Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:17

Trade Estates: Εκτόξευση 75,2% για τα καθαρά κέρδη στα 13,1 εκατ. ευρώ - Πρόταση για μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

10:13

Συμβολικό buyback από την Πειραιώς

10:05

«Ναι» από ΗΠΑ στην πώληση 20 F-16 στις Φιλιππίνες

10:02

UniCredit: Στις 28/2 ξεκινά η περίοδος υποβολής προσφορών για την εξαγορά της Banco BPM

09:49

Παπαθανάσης: Πλήρης αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού και επενδυτικού εργαλείου που έχουμε το 2025

09:36

Σε ισχύ οι νέες εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις από ΤΜΕΔΕ - Μήνυμα Μακέδου

09:35

Softweb: Στα 1,82 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2024 - Αύξηση 9% στα EBITDA

09:30

BBC: Αποκαλυπτήρια για τους δασμούς Τραμπ - Τα 3 μεγάλα ερωτήματα

09:23

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ο Γ. Γεραπετρίτης

09:13

Στους 2.886 οι νεκροί από τον σεισμό στη Μιανμάρ

09:04

Επιχειρήσεις: Πώς θα επιτύχουν διαφάνεια στις αναφορές ESG

08:55

Ισραήλ: Προανήγγειλε την κατάληψη «μεγάλων περιοχών» στη Γάζα για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας

08:44

Πέθανε στα 65 του ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

08:43

ΗΠΑ: Νίκη υποψήφιας των Δημοκρατικών στο Ουισκόνσιν - Ήττα για Μασκ και Τραμπ

08:32

Οι 10 πλουσιότερες γυναίκες του 2025

08:20

ΑΒ Βασιλόπουλος: Αποδίδει καρπούς η «επένδυση» στο franchise - H νέα εξαγορά και τα επόμενα καταστήματα

08:09

Ρυθμίσεις χρεών: Από το 7% στο 85% αυξάνονται οι επιλέξιμοι οφειλέτες στον εξωδικαστικό μηχανισμό - Μέριμνα για τη μεσαία τάξη

08:03

Άνω Πατήσια: Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο

08:00

Οι 11 «άτρωτες» μετοχές στους δασμούς Τραμπ

07:58

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημερώνει στις 11:00 τη Βουλή για τα εξοπλιστικά

07:55

Τους γερμανικούς πυραύλους Taurus περιμένει ο Ζελένσκι

07:54

Τι είναι ο εμπορικός πόλεμος

07:51

Αιφνίδιος θάνατος μελισσών στις ΗΠΑ - Σε κίνδυνο η παραγωγή 15 δισ. δολαρίων

07:47

ΚΕΦίΜ: Τα προβλήματα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών

07:43

Κίνα: Νέα ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στο στενό της Ταϊβάν - «Βέλη» ΕΕ και ΗΠΑ

07:39

Ακαθάριστα οικόπεδα: Οι 2 προθεσμίες για τους ιδιοκτήτες - Υποχρεώσεις και πρόστιμα

07:32

Αντώνης Καρτάλης: Έρχονται κι άλλες εξαγορές στην ιδιωτική εκπαίδευση

07:28

Snappi: Στόχο τους 1 εκατ. πελάτες μέχρι το 2027 βάζει η πρώτη ελληνική neobank - Τι λέει η CEO, G. Kindert

07:28

Πράσινα τιμολόγια: Μείωση 23% στις χρεώσεις Απριλίου - Από 10,4 έως 17,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα

07:22

Τι προβλέπεται και τι όχι για τις ΑΕΕΑΠ