:17

Δούκας: Η κοινωνική στέγαση αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα στις προοδευτικές πολιτικές

21:04

ΗΠΑ: «Σοβαρές ανησυχίες» προς την Κίνα για το εμπόριο και την καταπολέμηση των ναρκωτικών

20:54

Πούτιν: Θετικός υπό όρους στη χρήση των «παγωμένων» ρωσικών assets ύψους 300 δισ. - Τι προτείνει η Μόσχα

20:49

Βερολίνο: Επίθεση με μαχαίρι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος - Ένας τραυματίας

20:40

Τράπεζα Πειραιώς: Νέο μέλος στο ΔΣ ο Jeremy John Masding

20:28

Τραμπ: Ο CEO της Apple έχει δεσμευτεί για επενδύσεις εκατοντάδων δισ. στις ΗΠΑ

20:12

Γερμανία: Ανησυχία για ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο τις εκλογές

20:06

Ξεκινά η συγχώνευση της Πειραιώς Financial Holdings με την Τράπεζα Πειραιώς

20:05

Βόρεια Μακεδονία: Ξεπέρασε τα 700 ευρώ ο μέσος μηνιαίος μισθός

20:03

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο παγώνει το σχέδιο για μαζικές απολύσεις πολιτικού προσωπικού

19:58

Ρωσία: Φορτηγό πλοίο που μετέφερε σιτηρά στην Τουρκία υπέστη ρήγμα στην Αζοφική

19:45

Σταϊκούρας για Τέμπη: Αλήθεια, δικαιοσύνη και διαρκής ενίσχυση της ασφάλειας

19:42

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου διέταξε να ενταθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη

19:31

Ευρωαγορές: 9η σερί εβδομάδα κερδών για Stoxx 600 - Πτώση για DAX ενόψει εκλογών

19:25

Καύσιμα: «Ανεβασμένη» η αγορά το Φεβρουάριο – Στα περσινά επίπεδα οι τιμές

19:16

Σ. Αραβία: Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής των Αράβων ηγετών για τη Γάζα - Δεν έγιναν ανακοινώσεις

19:09

ΚΕΠΕ: Η «διαφοροποιημένη» φορολογία ως εργαλείο βελτίωσης της κοινωνικής ευημερίας

19:05

«Ναι» από Ελεγκτικό Συνέδριο στην αγορά ξενοδοχείου στην Πανεπιστημιούπολη Σίνδου

18:57

Έρευνα για ΕΕ: 250 δισ. ευρώ ετησίως σε αμυντικές δαπάνες για θωράκιση χωρίς τις ΗΠΑ