Στα βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς την κυκλική οικονομία και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα αναφέρθηκε ο υπουργός Πειρβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Τετάρτη το μεσημέρι σε εκδήλωση του ΣΕΠΑΝ με θέμα την παρουσίαση των συμπερασμάτων της «Πρώτης Έκθεσης για την Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα».
Ο υπουργός έκανε μια ανασκόπηση των πρόσφατων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και αναφέρθηκε στον κλιματικό νόμο ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στο Νόμο 4819/2021 για τη διαχείριση αποβλήτων. Όπως σημείωσε, στόχος είναι να σταλούν τα σωστά μηνύματα προς την αγορά και την οικονομία, να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ώστε σε επτά με οκτώ χρόνια η οικονομία συνολικά να καταστεί ανταγωνιστική.
«Στόχος είναι η κυκλική οικονομία να μετατραπεί από μια αφηρημένη έννοια σε πράξη και μοχλό για έναν πράσινο μετασχηματισμό», ανέφερε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι θα προκύψουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, οφέλη και αξιόλογες νέες παραγωγικές δραστηριότητες για αυτούς που θα επενδύσουν στην Οικο-καινοτομία. «Η ελληνική πολιτεία θα σταθεί αρωγός μέσα από το ρυθμιστικό πλαίσιο και από τη δημιουργία κατάλληλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων», τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στα κίνητρα που θα δοθούν από την πλευρά της κυβέρνησης ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να αλλάξουν οι συνήθειες σε παραγωγικό και καταναλωτικό επίπεδο.
«Έχουμε εκπονήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο για να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να μπορούμε ακόμη και να τον ξεπεράσουμε», σημείωσε ο υπουργός ενώ αναφέρθηκε και στο χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σημειώνοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψή μας για τα απορρίμματα, δεν γίνεται να συνεχίσουμε να θάβουμε το 80% των αστικών αποβλήτων και να ανακυκλώνουμε το 20%».
Αναλύοντας περαιτέρω το νόμο για τα απόβλητα, ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε τις δράσεις που προδιαγράφονται καθώς και τα οικονομικά εργαλεία όπως το «πληρώνω όσο πετάω» από το 2023 και το τέλος ταφής επισημαίνοντας ότι σε επίπεδο ΕΕ, τα 26 από τα 27 μέλη το εφαρμόζουν με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα.