Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η καταγραφή των αυτόχθονων ειδών της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κόκκινου βιβλίου της χώρας μας. Προς τα τέλη του 2022, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία ξεκίνησαν να εξετάζουν 10.000 ζώα και 7.000 φυτά σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια κρίσιμη μάζα συγκριτικά με τον προηγούμενο κατάλογο του 2009, ο οποίος είχε αξιολογήσει μόλις 1.013 ζώα και 300 είδη φυτών.
«Η εμπειρία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Προσωπικά θεωρώ ότι τα διεθνή κριτήρια του Κόκκινου καταλόγου της IUCN είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κοινή γλώσσα για όλα τα είδη σε όλο τον κόσμο», λέει η συμμετέχουσα ερευνήτρια Ζωή Θάνου, Υποψήφια Διδάκτωρ η οποία ασχολήθηκε με έντομα της κατηγορίας ημίπτερων. «Πρόκειται για τα τζιτζικάκια που είναι συγγενές είδος με τα τζιτζίκια. Τα περισσότερα εξ αυτών δεν ανήκουν σε κάποια κατηγορία κινδύνου, ωστόσο ήταν σημαντική η διαδικασία της καταγραφής. Τα συγκεκριμένα αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας και ζουν σε περιβάλλοντα που πλήττονται», εξηγεί.
Η σημασία της αξιολόγησης
Γενικότερα, η διαδικασία της αξιολόγησης πρόκειται να δώσει μια πιο σαφή εικόνα για τα απειλούμενα είδη. «Στην Ελλάδα έχουμε πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα μα αρκετά ενδημικά είδη, για τα οποία αγνοούμε τον βαθμό κινδύνου στον οποίο μπορεί να βρίσκονται. Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο έργο θα μας βοηθήσει να τα αξιολογήσουμε, να εντοπίσουμε τα είδη υπό εξαφάνιση και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας αυτών και των ενδιαιτημάτων τους», αναλύει η ερευνήτρια, η οποία όπως και οι υπόλοιποι είχαν συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας με μέλη της IUCN.
«Το workshop που έγινε ήταν εξαιρετικά σημαντικό γιατί μας βοήθησε να δούμε πως ακριβώς θέλουν να ερμηνεύουμε τα δεδομένα που έχουμε και τελικώς τι κατηγορία κινδύνου να επιλέξουμε για κάθε είδος. Ήταν απαραίτητο» καταλήγει. Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων για όλα τα είδη, να γίνει η αναθεώρηση της αξιολόγησης και κατόπιν να κλείσει η διαδικασία ώστε να συνταχθεί ο Κόκκινος κατάλογος.