Την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του σε δείπνο που διοργανώνει το περιοδικό Economist.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κίνηση αυτή θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, θα προσελκύσει επενδύσεις, θα αυξήσει την απασχόληση και θα ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.
- Σχέδιο «Ηρακλής»
«Δεν χάσαμε χρόνο για το πρόβλημα των τραπεζών», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι αναμένει πως όλες οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια από το πρόγραμμα «Ηρακλής».
«Αύριο θα δω τους επικεφαλής των τραπεζών. Θα τους συγχαρώ που έσπευσαν να επιβραβεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες. Θα μιλήσουμε όμως και για κάποιες άδικες χρεώσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- «Θα μειωθεί ο στόχος για το πλεόνασμα»
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας από το 2021.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως «ολοκληρώνω με μία ασφαλή πρόβλεψη. Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα γίνει αυτό εντός του 2020. Εκφράζω ισχυρή βεβαιότητα ότι η συζήτηση αυτή θα έχει καλό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας».
Αποτελούμε εκτός από εξαίρεση πολιτικής σταθερότητας, και μία εξαίρεση προόδου στην οικονομία. θα απεικόνιζα το σχέδιό μας για την οικονομία με ένα τρίγωνο. Στη μία πλευρά οι μεταρρυθμίσεις. Στη δεύτερη πλευρά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις μας για το τραπεζικό σύστημα. «Κατανάλωση με δανεικά δεν σημαίνει και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Κεφάλαια για δανεισμό υπάρχουν πολλά. Αλλά δεν είναι για σπατάλη αλλά για επενδύσεις» σημείωσε περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης.
Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές ενώ αναφέρθηκε ενδεικτικά στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας μέσα στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης, ύψους πολλών δισ. ευρώ.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε πως «εισάγουμε στις επιχειρήσεις την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο αρχικά πυλωτικά. Σύντομα υποχρεωτική για όλους και παντού».
«Όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση. Είναι δική μας φροντίδα να μειώσουμε τους φόρους. Μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση εισφορών, επίδομα 2000 για κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, απευθύνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη. Όπως και όσα ακολουθούν. Σταδιακή κατάργηση φόρου αλληλεγγύσης. Λάθος να χαράσσεται οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υποομάδες του κοινωνικού συνόλου».
- Πλήρης απεξάρτηση της Ελλάδας από το λιγνίτη μέχρι το 2028
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «για την ενέργεια, έως το 2028 η Ελλάδα θα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο».